Hindistan Pakistan gerilimi ile Çin savunma şirketlerinin hisseleri gaza bastı... Merakla beklenen savaş uçağı J 10 görücüye çıktı
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar yaptığı açıklamada, Pakistan’ın Hindistan hava kuvvetleriyle yaşanan çatışmada Çin yapımı J-10C savaş uçaklarının kullanıldığını iddia etti. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin elinde çok sayıda Çin yapımı Chengdu J-10 savaş uçağı ile Çin/Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçakları bulunuyor. JF-17 Thunder savaş uçakları 2010 yılından bu yana üretilirken son model Chengdu J-10 savaş uçakları 2022'den itibaren Pakistan hava kuvvetlerine teslim edilmeye başlandı. Bu uçakların yanında Pakistan Hava Kuvvetlerinde ABD yapımı F-16'lar ve Fransız yapımı Mirage 2000 savaş uçakları da bulunuyor.
ÇİN SAVUMA ŞİRKETLERİ HİSSELERİ UÇTU
CNBC haberine göre Çin savunma sanayi şirketi AVIC, yan kuruluşu AVIC Chengdu Aircraft aracılığıyla Pakistan’ın son çatışmada kullandığı bildirilen J-10C savaş uçaklarını üretiyor. Askeri uçak ve helikopter üreten bir diğer yan kuruluş olan AVIC Aerospace’in Hong Kong’da listelenen hisseleri, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait J-10C savaş uçaklarının Hint Hava Kuvvetleri'ne ait uçakları düşürmesi haberi üzerine yüzde 6′nın üzerinde arttı.
Çin'in Shenzhen borsasında listelenen AVIC Chengdu Aircraft hisseleri ise yüzde 16′nın üzerinde arttı. Çarşamba günü hisseler yüzde 17.05 artarak geçen Ekim ayından bu yana en önemli yükselişi kaydetti.
Askeri ve sivil gemiler inşa eden China State Shipbuilding Corporation’ın hisseleri ise yüzde 0,4 arttı.
Hint Hava Kuvvetlerine ait Fransız yapımı 4.5'uncu nesil Rafale savaş uçağının düşürüldüğü iddia edilmesi de Çin hisselerinin yükselmesine etken olduğu görüşü ortaya atıldı.
Çin'deki bir Airshow'da gösteri yapan Chengdu-J10 uçakları
PAKİSTAN ÇİN SİLAHLARININ EN BÜYÜK ALICISI KONUMUNDA
S. Rajaratnam Uluslararası Araştırmalar Okulu’ndan yardımcı araştırma görevlisi Yang Zi, "Pakistan, savaş uçakları, hava savunma sistemleri, deniz araçları ve İHA’lar da dahil olmak üzere Çin silahlarının en büyük alıcısı konumunda" dedi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) verilerine göre, 2020-2024 yılları arasında Çin’in silah ihracatının yüzde 60′tan fazlası Pakistan’a yapıldı.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin (CSIS) savunma ve güvenlik bölüm başkanı Seth Jones, "Pakistan’ın Çin uçaklarını kullanmış olması kesinlikle muhtemel" dedi.
Yang, CNBC’ye yaptığı açıklamada, "Pakistan’ın savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin Hindistan’ın Fransız ve Sovyet yapımı uçaklarına karşı gösterdiği performans göz önüne alındığında, çatışma Çin yapımı silahların kalitesine dair olumlu bir kanıt niteliğindedir." dedi.
Yang ne kadar bunların hava-hava muharebesi mi yoksa kara tabanlı yüzey-hava füze saldırıları mı olduğu belirsiz olsa da, bu çatışmanın Pakistan’ın Çin desteğiyle bazı başarılı yeteneklere sahip olduğunu gösterdiğini ekledi.
Gözden Kaçmasın Bakanlık'tan AVM ibaresi kararı Haberi Görüntüle
PAKİSTAN AÇIKLADI, HİNDİSTAN YALANLADI
Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait beş jetin Pakistan topraklarına yaklaşırken düşürüldüğünü açıkladı .
Hindistan ise jetlerinin düşürüldüğüne dair haberleri yalanlayarak, bunları yanlış bilgi olarak niteledi.
Hindistan Çarşamba günü erken saatlerde silahlı kuvvetlerinin Pakistan’da ve Jammu ve Keşmir olarak adlandırılan bölgede saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. Hindistan Savunma Bakanlığı, saldırıların Hindistan’a karşı terör saldırılarının planlandığına ve yönlendirildiğine inanılan dokuz yeri hedef aldığını belirtti.
Bu olay, geçen ay Jammu ve Keşmir’in Pahalgam kentinde 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından yaşandı.
HİSSE ARTIŞI GEÇİCİ BİR DURAKLAMA MI?
Pakistan ve Çin, 1951 yılında diplomatik ilişkiler kurdu. ABD Barış Enstitüsü’ne göre, Çin aynı zamanda Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Pakistan’ın en önemli savunma ortağı oldu.
Quantum Strategy stratejisti David Roche, "Çin'in silah stoklarındaki artış muhtemelen Hindistan-Pakistan savaşı tırmanırsa Çin’in Pakistan’ı silahlandıracağı ve Pakistan kayıplarını telafi edeceği görüşünü yansıtıyor" dedi.
(CSIS) savunma ve güvenlik bölüm başkanı Seth Jones "Çin ve Pakistan’ın uzun süredir devam eden siyasi bağları var. Uzun süredir devam eden ekonomik bağları var ve özellikle son birkaç yıldır derinleşen askeri bağları var" dedi.
Ancak Jones, hisse senedindeki yükselişin sadece geçici bir duraklama olabileceğini belirtti.
Hindistan'a ait bir Fransız yapımı Rafale savaş uçağının düşürüldüğü iddia edildi.
Jones "Hindistan ve Pakistan ideal olarak gerginliği azaltmak isterler, ancak top artık Pakistan’ın sahasında" diye ekledi. Hindistan’ın saldırılarına daha fazla yanıt vermek isteyip istemediği veya Hint uçaklarının potansiyel olarak vurulmasının yeterince iyi bir zafer olup olmadığı (Pakistan’a kalmış)" diye ekledi.
Gözden Kaçmasın Rekabet Kurumu ünlü süt firmaları hakkında soruşturma açtı Haberi Görüntüle
J-10'UN ÖZELLİKLERİ
"J-10C" savaş uçaklarında kullanılan "PL-15" füzeleri, katı yakıtla çalışan ikili itişli roket motorunu kullanıyor. 300 kilometre menzilde sesten 5 kat hızlı hareket edebilen füzeler, AESA radarlarıyla yönlendiriliyor. İhraç versiyonu olan "PL-15E" füzeleri ise daha zayıf motora ve daha düşük menzile sahip. "J-10C" savaş uçakları, Çin dışında yalnızca Pakistan tarafından kullanılıyor. Pakistan Hava Kuvvetleri, 2020'de uçağın ihraç modeli olan "J-10CE"den 36 adet, "PL-15E" füzelerinden ise 250 adet sipariş verdi.
Pakistan'ın sipariş ettiği uçaklardan ilk 6'sı 2022'de teslim edilirken bugüne dek 20 uçak Pakistan Hava Kuvvetlerinin hizmetine girdi. Pakistan dışında Mısır'ın da "J-10C" savaş uçaklarıyla ilgilendiği, Özbekistan'ın ise hava kuvvetlerini yenileme planı kapsamında "Rafale" ile "J-10C" uçakları arasında seçim yapma aşamasında olduğu bildirilmişti.


