Kanser hastalığına Türkiye’de şifa bulan küçük Zeine, balonlarla Kazakistan’a uğurlandı
Dha sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Kazakistan’da lenfoma teşhisi konulan 6 yaşındaki Zeine Seitkul, tedavi için geldiği İstanbul’daki Hisar Hospital Intercontinental Hastanesi’nde sağlığına kavuştu. Çocuk Hematolojisi-Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Babacan ve ekibinin yürüttüğü 6 aylık yoğun kemoterapi süreci başarıyla tamamlandı. Zeine, doktoru ve ailesinin gözetiminde taburcu edildi. Küçük kız için hastanede anlamlı bir veda töreni düzenlendi. Kazakistan bayrağının renkleri olan sarı ve turkuaz ile hastaneyi simgeleyen turuncu balonlar, hastane çalışanları, doktorlar, hemşireler ve hastaların katılımıyla gökyüzüne bırakıldı.

‘BÜYÜYÜNCE DOKTOR OLMAK İSTİYORUM’
6 yaşındaki lenfoma hastası Zeine Seitkul, tedavisinde kendisine destek olan doktorlara teşekkür etti. Zeine, “Benim adım Zeine, Oğuzhan Bey’e çok teşekkür ederim, hepsine çok teşekkürler. Büyüyünce doktor olmak istiyorum” dedi.

‘TÜRKİYE’DE KENDİMİZİ YABANCI GİBİ HİSSETMEDİK’
Kızının tedavisi için Kazakistan’dan Türkiye’ye geldiklerini anlatan baba Destan Seitkulov, “Şu an Hisar Hospital Intercontinental Hastanesi’nde tedavi görüyoruz. Ben, Zeine Seitkul’un babasıyım. Altı ay önce kızımın annesiyle birlikte tedavi için Türkiye’ye geldik. Öncelikle herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bu, Allah’ın bize verdiği bir sınav. Her şeyden önce Allah’a şükrediyorum. Buradaki en iyi doktorlardan biri Doç. Dr. Oğuzhan Babacan. Bizi çok etkiledi, bilimsel yaklaşımıyla büyük bir güven verdi. Ayrıca hemşirelerin hepsi bize çok yardımcı oldu. Her konuda yanımızda oldular. Biz yabancı bir ülkedeyiz ama Türkiye’de kendimizi hiç yabancı gibi hissetmedik. Sanki kendi evimize gelmiş gibi karşılandık. Kendi ülkemizdeki gibi ilgi ve anlayışla karşılaştık, hiçbir sıkıntı yaşamadık. Türkiye’ye ilk geldiğimizde dört-beş farklı hastaneye gitmiştik ama kızım bu hastaneyi seçti. Şimdi baktığımızda doğru bir seçim yaptığını görüyoruz. Biz sadece tamam dedik. Doç Dr. Oğuzhan Babacan’a bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Gerçekten işini çok iyi yapan, profesyonel bir hekim” diye konuştu.

‘TEDAVİYE TAM YANIT VERDİ, KOMPLİKASYONSUZ TAMAMLANDI’
Zeine'nin hastalığı hakkında bilgi veren Hisar Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Babacan, “Zeine’nin hastalığı lenfoma. Lenf bezi kanseri, çocukluk çağında en sık görülen kanser türlerinden bir tanesi. Zeine, Şubat 2024 yılında başında, yani saçlı deride ağrısız şişlik şikayetiyle başvuruyor. Aslında bu durum onu diğer lenfomalardan ayırıyor çünkü lenf bezlerinde bir şişlik yoktu. Hastamız Kazakistan’dan geliyor ve orada alınan örnekte lenfoma çıkıyor. Tabii biraz atipik olduğu için şüpheleniyorlar. Sonrasında en yakın yer olan Hindistan’a gidiyorlar tedavi için. Fakat ortamı hijyenik bulmuyorlar, çocuk oranın yemeklerini beğenmiyor. Bunun üzerine Türkiye’ye geliyorlar. Birkaç hastane gezdikten sonra bizim hastanemizde tedaviye başlıyorlar. Altı aylık, oldukça yoğun bir kemoterapi süreci yaşadı. İlk üç aylık kemoterapiden sonra, PET dediğimiz, tüm vücudu tarayan bir tümör görüntüleme yöntemiyle kontrol yapıldı ve tedaviye tam yanıt verdiği görüldü. Geri kalan üç aylık tedavi süreci de oldukça başarılı geçti. Herhangi bir komplikasyon yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

‘MORALİ İYİ OLAN ÇOCUKLARDA TEDAVİ DAHA BAŞARILI İLERLİYOR’
Tedavi sürecinde moralin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Babacan, “Burada çocuğun moral gücünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aile çok pozitifti, çocuklarıyla yakından ilgilendiler. Hemşirelerimizle çok iyi bir iletişim kurdular. Morali iyi olunca tedavi de başarılı şekilde tamamlandı. Yaklaşık bir hafta sonra taburculuğunu yapıp ülkesine göndermeyi planlıyoruz. Şu anda herhangi bir sıkıntısı yok. Vücudunda tümör hücresi ya da kalıntı bir şey kalmadı. Tedavisinin geri kalan kısmı bir buçuk yıl kadar sürecek ve ağızdan ilaç tedavisiyle devam edecek. Bu nedenle burada kalmasına gerek yok. Ülkesine dönecek. Biz de onları ülkesinden takibe devam edeceğiz" diye konuştu.

‘POZİTİF AİLE DESTEĞİ, TEDAVİ BAŞARISINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR’
Doç. Dr. Babacan, Zeine’in öyküsünün anne ve babalara önemli bir örnek teşkil ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: "Buradan bizi dinleyen anne ve babalara, Zeine’in öyküsü aslında bir örnek. Bizim en çok gördüğümüz şey; anne ve babanın pozitif olması. Yani anne ve baba gerçekten çocuğun iyileşeceğine inanır, çocuğu güzelce yönlendirir, ona moral verirse hastalık gerçekten iyi gidiyor. Ne kadar kötü bakılırsa, negatif düşünülürse hastalık da o kadar kötü gidiyor. Bu da defalarca gördüğümüz gibi, Zeine bunun son örneği. Aile çok pozitifti, çocuk çok pozitifti. Hastalık çok iyi şekilde, Allah’a şükür, iyileşti. Zaten dünyadaki başarı şansı da yüzde 85–90’larda. İyi ki de bu grubun içine girdi. Tedavisi komplikasyonsuz tamamlandı.”

‘HEPİMİZE SAĞLIK DİLİYORUM’
Ercan Uais Kazakistan İlk Başkonsolosu, “Kızımız Zeine’nin doktorlarına çok teşekkür ederim. Her şey için teşekkürler. Kazakistan ve Türk halkı hep birlik içinde. Hepimize sağlık diliyorum. Türkiye ve Kazakistan dostluğu hep daim olsun” dedi.



