ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
2011 yılından bu yana "Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.
GENÇLERİN TASARRUF İSTEĞİ YOK2025 yılının ilk çeyreğinde tasarruf edenlerin oranı yüzde 54 olarak gerçekleşti. Yani iki kişiden biri tasarruf ediyor. Bu oran son iki çeyrek sonucu ile benzer.
Araştırmanın sonuçlarına göre 18-24 yaş grubundaki katılımcıların tasarruf isteği geriledi. 25-44 yaş grubu ise tersinde son son üç çeyrektir tasarruf isteğini arttırıyor. Katılımcılar içerisinde tasarruf sahibi kesim yüzde 46. Bu kesime tasarruf planı sorulduğunda, yakın zamanda tasarruf etmeyi planlayanların oranı yüzde 29’a çıktı. Bu oran bir önceki çeyrekte düşüşteydi. Yani tasarruf yapabileceklerine inançları artmış demek oluyor.
DÜZENLİ TASARRUF YAPANLARIN SAYISI ARTTIAraştırmanın çarpıcı bir diğer sonucu ise düzenli tasarruf yapabildiğini söyleyenlerin sayısındaki belirgin artış. Bu kategoride önceki çeyreğe göre 7 puanlık artış yaşandı ve oranları yüzde 86 oldu.
Tasarruf yapmalarının ilk iki nedeni şu şekilde:
Yüzde 43: “Geleceğe yatırım”
Yüzde 21: “Beklenmedik durumlara karşı güvence”
Puan arttıran bir diğer grup ise yalnız yaşamayanlar. Hanede başkası/başkaları ile yaşayanlarda, evinde birden fazla kişinin tasarruf yapma oranı, 2 puan arttı ve yüzde 21’e çıktı. Bu oran, kadınlarda yüzde 25 olarak gerçekleşirken, erkeklerde yüzde 17 oldu.
Tasarruf edenlerin yastık altı birikim eğilim i yine belirgin olarak öne çıktı. Sın iki çeyrekte "yastık altı birikim" ilk sıraya yerleşti. Yüzde 31 oranla “yastık altı altın ve değerli taş/metal” ile “yastık altı döviz ve TL nakit” ilk sırayı paylaştı. Bu yatırım araçlarından sonra en çok tercih edilen yüzde 19 ile “TL vadeli mevduat” ve yine “altın, değerli taş ve metal hesapları” oldu. Yani tasarruf eden her 3 kişiden biri yastık altını seçerken, her 5 kişiden biri de mevduat hesaplarını seçti.
YATIRIMI BAŞKA NEREYE YAPTILAR?Bunlar dışında, tasarruf edenelerin yatırım araçları ve oranları şu şekilde gerçekleşti:
Yüzde 18 hisse senetleri
Yüzde 11’i bireysel emeklilik fonları
Yüzde 5 kripto varlıklar
Birinci sırada yer alana "yastık altı" tasarruf sahipliği ise en çok 55 yaş üzeri grupta oldu.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer veri ise, tasarruf getirisi beklentisine dair oldu. Bu oran ortadan uzun vadeye yükseldi.
BEKLENTİ UZUN VADEYE SARKTIBuna göre, uzun vade getiri beklentisi 4 puan artarak yüzde 46’ya çıktı. Orta vadede getiri beklentisi ise düşüşe geçerek, yüzde 35’e geriledi.
Önceki dönemle benzerlik gösteren finansal durumdan memnuniyet oranı, yüzde 42 olarak gerçekleşti. Finansal dengeyi sağlamak için “harcamalarımı kontrol ediyorum” diyenlerin oranı yüzde 69 oldu.
Yatırım ürünleri hakkında bilgi sahibi olanların oranı ise yüzde 52 oldu. Cinsiyet bazında bu oran erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 47 oldu.


