Karikatürist Hasan Kaçan dan Leman ın skandal karikatürüne sert tepki: Sanatçı sınırsız özgür olamaz
Sabah sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Türkiye, Leman Dergisi'nin alçak karikatürünü konuşuyor. Peygamber Efendimizi hedef alan alçak çizimin bulunduğu dergi toplatılırken, sorumlular da gözaltına alındı. Türkiye'yi ayağa kaldıran karikatüre bir tepki de ünlü karikatürist ve oyuncu Hasan Kaçan'dan geldi. Kaçan, sabah.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Sanatçı sınırsız özgürlüğe sahiptir düşüncesi yanlış. Sanatçının da bir sınırı vardır. Bu bir kere baştan sanatçı olmanın gereği olan ahlakı içerir. Bu ahlak da beraberinde birlikte yaşadığın toplumun değerlerine hakaret etmemeyi, aşağılamamayı getirir." dedi. Kaçan, alçak çizimin tesadüf olmadığını ancak olaya daha global bakıp, tüm faaliyetlere tepki göstermek gerektiğini söyledi.

"GLOBAL BİR DERT"
Hasan Kaçan şunları söyledi:
Devlet gereğini yaptı. Bir derginin hamlesi gibi düşünmek yetersiz olur, global bir dert olarak irdelenmeli.

"SANATÇI SINIRSIZ ÖZGÜRLÜĞE SAHİP OLAMAZ"
Sanatçı sınırsız özgürlüğe sahiptir düşüncesi yanlış. Sanatçının da bir sınırı vardır. Bu bir kere baştan sanatçı olmanın gereği olan ahlakı içerir. Bu ahlak da beraberinde birlikte yaşadığın toplumun değerlerine hakaret etmemeyi, aşağılamamayı getirir.


"TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ÇİRKİN SALDIRI HİÇ OLMADI"
"Dünya çapında da Kur'an yakmalar, Peygamber Efendimiz ile ilgili alçak karikatürler oluyor. Ama bu ifade özgürlüğü kılıfına sığdırılıyor." diyen Kaçan sözlerine şöyle devam etti:
Türkiye'de daha önce böyle çirkin bir hamle hiç olmadı. Kendilerini savunuyorlar, 'Biz peygamberimizi kastetmedik' demişler. Geçmiş dönemde böyle şeyler neredeyse hiç yoktu. Karikatüristlerin başında usta denilen isimler olurdu. Mesela Oğuz Aral vardı.
"OĞUZ ARAL'IN İLK KURALI DİNİ DEĞERLERE YÖNELİK BİR ŞEY ÇİZİLEMEZ OLMUŞTU"
Oğuz Aral'ın en önemli koyduğu sınırlama, kimsenin kutsalıyla, inancı ile ilgili karikatür çizilemezdi. Bu birinci maddeydi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında bile mizah dergilerinde, Kişiler karikatürize edilmiş. 1940'lı-50'li yıllarda çirkin diyebileceğimiz hoca çizimleri olmuştu. Ama böyle nefret içeren Peygamber efendimize yönelik böyle bir girişim hiç olmadı. Charlie Hebdo benzeri bir durum oldu maalesef.

"DERGİNİN ASIL YÖNETİCİLERİ YURT DIŞINDA HİÇ MASUM GELMİYOR"
Olayda kasıt olup olmadığı ile ilgili de konuşan Kaçan, "Toplum gereken ciddi tepkiyi verdi. Kasıt var mı, yok mu? Derginin asıl idari yönetici kadrosunun yurt dışında olması hiç masum gelmiyor. Tesadüf olma ihtimali çok zayıf." dedi.
"SAYGIYA DAVET EDİYORUM"
"Zehirleyici karikatürler, 1940'larda var. Ondan sonra böyle bir rezillik görülmedi. Olsa o da hatırlanırdı zaten." ifadelerini kullanan Kaçan, son olarak şunları söyledi:
Bunu çizenleri saygıya davet ediyorum ve bunu tavsiye ediyorum. Tüm toplumsal değerlere karşı saygılı olmasını isterdim.


