İzmir’in AB ile ortak taahhüdü: Net sıfır!
T24 kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Çevre
İklim krizinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiği günümüzde, İzmir’de sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar yürütülüyor. Kent, Avrupa Birliği ile iş birliği içinde çevre dostu uygulamaları hayata geçirerek geleceğe yönelik adımlar atıyor.
İzmir, Avrupa’da sadece 23 kente verilen Avrupa Birliği Kentler Misyonu Etiketi’ni almaya hak kazandı. Bu etiket, kentin iklim nötrlüğü hedefi doğrultusunda attığı adımların tanınmasını sağlarken, aynı zamanda hayati önem taşıyan yeşil fonlara erişimi de sağlıyor.
Etiketin temelinde, Avrupa Birliği ile paylaşılan ortak bir hedef yer alıyor: Net sıfır
Bu hedef, atmosfere salınan sera gazları ile bu gazların giderimi arasındaki dengeyi sağlamayı amaçlıyor.
14 Mayıs’ta Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski, İzmir’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Avrupa Birliği ile İzmir’in iklim politikaları ve hedefleri arasında artan iş birliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Vali ve Belediye Başkanı’na nezaket ziyaretleri
Büyükelçi Ossowski, temaslarına İzmir Valisi Süleyman Elban'a, ve pratik iş birliği fırsatlarının değerlendirildiği nezaket ziyaretiyle başladı. Gün, bilime dayalı ve insan merkezli yönetimiyle tanınan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile stratejik bir diyalogla devam etti. Taraflar İzmir'in iklim nötrlüğüne yönelik yol haritasını ve AB ile İzmir'in ortak çevreci hedefleri doğrultusunda nasıl daha yakın çalışabileceğini ele aldı.
Büyükelçi Thomas Ossowski ve Vali Süleyman ElbanBüyükelçi Ossowski şöyle konuştu:
“İzmir Körfezi gerçekten büyüleyici ve şehrin kendisi de son derece etkileyici. İzmir ile yakın stratejik bağlar kurmaya ve ekonomik işbirliğimizi güçlendirmeye istekliyiz. İzmir'in çevre ve iklim konusundaki girişimlerine de büyük ilgi duyuyoruz. Özellikle de İzmir’in bir Misyon Kenti olarak tanımlandığı göz önüne alındığında, 2030 karbon nötr hedefinin öneminin farkındayız.”
Büyükelçi Thomas Ossowski ve Belediye Başkanı Cemil Tugay
Belediye Başkanı Tugay, “Avrupa Birliği ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. İzmir modern bir şehir, tarihi bir liman ve tarihte bir rol oynuyor. Hedefimiz karbon salımını azaltmak. Bunun için de güçlü ve yetenekli bir ekip oluşturarak işe başladık” dedi.
Başkan Tugay'ın eşlik ettiği Büyükelçi başkanlığındaki AB heyeti, İzmir'in öncü iklim uyum projelerinden birinin kalbini ziyaret etti: Peynircioğlu Nehri
Peynircioğlu Deresi, Ufuk 2020 programı kapsamında AB tarafından finanse edilen Urban Green UP projesi kapsamında yeşil bir koridora dönüştürüldüNehir, Ufuk 2020 programı içinde AB tarafından finanse edilen Urban Green UP projesi kapsamında yeşil bir koridora dönüştürüldü. Projenin, doğa temelli çözümlerin iklim direncini artırırken kentsel alanları nasıl yeniden canlandırabileceğinin bir örneğini sergilediği ifade edildi.
Heyet, daha sonra yenilenebilir enerji sistemleri ve toplum katılımının canlı bir merkezi olan ‘Sıfır Karbon Noktası’nı ziyaret etti. Merkez, küresel iklim hareketinde yerel çözümlerin gücünü vurguluyor.
İzmir'de Avrupa Günü konseri
Avrupa Günü kapsamında düzenlenen etkinlikler, Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konserle kültürel boyut kazandı. Gecede, Sibel Köse – Kamil Erdem Avrupa Dörtlüsü ile AB İzmir Filarmoni Orkestrası sahne aldı ve dinleyicilere çeşitli müziklerle zenginleştirilmiş bir performans sundu.
Sibel Köse - Kamil Erdem Avrupa Döntlüsü İzmir'deki Avrupa Günü konserinde sahne aldıBüyükelçi gün sonunda selamlama konuşmasında şunları vurguladı:
“Bu yolculuğu mümkün kılan değerleri gözden kaçırırsak güçlü bir gelecek inşa edemeyiz. Avrupa’nın bütünleşmesinin DNA'sını oluşturan değerler, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlüktür. Slogan olarak değil, göstermelik değil, yaşayan ilkeler olarak. Bunlar toplumların nefes almasını, büyümesini ve gelişmesini sağlayan bir tür temiz havadır.”


