Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Pakistan ile yaşadığı gerilim sonrası Türkiye'yi, taraf tutmakla suçlayan Hindistan'da Türkiye'ye karşı turizim boykotu ve ekonomik yaptırımlar dikkat çekiyor.
Türkiye ile özellikle Hindistan tarafından yükselen gerilim, Hindistan’ın 6 Mayıs’ta Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından tırmandı.
Özellikle de Pakistan'ın Hindistan'a karşı Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullandığına dair iddialar boykot hareketine ivme kazandırdı.
Hindistan basınında ve sosyal medyada Türkiye'ye karşı turizim boykotu çağrıları boy gösterdi.
SAĞCI PARTİ ŞİRKETİ HEDEF HALİNE GETİRDİHindistanın sağçı partisi Shiv Sena üyeleri, Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda protesto düzenleyerek yer hizmetlerinin yüzde 70'ini sağlayan Çelebi Airport Services India şirketinin tüm sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Parti lideri “Hiçbir Türk şirketinin Mumbai'de iş yapmasına izin vermeyeceğiz” sözleriyle, kamuoyuna açık tehditlerde bulundu.
Ardından uluslararası yayın yapan TRT World'e Hindistan'da erişim engeli getirildi.
Yine bir dizi Hint üniversitesi de Türkiye'deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldığını açıkladı.
HÜKÜMET GÜVENLİK İZİNLERİNİ İPTAL ETTİBu gelişmelerin ardından Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini "ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık" gerekçesiyle anında geçerli olmak üzere iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletildi.
Bu gelişmeler Hint basınına milyarlarca dolarlık ithalatın ve milyonlarca dolarlık turizm harcamasının boykottan etkileneceğini şeklinde yer buldu.
HİNT DÜĞÜNLERİNews18 televizyon kanalı, Türkiye'ye yönelik 2 bin rezervasyonunun iptal edildiğini ve 2025 için planlanan 50 Hint düğününden 30'unun tehlikede olduğunu savundu.Hint zenginlerinin gösterişli ve milyonlarca doların harcandığı düğün adreslerinden biri de Türkiye. Her bir Hint düğünün yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu ifade ediliyor. Hint basınına göre iptal edilen düğünler Türkiye'ye 90 milyon dolar kaybettirecek.
Euronews Türkçe'nin derlediği habere göre, Hint düğün planlama firması Kestone Utsav'ın kıdemli temsilcisi Nikhil Mahajan, Hindistan merkezli ekonomi gazetesi Financial Express'e yaptığı açıklamada "Hint düğünleri Türkiye'nin turizm ekonomisine yılda 140 milyon dolardan fazla katkıda bulunuyor ve bu değişimin etkisi sismik olacak" dedi.
Seyahat sitesi MakeMyTrip'ten bir temsilci, BBC'ye yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
"Hintli turistler son bir haftada güçlü duygular dile getirdi. Azerbaycan ve Türkiye'ye yapılan rezervasyonlar yüzde 60 azalırken, iptaller yüzde 250 arttı."
Resmi verilere göre, Türkiye'de 2023'te 274 bin olan Hintli ziyaretçi sayısı, 2024'te 330 bin 100'e yükselmişti. Azerbaycan'da da geçen yıl yaklaşık 244 bin Hintlinin gelmesiyle rakamlarda artış görülmüştü.
HİNT TURİSTLERİN PAYI YÜZDE 1 BİLE DEĞİLFakat BBC'ye göre artan sayılara rağmen, Hintliler 2024'te Türkiye'nin yabancı ziyaretçilerinin yüzde 1'inden daha azını oluşturdu
Bu da genel turizm geliri üzerinde sınırlı etkileri olabileceği anlamına geliyor.
Azerbaycan'da ise oran daha yüksek. Ülkede Hintliler yabancı turistlerin yüzde 9'unu oluşturuyor.
MİLYAR DOLARLIK İTHALAT-İHRACAT TEHLİKEDE Mİ?Hindistan'da yükselen son boykot hareketine "Önce Millet" adı veriliyor. Bu kapsamda tüccarların Türkiye'den aldıkları elma ve mermere boykot uygulaması yönünde bir baskı var.
Business Standard'ın paylaştığı verilere göre, Hindistan Türkiye'ye, Nisan-Şubat 2024-25 döneminde 5,2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Aynı dönemde Hindistan'ın Türkiye'den ithalatı 2,84 milyar dolar oldu. Bu veriler, Hindistan'ın 720 milyar dolarlık toplam ithalatının yaklaşık yüzde 0,5'ine denk geliyor.
Hindistan Türkiye'den elma satın alıyor ve OEC'ye göre 2023 yılında Türkiye'den yaklaşık 92,8 milyon dolarlık elma aldı.
Yine Hindistan'da 125 mermer firmasını temsil eden Udaipur Mermer İşlemecileri Derneği, Türkiye'den mermer ithalatının derhal durdurulmasını istedi. Ancak, Türkiye şu anda Hindistan'ın ithal ettiği mermerin yaklaşık yüzde 70'inin tedarikçisi durumunda. Bu durumun gerçekleşmesi Hindistan'ı da zora sokan bir hamle olur.
TÜRKİYE NE DİYOR?İki ürün üzerindeki boykot çağrılarının ne kadar etkili olacağı ise henüz net olmasa da Türkiye kanadından da turizim sektörü konuyla ilgili ikiye ayrılmış durumda. Bazı sektör temsilcileri, Hindistanın genel turizim içerisindeki payın küçüklüğüne dikkat çekerek etkilemeyeceğini söylüyor. Bazıları ise özellikle lüks düğünlerle on milyon dolarların geldiğine işaret ediyor.


