Kartalkaya faciası davasında ortalık karıştı: Tartışmalar çıktı, bazı avukatlar duruşmayı terk etti
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan yangın faciasına ilişkin dava, 4. gününde devam ediyor. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ve yaşamını yitirenlerin yakınları katıldı.
Duruşmada, Grand Kartal Otel’in baş aşçısı tutuksuz sanık Reşat B.'nin savunması alınırken sanık "Ben sadece kış sezonunda otelde çalışırım. Yangının çıktığı grill plate cihazı saat 05.30-06.00 gibi açılır. Grill plate cihazı şov alanındadır. Grill plate cihazının yanındaki çöp kutusu boş olur, geceden temizlenir çünkü. Önce şalteri açar ve sonra grill plate cihazının düğmesini açar, iki işlemle açılır. İtfaiyenin yaptığı denetimde tespit ettiği eksikliklerden de haberim yok. Suçlamaları kabul etmiyorum. Çünkü ben canımı zor kurtardım, kendimi sakatladım. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Mahkeme başkanı, daha sonra tüm mutfak ve teknik personele yangının çıktığı anların görüntülerini izletti.

Reşat B.'nin avukatı, savunma yapmaya başladığı sırada yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin savunmaya tepki gösterdi. Bunun üzerine mağdur ve sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın sonrasında bazı sanık avukatları, duruşma salonunu terk ederken mağdur yakınları salonu terk eden avukatlara tepki gösterdi.
Yaşananların ardından duruşmaya ara verilirken yeniden başlayan duruşmada söz alan avukat Yüksel Gültekin, mahkeme heyeti ve duruşmaya katılanlardan özür dileyerek, "Huzuru bozarsam beni atın duruşmadan, başkası bozarsa onu da atın. Söz veriyorum mahkemenin suhuletle devam etmesi için gerekeni yapacağım" ifadelerini kullandı.
'KENDİMİZİ ZOR ZAPT EDİYORUZ'Yangın faciasında ağabeyi Yılmaz Sarıtaş ve yeğenleri Nehir ve Doruk Sarıtaş’ı yitiren Çiğdem Sarıtaş, duruşma salonunun dışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Duruşmayı takip eden Sarıtaş, “Altı aydır sadece nefes alarak yaşıyoruz. Aslında bütün yaşantımız, bizim de o yangının olduğu gün bitti. Çünkü ailemiz yarım kaldı. Çekirdek ailemin yarısını katlettiler. Kalan yarısı annem ve babam. Zaten yaşantımıza devam etmeye çalışıyoruz. Eğer buna yaşantı denirse” sözlerini sarf etti.

Otelde öncelikli misafirlerin ve arabaların kurtarıldığını ifade eden Sarıtaş, “Biz Ankara’da yaşıyoruz. Ankara’dan geldik. Mücadelemiz boyunca akrabalarımız, arkadaşlarımız da yanımızda oldular. Devam edeceğiz, takibe devam edeceğiz. Olası kastla yargılanmalarını istiyoruz. Çünkü bu bir katliam. Bu, deprem ya da trafik kazası gibi anlık olup biten bir olay değil. Yangın uzmanlarının söylediği gibi, 8 ila 10 dakika ‘altın zaman’ denilen, insanların tahliyesinin kolaylıkla yapılabileceği bir zaman dilimi vardı ve bu zaman dilimini değerlendirmediler. Arabaları çektiler. Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, ayrıcalıklı misafirlerini kurtardılar.” ifadelerini kullandı.
Sarıtaş, sözlerinin devamında “Bizim canlarımızı umursamadılar. Tahliye yapılabilecek bir durumdayken onu bile yapmadılar. Zaten yangına dair hiçbir önlem almamışlardı. Almadıklarını bildikleri halde insanları da uyandırmadılar. Bu zaten olası kast kapsamına giriyor” dedi.
Davanın genişletilmesi gerektiğini söyleyen Sarıtaş, “Şimdi bazı HTS kayıtları üzerinden devam edilmeli. Çünkü ilk aramalar, o HTS kayıtlarında; çalışanların birbirine haber vermesi, yönetim kurulunu araması. Bunlar önemli. Bir de benim nezdimde, oradaki otoparktaki araçları kurtaranların da gelmesi lazım. Diğer LPG tesisatını yapan personelin de gelmesi gerekiyor. Çünkü prosedüre uygun teçhizat döşenmemiş. Bunların da eklenmesi gerekiyor. Ayrıca İl Özel İdaresi genel sekreteri, yardımcısı ve ruhsat denetleme eski ve yeni müdürlerinin söyledikleri gibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de sorgulanması, yargılanması gerekiyor. Çünkü oteller, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı. Denetleyecek kurum onlar. Buradan kaçış yok” açıklamasında bulundu.
“METANETİMİZİ KORUYARAK DURMAK ÇOK ZOR”Kurtarmaya imkan varken kimsenin kurtarılmadığını vurgulayan Sarıtaş, “Burada göz göre göre gelen bir ölüm var. Hiçbirimiz kabullenemiyoruz. Saatlerce odada mahsur kalıp, sonrasında çıkamadılar. O zaman dilimini kullanmadıkları için çok kızgınım. Şu an bunların hiçbiri yaşanmıyor olabilirdi. Eğer ki yangını ilk gören 4 kişi, yukarıdan aşağıya bütün kapıları çalarak ‘Yangın var, dışarı çıkın’ demiş olsalardı, şu an bunları konuşuyor olmayacaktık” sözlerini sarf etti.
Sarıtaş, sözlerinin devamında, “Aşırı stresliyiz bu konuda. Kendimizi zor zapt ediyoruz. Düşünsenize, 78 cana mal olmuş katiller yanı başımızda. Sessiz kalarak ve metanetimizi koruyarak durmak çok zor.” dedi.

Davanın ilk 3 gününde 24 sanık savunma yaparken bugünkü duruşmada da diğer sanıklar savunmalarını yapıyor. Sanıklar arasında yetki tartışmaları yaşanırken yetkilerin kendilerinde olmadığını ileri süren sanıklar, diğer sanıkları suçluyor.
SUSMA HAKKINI KULLANDIDuruşmada, Grand Kartal Otel’in baş aşçısı hem müşteki hem de müşteki tutuksuz sanık olan Reşat Bölük çapraz sorguya alındı. Müşteki ve müşteki avukatı Yüksel Gültekin, Bölük’e sorular yöneltti ancak Bölük’ün avukatı, “Müvekkilim, meslektaşımın yönlendirmeli sorularına karşı susma hakkını kullanacak. Eğer aynı soruları başka müşteki avukatlar sorarsa yanıtlayacak” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine sanık Bölük, avukat Gültekin’in tüm sorularına karşı susma hakkını kullandı.
Müşteki avukatının “İşe alımı kim yapıyor, kim onay veriyor” sorusuna yanıt veren Bölük, “Mutfağa alınanlara ben karar veriyorum. Emir Aras da işe alımları denetliyor, onaylıyor” diye yanıtladı. Faysal Yaver’in avukatı Yasin Karagöl de ''Reşat Bey’in anlatımına göre grill plate ızgarada bir sorun olduğu belli. Çalışmasında bir sıkıntı var. Dolayısıyla kendiliğinden bozulma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir'' ifadelerini kullandı.
Bölük'ün savunmasının ardından daha önce yurt dışında çalıştığını ve vizesi bitince Türkiye’ye gelerek İŞKUR aracılığıyla Grand Kartal Otel’de işe başladığını bildiren resepsiyonistlerden tutuksuz sanık Yiğithan Burak Çetin’in savunmasına geçildi.
''Çoğunlukla gece resepsiyonisti olarak başladım 2024’ün Aralık ayında. Gece 00.00 gibi başlarız göreve. Gece yaklaşık 01.00 gibi mutfak alanına gittim, kapı hep kitli olurdu. Kapıyı tıkladım, bana atıştırmalık verirlerdi, zeytin, peynir gibi. Sonrasında kuvvetli bir sarsılma hissettim, deprem olduğunu sandım. Ardından duman gördüm. Etrafa baktım ama bir yangın butonu görmedim. Sonra mutfak elemanı Yusuf’un ‘yangın var’ diye bağırdığını duydum. Saat 03.26’da Jandarmayı aradım hızla. 03.28’de şefim Görkem Bey’i arıyorum. Yusuf ile lobi kısmına geçtik, duman hızla yükseliyordu bu sırada.” diyen Çetin, “Merdivenlerde şiddetli bir duman vardı, yukarı çıkmaya yeltendim ama bu nedenle çıkamadım. Tek kişilik koltukları kapıların önüne çekmek aklıma geldi, bunları kapının önüne çektik. Bir çıkış alanı yaratmaya çalıştık misafirler için. Kapının önüne çıktığımız zaman yukarı doğru bağırmaya çalıştım sonra Zeki Yılmaz’ı aradım.” sözlerini sarf etti.
Kartalkaya yangın faciası davası 4. günü olan bugün devam edecek: İşte dün yaşanan önemli gelişmeler
“Sonra tahliyeler başladı. Emir Aras da talimatlar veriyordu, merdiven falan almaya çalışıyordu. İşe girerken yangın eğitimi almadım. İş yerinde tatbikat da yapılmadı. Bize işe girerken kitapçık vermişlerdi, sonradan onlara da baktım orada da yangın ve acil durumlara ilişkin bir bilgi yapılmamış. Yangın sırasında alarm da çalmadı. Kapıyı açma sebeplerimizden bir tanesi de alarmın çalacağını düşünmemizdi” sözlerini ileten Çetin, “Elif Aras bana ‘arka tarafa geçin ve insanlara atlamaması konusunda bağırın’ şeklinde bir talimat vermişti ancak nasıl çıktığını yangından bilmiyorum. Ben de yangın anında odama çıkmadım. Elimden geleni yapmaya çalıştım. Şu bilgiyi de vermek istiyorum, otelde çalışan arkadaşlar sigara içmesine rağmen yangın alarmı çalmıyordu." ifadelerini kullandı.
Çetin'in savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorgu sırasında sanık Çetin'in yangını fark ettiği anın video kaydı izletildi. Müşteki avukatının “12’nci katta özel bir müşteri kalıyor ve o kurtarılıyor. Bu kim?” sorusuna sanık Çetin, “Bilmiyorum” yanıtını verdi. Sanık Çetin, resepsiyondaki telefonu kullanarak misafirleri aramamasına ilişkin yöneltilen suçlamalara, "Resepsiyondaki telefonunu kullanamamamın nedeni merdiven boşluğundaki dumanın tamamen resepsiyona gelmesidir" yanıtını verdi. "Otelin içinde yangın var diye bağırdın mı?" diye sorulması üzerine Çetin, "Otelin içinde bağıramadım, telefon görüşmesi yapıyordum. Dışında bağırdım" dedi.

Otelin resepsiyon görevlisi tutuksuz sanık Yiğithan Burak Ç.’nin savunması alınırken sanık, “İşe başlama belgelerinde iş güvenliği eğitimi gibi evraklar istenmedi. Bir hafta eğitim verildi. Gece resepsiyonda 5 günlük oryantasyon gerçekleştirildi. 9 Aralık’ta resepsiyon ekibi olarak Grand Kartal Otel’e çıktık. Gece 00.00 ile sabah 08.00 arasında çalışıyordum. Gece saat 01.00 gibi mutfağa inip atıştırmalık bir şeyler istedim. Resepsiyonda çalışırken kuvvetli bir sarsıntı ve yoğun bir duman hissettim. Yandaki odaya geçip yangın butonu veya yangın söndürme tüpü bulamadım. Sonrasında jandarmayı aradım. Acil durumda Kartalkaya’da bulunan jandarmayı aramam söylenmişti.” söyleminde bulundu.
Savunmasının devamında, “Merdivende şiddetli duman vardı, yukarı katlara da çıkamadım. Benim de aklıma tek kişilik koltukları kapıların önüne çekmek geldi. Yukarıdan gelen misafirlere çıkış alanı yaratmak için bunu yaptık. Saat 03.26’da jandarmayı aradım. Kapının önünde ‘Yangın var’ diye bağırmaya başladım.” sözlerini sarf eden sanık, “03.28’de şefim Görkem Bey’i aradım. Sonrasında resepsiyonda görevli arkadaşım ile birlikte Zeki Yılmaz’ı aradım. Bunların hepsi HTS kayıtlarında mevcuttur. Kapıdan ilk olarak gündüz güvenlik görevlisi olarak çalışan kişi çıktı. Sonra başka insanlar da dışarı çıkmaya başladı. Daha sonrasında Emir Aras ve ailesini gördüm. Otelden yatak ve battaniye çıkarıyorlardı, onlara katıldım. Yangın sırasında alarm çalmadı. İkinci katta kalan arkadaşlar odada sigara içiyorlardı ve dedektörler hiçbir şekilde devreye girmiyordu. Üzerime atılı suçlamaları reddediyorum ve beraatimi talep ediyorum.” dedi.


