İBB ye 4 üncü dalga operasyonda gözaltına alındı: KİPTAŞ ta 2019 dan bu yana yaptıkları ortaya çıktı
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında yürütülen 4'üncü dalga operasyonunda, İSTAÇ ve
KİPTAŞ'ın üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 49 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.
Düzenlenen şafak operasyonunda gözaltına alınan isimler arasında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt da gözaltına alınanlar arasında yer aldı.
TOKİ’de; İstanbul Arsa Üretim Şube Müdürü, İstanbul Emlak Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Kentsel Yenileme Dairesi Başkanlığı gibi 15 yıl üst düzey görevlerde bulunan Ali Kurt, İBB’de KİPTAŞ Genel Müdürlüğü’nün ardından Şehircilik Grubu Başkanı olarak görevine devam ediyordu.
AKP döneminde 220 milyon dolarlık borçla KİPTAŞ'ı devralan Ali Kurt, 2019’dan bugüne kadar İBB iştirakinin borçlarını kapatıp kara geçirerek adını duyurmuştu.
İstanbul'un depreme hazırlık sürecinde riskli yapı dönüşümünü üstlenen Ali Kurt yönetimindeki KİPTAŞ, bu süreçte kamu bankalarının desteği olmaksızın binlerce yapının dönüşümünü gerçekleştirdi.

Ali Kurt döneminde yapılanlar ve KİPTAŞ'ın değişim süreci şu şekilde:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ, 2019 yılında yönetim değişikliğinin ardından borç yükü, imza yetkisi gecikmeleri ve plan iptalleri gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Aynı dönemde şirketin borçları kapatılırken, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinde dikkat çeken bir ivme yakalandı.
2019 yılında KİPTAŞ devralındığında şirketin 220 milyon dolar borcu bulunuyordu. Kamu bankalarına ise 240 milyon lira (yaklaşık 40 milyon dolar) borcu vardı. Bu borçlar, faiziyle birlikte yeni dönemin ilk yıllarında ödendi. KİPTAŞ genel müdürlük binası bu süreçte borçlar nedeniyle ipotek altına alındı.
Genel kurul süreçlerinin geciktirilmesi sebebiyle, yeni yönetim tapu dairelerinde imza yetkisini ancak yaklaşık 1,5 yıl sonra alarak kullanabildi. Bu durum geçmişte üretilmiş konutların tapularının bile verilmesini geciktirdi. Aynı dönemde İBB Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubu, KİPTAŞ’a ait birçok gayrimenkulü plansız hale getiren düzenlemeler yaptı.
Tüm bu süreçlere rağmen, 2019’dan itibaren hem kamu bankalarından kredi alınamaması hem de meclis engellemelerine rağmen KİPTAŞ yeni projeleri hayata geçirmeye devam etti. Beş yıllık süreçte 18.278 bağımsız birim üretildi. 25 yıllık önceki dönemde 1.632 riskli bağımsız birime çözüm üretilmişken, yeni yönetim bu sayıyı 2.511’e çıkardı.
Türkiye’de sabit taksitli ve dönemin asgari ücretinin altında ödeme planı sunulan 2.095 bağımsız birimden oluşan sosyal konut projesi hayata geçirildi. Tüm konutlar anahtar teslim edildi. Ayrıca çevre dostu yapı anlayışıyla sosyal konut projeleri geliştirildi.
2021 yılında kurulan “İstanbul Yenileniyor” sistemi ile bugüne kadar 1.8 milyon kişinin yaşadığı 500 binin üzerinde riskli bağımsız birim için başvuru alındı. Başvuru sahiplerinin 120 bin kişinin yaşadığı 32 bin bağımsız birimi kapsayan 1.001 noktada dönüşüm için salt çoğunluk sağlandı. Ancak, bu süreçte KİPTAŞ’ın kefil olmasına rağmen kamu bankaları dar gelirli vatandaşlara kredi kullandırmadı.
Tüm bu süreçte KİPTAŞ, talep toplayıp taahhüt ettiği tüm projeleri tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi ile “İstanbul Yenileniyor” sistemine başvuran dar gelirli ve emeklilere, yapım maliyetinin yüzde 65’ine varan destek sağlandı.


