İzmir de köylünün ocağına ateş düştü! Yangının faturası çok ağır oldu
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
İzmir Planlama Ajansı (İZPA), Seferihisar ve Menderes ilçelerinde etkili olan orman yangınlarının 10 bin hektarlık alanı küle çevirdiğini açıkladı.

Bu yangınların, bölgeye özgü endemik türlerin ve yaban hayatının yaşam alanlarını yok olduğunu belirten İZPA Genel Müdür Vekili Aykut Uçar, yaşanan kaybın çok boyutlu olduğunu söyledi.

Uçar, “Oradaki doğal alanı, habitatları kaybetmek İzmir için büyük kayıp. Bu bölgede pek çok endemik bitki türü olmakla birlikte yine pek çok yaban hayvanı varlığını da sürdürüyordu. Biz onları, onlar yaşam alanlarını kaybetti” dedi.

Uçar, yangınların yalnızca ormanları değil, tarım alanlarını da yok ettiğini vurguladı. Karakoç ve Orhanlı derelerinin çevresiyle birlikte hurma zeytinliklerinin, arıcılığın ve bağcılığın zarar gördüğünü belirtti.

En büyük etkinin hayvancılıkta yaşandığını kaydeden Uçar, “50 bin kadar küçükbaş hayvanın yangından etkilendiğini tahmin ediyoruz. Çünkü o bölgede hayvancılık meralarda doğal yöntemlerden olan otlatma şeklinde yapılıyordu. Küçükbaş hayvancılığın yapıldığı alanlar, yangınlardan dolayı kayboldu. Bu da önümüzdeki dönem için ekonomik açıdan ciddi bir kayıp” dedi.

Yangınlardan etkilenen tarım ürünleri arasında hurma zeytini, meyve ve sebze bahçeleri de bulunuyor. Uçar, köylülerin geçimini ormanlardan sağladığını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Bu bölgede ormancılık, derleyicilik, toplayıcılık faaliyeti yürütülüyordu. Yine küçükbaş hayvancılık için de bu alanlar ve meralar kullanılıyordu. Arıcılık için de benzer bir sorunla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. O nedenle bu alanların hızlıca onarılarak yeniden doğaya ve köylüye kazandırılması büyük önem taşıyor.”

İZPA Bilim Kurulu Üyesi Dr. Ufuk Özkan, Türkiye genelinde haziran ayında çıkan yaklaşık bin 600 yangının yüzde 40’ının ormanlık alanlarda, yüzde 60’ının ise orman ve yerleşim alanlarının kesişiminde gerçekleştiğini belirtti. Özkan, “Orman yangınları artık yalnızca bir afet değil, hepimizin bireysel ve toplumsal düzeyde mücadele etmesi gereken bir sorun hâline geldi” dedi.
YÜZDE 87 İNSAN KAYNAKLIÖzkan, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekti. İklim koşullarının yangın riskini artırdığını vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:
“İzmir’de yağışlar yüzde 45 oranında azaldı, havzalardaki su kaynakları neredeyse tükendi ve haziran ayında hiç yağış almadık.
Ormanları kullanmak hepimizin hakkı, ancak bunun ulusal bir kaynak olduğunu unutmamalıyız. Yangınların yüzde 87’si insan kaynaklı ve çoğu ihmal sonucu çıkıyor. Dolayısıyla, davranışlarımızda çok daha dikkatli olmalıyız"


