Kadınlar toprağına sahip çıktı: Köylerinde tonlarca yaban mersini yetiştiriyorlar Yerel Gündem Haberleri
Yenisafak sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Bursa’nın İznik İlçesi Candarlı Köyü’nde 20 yıl önce başlayan küçük bir hayal, bugün 17 kadın girişimcinin omuzlarında yükselen bir başarı hikayesine dönüştü. Candarlı Kadın Kooperatifi’nin kurucularından Asiye Can, köyde doğup büyüyen kadınların kendi toprak-larına sahip çıkarak hem ailelerine hem de köy ekonomisine katkı sağlama serüvenini anlattı. Can, “Biz kadınlar olarak burada kadın dayanışmasının ve toprağa sahip çıkmanın gücünü ortaya koyarak, sadece ailelerimizin değil, tüm köyün kalkınmasına öncülük etmek daha fazla kadına dokunmak istiyoruz. Burada annelerin alın teri yalnızca ev ekonomisine değil çocukların eğitimine de dönüşüyor” dedi.
Can, “Çoğumuz şehirde iş bulup orada çalışmaya başladık. Çocuklarımızı okutmak için şehirdeki tek maaş yetmiyordu. O yüzden ‘Neden kendi köyümüzde iş yapmayalım?’ dedik ve on yıl önce bu işe başladık” diye konuştu. Başlangıçta babalarından aldıkları küçük bahçelerde zorluklarla mücadele eden kadınlar, ürünlerin bakımından satışına kadar tüm süreci bizzat öğrendi. Ancak işlerin kolay olmadığını vurgulayan Asiye Can, “Ürünlerimizi toptancılar çok ucuza alıyordu, maliyetlerimiz yüksekti. İlk yıllar ziyanlarımız oldu, hatta bir ton 600 kilo ürünümüz çöpe gitti. Çok üzülmüştüm ama vazgeçmedik” diye anlattı.
SOĞUK HAVA DEPOSUNA İHTİYACIMIZ VAR
Ürünlerini uzun süre saklamak için soğuk hava depolarına ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Can, şunları söyledi: “Ürünlerimizi uzun süre saklayamadığımız için değerinin altında satıyoruz ve bu durum satışlarımızı etkiliyor. Profesyonel bir mutfağa ve bir soğuk hava deposuna ihtiyacımız var."
YABAN MERSİNLERİ REÇEL OLDU
Yetiştirdikleri ürünlerden marmelat, reçel gibi ürünler yapan kadınlar bu ürünleri özellikle şekersiz ve katkısız olması sebebiyle hastaların tercih ettiğini belirten Can, "Ama bu ürünleri yapacak uygun bir mutfağımız, ortak bir çalışma alanımız yok. Herkes kendi imkanlarıyla uğraşıyor. Son yıllarda yaşanan don afetleri ise verimi olumsuz etkiledi. Geçen yıl 16 ton ürün aldık, bu yıl sadece 1,5 ton alabileceğiz gibi görünüyor. Ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Bu iş biraz ince iş, biz kadınlar olarak bu işin altından kalkmaya ve topraklarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz kadınlar olarak burada kadın dayanışmasının ve toprağa sahip çıkmanın gücünü ortaya koyarak, sadece ailelerimizin değil, tüm köyün kalkınmasına öncülük etmek daha fazla kadına dokunmak istiyoruz. Burada annelerin alın teri yalnızca ev ekonomisine değil çocukların eğitimine de dönüşüyor” ifadelerini kullandı.


