‘Kahramanlık hikâyesi yazdılar’
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Haziran 2025’e ilişkin ihracat verileri, Türkiye’nin bu alandaki kaslarının gerek tarife gerekse füze savaşlarına rağmen halen kuvvetli olduğunu ortaya koydu. Veriler Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen toplantıda açıklandı. Bakan Bolat, ihracatın haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu yüzde 8’lik artış son bir yılın en yüksek aylık artış oranı olarak tarihe geçmiş oldu” dedi.
‘YILLIK İHRACAT 267 MİLYAR DOLAR’
Ömer Bolat’ın verdiği bilgilere göre 2025’in ilk yarısında ihracat 131.4 milyar dolar oldu. 12 aylık ihracat ise 267 milyar dolara yükseldi. Haziran 2022’de 23.4 milyar dolar aylık ihracatın 2023’te 20.8 milyar dolar olarak kaydedildiğini hatırlatan Bolat, “2025’te en yüksek üçüncü haziran ayı ihracatına ulaşıldı. 2025’in ilk altı ayının beşinde yıllık bazda ihracat arttı. Sadece şubatta gerileme gerçekleşti. Birçok ülkenin ihracatının azaldığı, dünya ticaretinin durgunluk sürecinden geçtiği bir dönemde Türkiye’nin ihracatı arttı. Türk ihracatçı destansı bir kahramanlık hikâyesi yazdı.”
‘AYLIK DIŞ TİCARET AÇIĞI 8.2 MİLYAR DOLAR’
Bolat, haziranda aylık dış ticaret açığının ise yüzde 39 artarak 8.2 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71.5 olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, “Bunda Kurban Bayramı tatilinin kısa olması, İsrail-İran saldırıları nedeniyle enerji ve altın fiyatlarının artması gibi faktörler etkili oldu. Bu esnada üreticilerin ve ithalatçıların yurtdışından mal talebinin arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
TİM BAŞKANI’NDAN ‘REKABET’ UYARISI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2025’e 280 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladıklarını belirterek toplamda 18 sektörün ihracatını artırdığını belirtti. Gültepe, Türkiye’nin küresel pazarlarda rekabet gücünün zayıflamasının firmaların ihracat motivasyonunu azalttığına vurgu yaptı ve şu uyarılarda bulundu: “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün yarısı eksi yazıyor. İhracatımızın önemli bir kısmını, az sayıda şehir ve firma gerçekleştiriyor. Anadolu’nun üretim gücü yüksek. Bu potansiyeli harekete geçirebilmemiz için yeni desteklere ihtiyacımız var.”
25 AYIN 18’İNDE MAL İHRACATI ARTTI
Bolat’ın açıkladığı haziran ayı verilerine göre;
* “Haziranda ihracattaki artış, yüzde 8’i aşarak 1.5 milyar dolar oldu. Temmuz 2024 sonrasındaki en yüksek yıllık ihracat artışı yakalandı.
* 2025’in ilk yarısında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.1 oranında artarak 131.4 milyar dolar oldu. Böylece ilk altı ayda mal ihracatında net 5.2 milyar dolarlık artış sağlandı.
* Son 25 ayın 18’inde mal ihracatı arttı. Yine son 25 ayın 14’ünde o ayın en yüksek mal ihracatı gerçekleşti.
* Haziran ayında mal ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.3 oranında artarak 28.7 milyar dolar oldu. Ayrıca mal ihracatında son bir yılda yüzde 3.2’lik artışla 8.3 milyar dolar net artış sağlandı.
2025 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE EN ÇOK İHRACAT YAPILAN BEŞ ÜLKE
Almanya- 10.9 milyar dolar
Birleşik Krallık- 8.1 milyar dolar
ABD- 7.8 milyar dolar
İtalya- 6.7 milyar dolar
Irak- 5.6 milyar dolar
İHRACATI EN ÇOK ARTAN FASILLAR
Motorlu kara taşıtları- 2.0 milyar dolar
Kıymetli ve yarı kıymetli taşlar- 1.3 milyar dolar
Silahlar ve mühimmat- 736 milyon dolar
Elektrikli makine ve cihazlar- 578 milyon dolar
Demir-çelik- 471 milyon dolar


