İhracatçıların başkanı durumu böyle özetledi: İthalat daha cazip Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Her sektörün iç ve dış pazarlar için pahalı hale geldiği Türkiye, hazır giyimde de kayıplar yaşarken Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, mevcut ekonomik durum ve kur seviyesinin ithalatı daha cazip hale getirdiğini kaydetti.
Türkiye’nin dünyanın yedinci, Avrupa Birliği’nin (AB) ise üçüncü büyük tedarikçisi konumunda bulunduğunu anlatan Gültepe, ülke ekonomisi için kritik önemi bulunan sektörde son 2.5 yılın zor geçtiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Türkiye, üretimde pahalı bir ülke haline geldi. Burada üç veriyi paylaşmak istiyorum. Ocak 2022’den bu yana, asgari ücret yüzde 420, enflasyon yüzde 278 artarken kurdaki artış yüzde 167’de kaldı. İşte bu tablo bizi üretim maliyetlerinde rakiplerimize göre yüzde 50-60 dolar bazında daha pahalı hale getirdi. 2022’de 2.6 milyar dolar olan ithalatımız 2024’te 4 milyar dolara yükseldi. Çünkü ithalat, bu kur sistemi ile daha cazip hale geliyor” dedi.
Bu tablonun tersine dönmesi için rekabetçiliğin yeniden kazanılması gerektiğini aktaran Gültepe, “Biraz kan kaybettik ama umudumuzu kaybetmedik. 2022’de 21.2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımız, 2024’te 17.9 milyar dolara geriledi. İhracatımızdaki daralma ne yazık ki bu yıl da devam ediyor. İlk dört ayı geçen yıla göre yüzde 6 ekside tamamladık” diye konuştu.
E-ihracat yüzde 10’a ulaşacakİSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) 2024’te gerçekleştirilen 17.9 milyar dolarlık ihracatta en çok katkısı bulunan üyelerini ödüllendirdiği törende konuşan Gültepe, 2024’te 260 milyar dolarlık ihracatın yüzde 2.6’sını online kanallardan gerçekleştiğini belirtti. Gültepe bu payın 2028’de yüzde 10’a çıkarılmasının hedeflendiğini, kaydetti.


