İstanbul haberleri Nefes darlığı ve öksürükle uyandı! Dişlerinin olmadığını fark edince dehşete kapıldı 20 Mayıs 2025
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
PAYLAŞ
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş WhatsApp'ta Paylaş
KAYNAK
İHA
EKLENME
20 Mayıs 2025, 11:46
GÜNCELLEME
20 Mayıs 2025, 12:02
İstanbul Küçükçekmece'de yoğun öksürük ve nefes darlığıyla uykusundan uyanan E.Ö (41), bir süre önce taktırdığı iki dişinin olmadığını görünce dehşete kapıldı.
Alınan bilgiye göre, nefes darlığı ve aşırı öksürükle uykusundan uyanan E.Ö. aynaya baktığındaysa taktırdığı 2 dişinin yerinde olmadığını fark etti.
DİŞLERİN HASTANIN SOL BRONŞUNDA OLDUĞU TESPİT EDİLDİKorkuya kapılan E.Ö Bakırköy'de bir hastaneye giderek durumu sağlık çalışanlarına anlattı. Sağlık çalışanları tarafından yapılan muayenede, 2 dişin hastanın sol bronşunda olduğu görüldü.

E.Ö., Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirildi. Burada Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın ve ekibinin yaptığı incelemeler sonrası işlem yapıldı.
İki diş bulunduğu yerden başarıyla çıkarılırken hasta tedavisinin ardından taburcu edildi.
KAMERAYA YANSIDIDoç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın yabancı cisim yutmaları durumunda yapılması gerekenleri aktarırken, E.Ö. yaşadıklarını anlattı.
Öte yandan dişlerin çıkarıldığı o anlar ise kameraya yansıdı.

Yoğun bir öksürükle uyandığını anlatan E.Ö. , "Gece uyurken oldu, sabah işe gitmek için kalktığımda bir nefes darlığı fark ettim sonra hastaneye başvurdum. Röntgen ve BT çekildi, sol bronşumda bir cisim olduğu anlaşıldı. Fark etmeden, gece uyuduğum zaman oldu. Olacağı varmış diyelim ne diyelim, beterin beteri var, daha dikkatli olmalarını öneririm. Takma değil yemek yiyebilmem için 2 tane diş vardı, onları yuttum." dedi.

Hastasının durumuna ilişkin konuşan Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın, "Böyle bir yabancı cisim eğer çıkarılmazsa ilerleyen dönemde yabancı cismin arkasına hastanın aldığı nefes sağlıklı bir şekilde girip çıkmayacağı için hep nefes darlığı olacaktı. Zamanla arkada kalan akciğer parankimi (Akciğerlerin esnek olan ve hava dolabilen bölümü) havalanamayacağı için zatürre gelişebilecekti. En nihayetinde bronşektazi dediğimiz kalıcı bronşlarda genişlemeye yol açan ve sık sık hastaların enfekte olmasına neden olan bir hastalık gelişebilecekti. Ayrıca bu hastamızdaki gibi böyle ana bronşlara yerleşmiş cisimlerin etrafını granülasyon dokusu dediğimiz dokular sararak bazen tamamen akciğerin havalanmasına da engel olabilir hale geliyor. Bu işlemlerden sonra hastalarımızın solunumla ilgili şikayetleri tamamen geriler hatta bazen geç başvuran hastalarda yeni başlayan yapısal değişiklikler olduysa onlar bile zaman içerisinde tamamen iyileşebiliyor. Hastamız normal eski sağlıklı günlerine çok kısa sürede dönecektir." diye konuştu.

Sözlerini sürdüren Doç. Dr. Chouseın, "En sık toplu iğne aspirasyonuna biz rastlıyoruz. Son yıllarda diş implantlarının tedavisi sırasında kullanılan materyallerin de akciğere kaçmasını çok sık görmeye başladık. Bunun yanında taneler içeren nohut, bezelye, zeytin, kiraz çekirdeği gibi yabancı cisimlere de oldukça sık rastlıyoruz. Yakınımızdaki kişinin çok sert, kesici, solunum yollarına zarar vermeyeceğini düşündüğümüz bir yabancı cisim aspire ettiğini gördük ve şahit olduysak onlarda Heimlich Manevrası adını verdiğimiz hastanın arkasına geçerek belinden tutarak ve hastayı sarsarak manevramızı yapabiliriz ama bunu çok ısrarla devam ettirmemek gerekiyor. Israrla devam edersek içerideki yabancı cisim çok daha uzaklara doğru yer değiştirebilir. Hastanın belki de soluk borusuna çok zorlarsak hasar verebilir. Böyle bir durumda birkaç kez denedikten sonra başarılı olmazdıysak hastamızı en yakın acil merkeze ulaştırmalıyız. Bu hasta 2'li bir diş aspire etmiş hem ağırlığı hem de büyüklüğü nedeniyle bu manevra bu hastada yukarıya kadar çıkarılabilse bile kolaylıkla ses tellerini geçemeyeceği için bir fayda sağlamayacaktı. İnsanlarımızdan geçmeyen, uzayan öksürükleri olursa ve düşündükleri zaman akıllarına gelen akciğerlerine bir yabancı cisim kaçmasından şüphelendikleri durumda bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalarını öneriyorum. Özellikle küçük çocuklara çok bilinçli olmadıkları yaşlarda küçük taneli oyuncakların ya da gıda maddelerinin verilmemesini eğer bir gıdayı tüketmek zorundalarsa kontrollü bir şekilde vermelerini öneriyorum. Genel durumu bozuk, yaşlı hastalarda da yutma fonksiyonları bozulacağı için onlarda da bazen yabancı cisim aspirasyonları görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
Bir Yorum YapınGönder
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.


