İstanbul un kalbinde tehditli kentsel dönüşüm skandalı: Evlerimize CHP’li belediye başkanları yokken çökmek mi istiyorlar
Halktv sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
İstanbul’un en değerli semtlerinden Etiler, kentsel dönüşüm adı altında yeni bir tartışmanın merkezinde. Cumhuriyet gazetesinde Jale Özgentürk "Taşyapı’dan dönüşüm soslu el koyma" başlıklı yazısında Taşyapı İnşaat’ın, mahkemenin iptal ettiği otel projesini yeniden canlandırmak için aynı adada bulunan 10 apartmanı yıkarak 'konsept proje' geliştirmek istediğini ve kentsel dönüşüm yasasını dayanak gösteren şirketin, çoğunlukla yaşlı ve emekli sakinlerin yaşadığı bu konutlara yönelik adımlar attığını aktardı.
Özgentürk "İstanbul’un inşaatla altüst olmuş, 'ihanet edilmiş' son 30 yılına hep aynı müteahhitler damga vurdu." ifadeleriyle bahsettiği ve "İstanbul’da onlarca tartışmalı projeyle anıldı yıllardır" dediği Taşyapı İnşaat'ın daire satın alarak site yönetimlerine müdahil olduğu, hukuki boşlukları kullanarak karot aldırma süreçleri başlattığı ve sakinleri Şişli’deki bir inşaat alanında düzenlenen 'tehditli ikna yemeklerinde' 100-160 metrekarelik evlere karşılık 40 metrekarelik 'home ofis' tapulu alanlar önererek dönüşüm projelerine razı etmeye çalıştığını belirtti.
"Bugün de İstanbul’un en değerli semtlerinden biri olan Etiler, yeni bir yağma planının kıskacında. Kentsel dönüşüm maskesi altında sahnede yine Taşyapı var. Taşyapı’nın sırtını kamuya dayayıp yaptığı projelerden bir kaçını hatırlatayım." diyen Özgentürk yazısında şu ifadeleri kullandı:
Özgentürk Etiler'de yaşanan durumu ise şu ifadelerle aktardı:"KADIKÖY’DE DÖRT GÖKDELEN
Taşyapı’nın Kadıköy’de Meteoroloji arsasına diktiği dört gökdelen, kent silueti, yoğunluk ve kamu yararı açısından uzun yıllar tartışmaların odağındaydı. Dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle projeyi durdurmaya çalıştı.
Ancak “Zarara uğradık” diye açılan tazminat davasında mahkeme, belediyeyi değil müteaahidi haklı buldu ve belediyeyi yaklaşık 101 milyon lira tazminata mahkûm etti. Taşyapı’nın belediyeye icra başlatması büyük tepki çekse de Nuhoğlu, “Tazminat cezası, Kadıköy halkına verilmiş bir cezadır. Bizden susmamızı istiyorlar.
Susmayacağız” sözlerine rağmen bugün 4 gökdelen Kadıköy’ün bağrında hançer gibi duruyor. Kent suçlarına karşı mücadele veren Nuhoğlu ise artık başkan değil.
ŞİŞLİ’NİN NEFESİ KESİLİYOR
Bir diğer tartışmalı proje Şişli’de. 58 dönümlük kamu arazisi, Çevre Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı ilan edilerek Taşyapı’ya devredildi. O dönemin Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, bu kararı “kamu malına peşkeş” olarak tanımlayarak tepki gösterdi. Başkanlığının son gününe kadar mücadele etti.
if (!$ISMOBILE) : ?>include(__DIR__.'/320x100.php');?>Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu, projenin Şişli’yi “ahtapot gibi saracağını” ve nefes alamaz hale getireceğini belirtti. Yeni başkan Resul Emrah Şahan da “Şişli’nin Kanal İstanbul’u” olarak nitelendirdiği bu projeye karşı durdu. Ancak Şahan, bugün yardımcılarıyla birlikte “kent dayanışması” suçlamasıyla Silivri’de. Taşyapı ise kamuoyunun tepkisine aldırmadan AKP eliyle Şişli’yi hançerliyor.
ETİLER: STRATEJİ AYNI
Gelelim Etiler’deki iddialara... Taşyapı’nın bölgeye ilgisinin mahkemenin planını iptal ettiği otel projesini hayata geçirmek amacıyla başladığı biliniyor. Kentsel dönüşüm yasası da en büyük dayanağı... Hedefi aynı adadaki 10 apartmanı yıkıp bakanlıktan “konsept proje” izni almak. Bu konutlarda çoğunlukla yaşlılar, emekliler, miras yoluyla sahip oldukları evlerinde yaşamak isteyen eski Etiler sakinleri oturuyor. Site sakinleri, huzurlarını kaçıran olayları şöyle anlatıyor: Şirket, göz koyduğu adalarda daire satın alarak “kat maliki” sıfatı kazanıyor. Bu yolla site ve apartmanlara müdahil oluyor. Ardından hukuki boşlukları kullanarak “karot aldırma” sürecini başlatıyor ve sakinleri polisle karot aldırarak, korkutup projelerine razı etmeye çalışıyor. Amaç belli: Binayı riskli ilan ettirip yıkım sürecini başlatmak.
TEHDİTLİ İKNA YEMEĞİ
Endişeye kapılan site sakinlerini ikna etmek için Taşyapı bir yemek veriyor. Nerede dersiniz? Şişli’de tartışması süren inşaatta. Vatandaşın önüne maketler konuyor. Henüz kaba inşaat halindeki projeler gösterilerek “Binalarınız böyle olacak” deniyor. Sahip olduğunuz 100-160 m²’lik evlere karşılık, önerilenler sadece 40 m² “home ofis tapulu” alanlar.
BAŞKANLAR HAZIR YOKKEN!
Taşyapı’nın bu hamlesi, İstanbul’da CHP’li başkanların demir parmaklıklar arkasına atıldığı bir dönemde yaşanıyor. Site sakinleri soruyor: “Evlerimize CHP’li belediye başkanları yokken çökmek mi istiyorlar?” Deprem İstanbul’un gerçeği. Bu sitede de oturanlar dönüşüm/yenileme istiyor. Ama bu bir müzakere değil, tehdit. Bu bir dönüşüm değil, zorla el koyma.


