İsrail yardımlara izin vermiyor, Gazze de çocuklar
SonTurkHaber.com, Agos kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
2 Mart'tan beri İsrail ablukasında olan Gazze'de açlıktan ölen sayısı 101'e yükseldi, bunların 89'u çocuk. 900'den fazla kişi de son derece kısıtlı Amerikan destekli yardıma ulaşmaya çalışırken öldürüldü.
Filistin Sağlık Bakanlığı'nın 22 Temmuz verilerine göre, Gazze'de son 24 saatte en az 15 Filistinli açlıktan öldü. İsrail'in saldırısının başlangıcından bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden ölenlerin sayısı 101'e yükseldi. Bunlardan 89'u çocuk.
Bakanlık, "Bu sessiz bir katliam. Sağlık Bakanlığı, İsrail işgalini ve uluslararası toplumu bundan sorumlu tutuyor. Gıda ve ilaç girişi için tüm sınır kapılarının derhal açılması çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı.
Euro-Med Monitor, Pazar günü her 80 dakikada bir Filistinlinin açlıktan öldüğünü bildirerek, İsrail'i "2 milyon kişiye karşı sistematik bir açlık politikası" izlemekle suçladı.
Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'de her üç kişiden birinin günlerce aç kaldığını, binlercesinin ise "felaket boyutunda açlık" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Gazze Hükümeti Basın Ofisi, bölgede 1,25 milyon insanın şu anda felaket düzeyinde açlıkla mücadele ettiğini bildirdi. Nüfusun yüzde 96'sı, aralarında bir milyondan fazla çocuğun da bulunduğu nufüsun yüzde 96'sı "ciddi gıda krizi" yaşıyor.
Bir nesil açlıktan ölüyorGazze Hükümeti Basın Ofisi, “Gazze, 1,1 milyonu çocuk olmak üzere 2,4 milyondan fazla insana yönelik öldürme ve toplu aç bırakma yoluyla sürdürülen imha nedeniyle eşi görülmemiş bir insani felakete doğru sürükleniyor” ifadelerine yer verdi ve söyle devam etti: 'İnsani yardım, bebek maması ve yakıt girişinin engellenmesi, kuşatmanın tamamen sıkılaştırılması, gıda ve ilaçların tükenmesi ve aç bırakma politikasının sürdürülmesiyle birlikte, İsrail işgalinin tüm geçişleri 140 günü aşkın süredir kapatması nedeniyle kitlesel ölümlerin eşiğindeyiz.”
El-Şifa Hastanesi müdürü, sağlık personelinin yorgunluk, hafıza kaybı ve baygınlık yaşayan yüzlerce hastayı tedavi ettiğini söyledi. "Yeterli yatak veya ilaç yok" diyor ve ekliyor: "Ciddi yetersiz beslenmeden mustarip 17.000 çocuğumuz var. Bu, açlıktan ölen bir nesil."
Birleşmiş Milletler Filistin Yardım Ajansı UNRWA, "İsrail, Gazze'de sivilleri aç bırakıyor. Aralarında 1 milyon çocuk da var" uyarısında bulundu.
Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Filistinlilerin "şiddetli bir kıtlık riskiyle" karşı karşıya olduğunu belirterek, "Temel insani yardıma ulaşmak için hiç kimse hayatını riske atmak zorunda kalmamalı" dedi.
İsrail, 2 Mart'ta Gazze'nin ana geçiş noktalarını kapatarak tüm gıda ve tıbbi malzeme yardımını kesti. İnsan hakları örgütleri, İsrail'i açlığı 'savaş silahı' olarak kullanmakla suçluyor.
2 Mart'tan beri sınırlı yardımlar, BM'yi devre dışı bırakan ve yardımları sadece bazı bölgelere götüren ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) tarafından dağıtılıyor.
BM, Gazze'ye çok az sayıda kamyonun ulaştığını doğrularken, yetkililer GHF dağıtım merkezlerini "toplu ölüm tuzakları" olarak nitelendirdi. Sağlık Bakanlığı'na göre, GHF'nin 27 Mayıs'ta operasyonlara başlamasından bu yana İsrail güçleri ve ABD paralı askerleri, yardım almaya gelen 900'den fazla kişiyi öldürdü, 60 binden fazla kişiyi ise yaraladı. Yiyecek bulmaya çalışan 46 kişi ise hala kayıp.
Fransız haber ajansı AFP, Pazartesi günü Gazze muhabirlerinin açlıkla karşı karşıya olduğu açıkladı. Fotoğrafçı Beşar, "Artık medyada çalışamıyorum. Çünkü bedenim artık çok zayıf düştü" diye yazdı. Pazar günü, ağabeyinin açlıktan "baygınlık geçirdiğini" bildirdi. AFP, daha önce 8 çalışanını tahliye ettiğini açıklayan AFP, anlaşmalı çalıştığı gazetecileri de Gazze'den çıkaracağını söyledi. AFP Gazetecileri Derneğinin dün yaptığı açıklamada "AFP'nin kurulduğu Ağustos 1944'ten bu yana çatışmalarda kaybettiğimiz gazetecilerimiz oldu, saflarımızda yaralılar ve esir düşenler oldu ancak hiçbirimiz bir meslektaşımızın açlıktan öldüğünü hatırlamıyoruz" ifadelerine yer verilmişti.
Ölüm dalgası geliyorEl-Mevasi bölgesindeki sahra hastanesinin müdürü Dr. Suhaib el-Hams, organ yetmezliği nedeniyle "ölüm dalgası" uyarısında bulundu.
Cuma günü Gazze'deki sağlık yetkilileri artan bir kıtlık salgını olduğunu, yüzlerce kişinin uzun süreli açlıktan dolayı ciddi bağırsak hastalıkları, bitkinlik ve hafıza kaybı yaşadığını bildirdi.
Aralarında Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 25 ülke, Pazartesi yaptıkları açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik 21 aylık savaşını sona erdirmesi çağrısında bulunarak, sıradan Filistinlilerin çektiği acıların "yeni bir boyuta ulaştığını" söyledi.
"Daha fazla kan dökmenin bir anlamı yok. ABD, Katar ve Mısır'ın bu amaca ulaşma çabalarına tam desteğimizi yineliyoruz" denilen açıklamada imzacılar, "Ateşkes için daha fazla adım atmaya hazır olduklarını" belirtti.
Açıklamada ayrıca, tartışmalı İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) "tehlikeli" olduğu ve Filistinlileri "insan onurundan" mahrum bıraktığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), Gazze'de gıda fiyatlarının 40 kat arttığı söyleyerek, "Gazze'nin hemen dışında, UNRWA'nın depolarında tüm nüfusa üç aydan fazla yetecek kadar gıda stoku var" ifadesi kullanıldı.
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma da basına verdiği röportajda, "Mısır ve Ürdün'de 6 bin kamyon dolusu gıda, ilaç ve hijyen malzemesi, UNRWA tarafından insanlara dağıtılmak üzere Gazze'ye sokulmak için yeşil ışık yakılmasını bekliyor" dedi.
(Kaynak: The Cradle, Middle East Eye)


