İstediğinizi anında elde etmenizi sağlayacak gizli 3 göz işareti Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Ne istediğinizi doğrudan söylemediğinizde bunu ufak bir göz işaretliyle anlatabilirsiniz. Araştırmacılar, bakışların istekleri nasıl etkilediğini ve bu anlayışta göz temasının rolünü inceledi.
Uzmanlar, zor durumda kaldığınız ya da bir şeyi isteyip ifade edemediğinizde işe yarayacak etkili ve sessiz bir iletişim yöntemini bilimsel olarak açıkladılar.
GÖZ TEMASIYLA İLETİŞİM SAĞLAYABİLİRSİNİZGüney Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden araştırmacılar, göz temasının iletişim üzerinde önemli bir rolü olduğunu ortaya çıkardı. Bunun üç aşamalı bakış dizisi olarak açıkladılar. Bunlar sırayla:
Bir nesneye bakmak,
Karşınızdaki kişiyle göz teması kurmak,
Sonra tekrar aynı nesneye bakmak.
Açıklanan bu sıralama göz temasını bilinçli bir şekilde devreye sokuyor ve karşınızdaki kişi bunu yardım çağrısı olarak yorumluyor. Yani bu strateji, bir sonraki sıkıcı akşam yemeği partisinden sessizce kurtulmanızı kolaylaştırabilir.
HIZLI VE ANLAŞILIR BİR İLETİŞİM TARZIRoyal Society Open Science dergisinde yayımlanan verilere göre, bakışın en etkili olduğu an kişi önce nesneye, sonra partnerine ve tekrar nesneye baktığında ortaya çıkıyor. Bu bakış dizisi, bir isteğin hem en hızlı hem de en yüksek oranda anlaşılmasını sağladı.
Araştırmanın ekibinde yer alan Dr. Nathan Caruana bu durumu şöyle açıklıyor:
"Birinin size ne kadar sıklıkla baktığı değil, o bakışın bağlam içinde nasıl gerçekleştiği önemlidir. Bu davranışı anlamlı ve iletişimsel kılan şey, göz hareketlerinin sırası ve amacıdır."
Ekip ayrıca aynı bakış dizisinin bir robot tarafından yapıldığında bile insanlar tarafından aynı şekilde yorumlandığını keşfetti. Bu durumun, robotlarla etkileşimden farklı iletişim biçimlerine kadar birçok alanda etkili sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.
SÖZEL OLMAYAN İLETİŞİMİ İYİLEŞTİRİYORDr. Caruana, bu çalışmanın bulgularının özellikle spor, askeri operasyonlar, gürültülü çalışma alanları gibi sözel iletişimin zorlaştığı ortamlarda sözel olmayan iletişim eğitimlerini iyileştirebileceğini belirtiyor.
Ayrıca bu yöntem, görsel ipuçlarına daha çok ihtiyaç duyan işitme engelli bireyler ya da otistik bireyler için de etkili bir destek aracı olabilir.
Göz temasının etkisi sadece insanlar arasında değil, hayvanlar üzerinde de işe yarayabiliyor. Örneğin, Exeter Üniversitesi'nden Dr. Neeltje Boogert, martıların göz temasını "rahatsız edici" bulduğunu ve bakıldıklarında insanların yiyeceklerine yaklaşma ihtimallerinin düştüğünü ifade ediyor.


