İsrail basını yazdı! Türkiye den İsrail ve Yunanistan a büyük engel
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
İsrailli N12 haber kanalı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yükselen gücü ile Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin planlarını bozduğunu yazan bir makale kaleme aldı. Haberde İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında yürütülen bir dizi enerji projesinin Türkiye tarafından engellendiği ifade edildi. N12'ye göre bu enerji projelerinin başında Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail arasında planlanan ve Akdeniz'in tabanından geçmesi düşünülen enerji kablosu projesi geliyor.
İsrail'in bu kablolarla Avrupa elektrik şebekesine bağlanması planlanıyordu. Proje ile İsrail'in elektrik üretim kapasitesinin 10'da biri bu kablolarla Avrupa'dan sağlanacaktı. İsrail 470 km uzaktaki Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne elektrik kablosu ile bağlanacak, buradan da 1000 km ötedeki Yunanistan'a erişilecekti. Yunanistan ile Kıbrıs Adası arasındaki kablonun Türkiye'nin münhasır bölgesinden geçmesi tartışma yaratıyordu.
"TÜRKLER KABLOMUZU KESERDİ"
Ancak N12 haberinde Türkiye'nin bu planı sekteye uğrattığı belirtildi. Nisan ayındaki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan Bakan Giorgos Grafteritis'e Ankara'nın projeye kesin muhalefetini açıkça belirttiği haberde vurgulandı. Yazıda ayrıca üst düzey bir Türk yetkilinin "Enerji kablosu, müsamaha göstermeyeceğimiz tek taraflı bir adımdır" açıklamasının da altı çizildi. Haberde İtalyan kablo döşeme gemisi NG Worker'in bölgede hazır bir şekilde beklemesine karşın Yunanistan'ın projeyi 6 hafta içinde ikinci kez erteleme kararı aldığı belirtildi. 2 milyar Euro değerindeki proje hakkında bir Yunan yetkilinin "Devam etseydik, Türkler kabloyu kesebilirdi," açıklamasına da haberde yer verildi.�
EASTMED DOĞALGAZ BORU HATTI RAFA KALKTI
Türkiye'nin engellediği bir diğer enerji projesi ise EastMed doğalgaz boru hattı. Boru hattının, İsrail'in doğalgaz kaynaklarını Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne, oradan Girit'e, Yunanistan'a ve İtalya'ya bağlaması planlanıyordu. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki boru hattı anlaşması 2020'de imzalandı. Projenin maliyeti ise 9 milyar doları aştı. Ancak projenin bir bölümün, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçecek olması tartışmaları alevlendirdi.
ABD eski Başkanı Joe Biden'ın Ocak 2022'de ABD'nin desteğini çekme kararının ardından proje tüm ekonomik fizibilitesini yitirdi. N12'ye konuşan bir Yunan yetkili, "Projenin bugün bile fizibilitesi yok. Ülkeler böylesine pahalı bir projenin finansman yükünü üstlenmeyecek, doğal gaz fiyatları da böyle bir yatırımı şirketler için ekonomik kılmayacak" dedi.
IMEC PROJESİ HAYATA GEÇİRİLEMEDİ
Haberde belirtilen bir başka proje ise Güney Asya'yı Orta Doğu üzerinden Avrupa'ya bağlayacak ekonomik koridor IMEC. Biden yönetimi tarafından benimsenen IMEC koridoru ile Hindistan'dan gelecek malların Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden Yunanistan'a ve Avrupa'ya taşınması planlanıyor. Hindistan yönetimi Pakistan ile yakın ilişkileri sebebiyle Türkiye'yi projenin dışında bıraktı. Türkiye de Asya'dan gelen malların Irak'ın Basra Limanı'ndan Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasını sağlayana 'Kalkınma Yolu Projesi'ni duyurdu. IMEC projesi de henüz hayata geçirilemedi. N12 haberinde konuşan bir Yunan yetkili proje hakkında "Bunlar hâlâ sadece lafta, elle tutulur hiçbir şey yok." dedi. Yetkili projenin ancak Türkiye'nin de dahil edilmesi ile hayata geçebileceğini ifade etti.
TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK HAMLELERİ
Türkiye'nin yükselen askeri gücünün yanında diplomatik hamleleri de Doğu Akdeniz'de İsrail - Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin planlarını suya düşürüyor. N12 haberine göre Türkiye hem Libya Merkezi Hükümeti, hem de ülkenin doğusunda bulunan Hafter Rejimi ile ilişkilerini güçlendiriyor. Libya ile 2019'da imzalanan deniz yetki anlaşması da Yunanistan'ın bölgedeki projeleri için en büyük engellerden biri.
Bunun yanında Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye'nin Suriye'nin yeni yönetimi ile deniz yetki anlaşması için çalışmalara başladığı N12 haberinde belirtiliyor. Ankara'nın Şam ile anlaşmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de dahil etmek istediği ve Şam yönetimin KKTC'yi tanıyabileceği makalede vurgulanıyor.


