İznik Gölü kuruyor: İskele karada kaldı
Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Türkiye’nin en büyük beşinci gölü olan İznik Gölü, kuraklık ve küresel ısınmanın etkisiyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. 310 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan gölün su seviyesi, kritik düzeyin altına düşerken, sahil boyunca bulunan iskeleler karada kaldı.
33 kilometre uzunluğa, 12 kilometre genişliğe ve 95 kilometrelik çevre uzunluğuna sahip gölün hem İznik hem de Orhangazi kıyılarında gözle görülür bir çekilme yaşanıyor. 2015-2018 yılları arasında gölde yolcu taşımacılığı yapan, 155 yolcu kapasiteli ve 30 metre uzunluğundaki Akşemseddin Deniz Otobüsü’nün yanaştığı yolcu iskelesinin ayakları da artık gün yüzünde.
Gölün bugünkü durumu ile 10 yıl önce çekilen arşiv görüntüleri yan yana getirildiğinde, küresel ısınmanın etkileri çarpıcı biçimde ortaya çıkıyor.

Kuraklığın etkileri sadece iklimle sınırlı değil. Devlet Su İşleri (DSİ) Bursa Bölge Müdürlüğü, göldeki su seviyesinin tehlikeli düzeye inmesi nedeniyle yaz aylarında tarımsal sulamalara sınırlama getirdi. Ancak uzmanlara göre bu yeterli değil.
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer Dimrit, sadece kuraklığın değil, sanayi kuruluşlarının bilinçsiz su kullanımının da gölün çekilmesinde büyük etkisi olduğunu söyledi. Dimrit, “Küresel ısınma Türkiye genelinde kendini gösteriyor. Ama özellikle İznik Gölü’nden sanayiye ve tarıma yönelik kontrolsüz su çekimi, göldeki bu büyük gerilemeyi hızlandırdı” diye konuştu.

Göl kenarına park ettiği karavanında yaşayan Cemil Gündüz Kolçak, göldeki değişimi yakından gözlemlediğini belirterek, “Her yıl su seviyesi ortalama 6 metre çekiliyor. Kuraklığı artık gözle görüyoruz” dedi.
İznik’te yaşayan bir diğer vatandaş Şefik Çelik ise göldeki çekilmeyi yağış eksikliğine bağlayarak, “Yağışlar yetersiz kalıyor. Eğer yeterli yağış olursa, göl yeniden eski seviyesine dönebilir” ifadelerini kullandı.



