İlk kez açıklandı: Türk füzesi bu kez yapay zeka ile vurdu!
Haber7 sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Türkiye savunma sanayii, yapay zekâ entegrasyonuyla yeni bir döneme giriş yaptı. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, SavunmaSanayiST’ye yaptığı açıklamada, yapay zeka destekli görüntü işleme algoritmasıyla donatılan TRG-122 balistik füzesinin ilk kez test edildiğini ve hedefin başarıyla vurulduğunu açıkladı.
TAYFUN FÜZESİ DAHA DA GELİŞTİMurat İkinci, açıklamasında Türkiye’nin balistik füze kabiliyetlerini değerlendirdi ve çarpıcı bir bilgiyi kamuoyuyla ilk kez paylaştı:
“Balistik füzeler, aslında caydırıcılığı yüksek olan füzeler ve Roketsan ilk kurulduğu yıllardan beri de üretmiş olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine kazandırmış olduğu sistemler.”
TAYFUN Balistik Füzesi’nin şu an seri üretimde olduğunu belirten İkinci, füzenin menzilinin ve hassasiyetinin yeni bloklarla daha da geliştirildiğini belirtti:
“En son yapmış olduğumuz uzun menzilli atışta Tayfun füzesi kilometrelerce ötedeki hedefi bir metrenin altında cerrahi hassasiyetle vurma becerisini kazandı.”
İLK KEZ AÇIKLANDI: YAPAY ZEKALI FÜZE TESTTE BAŞARILI OLDUTRG-122 modeliyle ilgili önemli bir açıklamada bulunan İkinci, şu ifadelerde bulundu:
“Bunun yanı sıra hani ilk defa belki açıklayacağız ama balistik füzelerimizin üzerine görüntü işleme algoritmaları ve yapay zekaları da entegre ediyoruz. Bu kapsamda ilk denememizi 122 füzemizle yaptık ve çok başarılı sonuçlar elde ettik.”

122 mm roketatar sistemleriyle uyumlu olan bu 'akıllı' füze, 10-28 kilometre menzildeki hedefleri tespit edip etkisiz hale getirebiliyor. Yeni güdüm teknolojileri sayesinde, sabit kara hedefleri, toplu personel unsurları ve fırsat hedeflerine karşı etkin bir caydırıcılık sağlıyor.

TRG-122 füzesi, ileri mühendislik çözümleriyle donatılmış durumda. İşte teknik özelliklerinden öne çıkanlar:
Menzil: 28 kilometre
Uzunluk: 3.3 metre
Çap: 122 mm
Ağırlık: 76 kilogram
Güdüm Sistemi: Koordinata güdüm + terminal fazda opsiyonel lazer arayıcı başlık
CEP Değeri (İsabet Sapma Payı): ≤10 metre
Harp Başlığı: Ön şekillendirilmiş parçacıklı harp başlığı
Platformlar: Çok namlulu roketatar sistemleri, insansız deniz araçları
Hedef Tipleri: Sabit kara hedefleri, toplu personel hedefleri, fırsat hedefleri
Karıştırmaya Karşı Dayanıklılık: Evet
Yapay zeka sayesinde füzenin bu yüksek isabet oranı, özellikle dar alanlardaki operasyonlarda sivil zarar riskini neredeyse ortadan kaldırıyor.

KAYNAK: HABER7


