SonTurkHaber.com
close
up
Menu

Nallıhan da Tek Kurşun Atış Yarışması düzenlendi Ankara Haberleri

Her 3 kişiden birinin karaciğeri tehlikede olabilir! Karaciğer yağlanmasının belirtilerine dikkat!

Otoyolda önce refüje sonra bariyerlere çarpan otomobil hurdaya döndü: 4 yaralı Ankara Haberleri

Trablus ta askeri gerginlik! Vatandaşlara çağrı

AK Parti istişare toplantılarının meyvesini almaya başladı

Anneler Günü nde çocuklarıyla futbol maçı yaptılar VİDEO İZLE

Reis örnek oldu: Kocaelispor Almanya dan getirecek

Bir Çin li otomobil daha Türkiye ye geliyor: Hangi şehirde fabrika kuracağı belli oldu

Erzurum Valisi Çiftçi, oğlunun paylaşımı nedeniyle özür diledi

Rusya Ukrayna barış masası yeniden kuruluyor: İstanbul da kaldığı yerden Dünya Haberleri

HKP, Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu

Fitch ten Türkiye yorumu: Zorluklara karşın Türk borç sermaye piyasası büyüyor

Eğitim İş ten PKK nın fesih metnine tepki: Terör örgütünün tasfiyesi değil yeni bir konumlanma hamlesidir

Fenerbahçe den Osimhen için transfer iddialarına yanıt

Alişan dan uyarı: Annemin Instagram hesabı hacklendi Magazin haberleri

Konut üreticisi düzenleme bekliyor.. Aileler küçüldü sıra evlerde

Emre Belözoğlu mağlubiyetin ardından itiraf etti: Değişecekmiş gibi görünmüyor!

Samsun da park halindeki kamyonet yandı Sözcü Gazetesi

Nedim Şener: PKK ile birlikte KCK ve YPG de ortadan kalkmış oluyor VİDEO İZLE

‘Kiramı veremedim mümkünü varsa bana destek ver’ Sözcü Gazetesi

Kayıp kıtanın gizemi 1600 lerden beri aranıyordu, Dünya da bir ilk oldu

Kayıp kıtanın gizemi 1600 lerden beri aranıyordu, Dünya da bir ilk oldu

SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.

Maori dilindeki adıyla Te Riu-a-Maui veta Tazmantis olarak da bilinen Zelandiya'nın varlığına dair iddialar asırlardır gündemdeydi ama ancak 8 yıl önce kesinleştirilebildi.

Peki "Büyük Güney Kıta" olarak da bilinen ve Antarktika'nın batısıyla Avustralya'nın doğusunu birleştiren bu ada neden kaybolmuştu ve nasıl bulundu?

TASMAN ELİ BOŞ DÖNDÜ

Doğrusunu söylemek gerekirse Zelandiya'nın hikâyesi 1600'lü yıllarda başladı.

Hollanda Doğu Hindistan Şirketi adına çalışan Abel Tasman, takvimler 1642 yılını gösterirken bu kıtayı bulmak için Endonezya'dan yola çıktı.

Aynı zamanda Avustralya'nın Tazmanya eyaletinin isim babası olan Tasman, nihayetinde Yeni Zelanda kıyılarına vardığında yerli halk Maorilerle karşılaştı.

Ancak Maoriler bu beyaz Avrupalıyı ve adamlarını gördükleri için çok mutlu değillerdi. Hatta Tasman'ın beraberindekilerinden dördünü katletmişlerdi.

Bu durum Tasman'ın ardına bakmadan Yeni Zelanda topraklarından kaçmasına neden oldu. Tasman'ın elinde sekizinci kıtayı bulduğuna dair dünyaya gösterecek bir kanıt da yoktu. Sözün kısası yaptığı gezi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Tasman Ekim 1659'da 56 yaşındayken hayatını kaybetti.

BİLİM İNSANLARI SEBEBİNİ HÂLÂ ANLAYAMIYOR

Hayalet kıtanın gizeminin çözülebilmesi için ise 400 yıl daha geçmesi gerekecekti.

Yeni Zelanda Kraliyet Araştırma Enstitüsü bünyesinde bulunan Jeolojik ve Nükleer Bilimler Kurumu (GNS Science), 2017 yılında Zelandiya'nın keşfini duyurdu.

Yaklaşık 4.300 kilometre uzunluğunda olan ve 4,9 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplayan Zelandiya'nın önemli bir kısmı suyun altında bulunuyor.

500 milyon yılı aşkın zaman önce Zelandiya, Gondwana adı verilen bir süper kıtanın parçasıydı. Ancak bir noktada Zelandiya jeologların halen anlayamadığı bir sebepten ötürü "uzaklaşmaya" başladı.

Bunun sonucunda kıtanın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 95'i deniz sularının altında kaldı.

Zelandiya'yı keşfeden ekipteki bilim insanlarından Andy Tulloch, o dönemde yaptığı açıklamada, "Bu, çok aleni bir şeyin ortaya çıkarılmasının zaman alabileceğini gösteren bir örnek" dedi.

Araştırmanın baş yazarı Nick Mortimer ise Zelandiya'nın kendini dünyaya yeniden göstermek için bu kadar beklemesinin havalı bir şey olduğunu belirterek, "Baktığınız zaman gezegenimizdeki tüm kıtalarda çeşitli ülkeler bulunuyor ama Zelandiya sadece üç bölgeye ev sahipliği yapıyor" dedi.

EN GENÇ KITA

Amerikan Jeoloji Topluluğu'nun Nisan 2017 tarihli raporunda, "En büyük yedinci jeolojik kıta olmanın yanı sıra Zelandiya en genç, en ince ve suya en batık kıta" ifadeleri kullanıldı.

Rapor şöyle devam etti: "Zelandiya'yı bir kıta olarak sınıflandırmanın bilimsel değeri listeye bir isim daha eklemekten çok daha fazla. Bir kıtanın suya batmış ama parçalanmamış olması, kıtasal kabuğun kohezyonu ve kırılmasının araştırılması adına faydalı ve merak uyandıran bir jeodinamik."

Bu araştırmanın yayımlanmasından kısa süre önce, çeşitli ülkelerden bilim insanlarının oluşturduğu bir ekip, Kuzey Zelandiya'dan deniz dibi kaya örnekleri almak için Yeni Kaledonya yakınlarına bir sefer düzenledi. Sonuçları da Ekim 2023'te yayımlanan bu sefer sayesinde Zelandiya'yla ilgili üç önemli keşfe imza atıldı.

Bilindiği üzere Dünya'daki tüm kıtaların belli bölgeleri deniz suyunun altında kalıyor. Bu nedenle bu kıtaların keşfedilmesi ve haritalanmasında güçlükler yaşanıyor. Bu nedenle birçok kıta sahanlığının jeolojisi bilinmiyor, jeolojik haritalarda bu bölgeler gri alanlar olarak gösteriliyor.

NEREDEYSE TAMAMI KITA SAHANLIĞI

Zelandiya'nın keşfinde de benzer sorunlar yaşandı. Ne var ki bu kıta diğerlerinden daha farklı. Suyun üzerinde kalan kısım Zelandiya'nın sadece yüzde 5'ini oluşturduğundan kıta sahanlıkları çok daha geniş.

2023 yılında tamamlanan araştırma, bu kıta sahanlıklarının jeolojisini anlamaya yönelikti. Araştırma sayesinde kıtanın jeolojisi, volkanları ve çökelti havaları tam anlamıyla haritalandırıldı ve su altında kalan sınırlar belirlenmiş oldu.

2019'da GNS araştırmacılarının yürüttüğü ve sonuçları Tectonics dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Güney Zelandiya'nın 1,5 milyon kilometrekarelik kısmının jeolojisi haritalandırılmıştı. Bu araştırmanın bulguları Gondwana'dan ayrıldığı sırada kıtanın kabuğunda yaşanan esneme, bükülme ve incelmelerin kapsamını gözler önüne sermişti.

2023 tarihli araştırma da Tectonics dergisinde yayımlandı ancak Kuzey Zelandiya'ya odaklandı. Araştırmacılar Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Avustralya arasında kalan bölgenin jeolojisini haritalandırdı.

2023 tarihli araştırmanın bir diğer önemli bulgusu da dev bir volkanik bölgenin keşfi oldu. Araştırmacılar 60-100 milyon yıl önce Gondwana'nın kıyısında bulunan bu volkanların patladığını tespit etti.

Mortimer, gerçekleştirdikleri bu çalışmayla ilgili açıklamasında, "Çeşitli çağlarda yaşanmış ve Zelandiya'nın çeşitli bölgelerinde iz bırakmış magma püskürmelerinin boyutlarına ilk kez şahit oluyoruz" dedi.

TAMAMEN HARİTALANDIRILMIŞ İLK KITA

Araştırmanın yazarlarından Wanda Stratford ise, "Şu ana kadar Gondwana'nın parçalanmasında magmanın rolü azımsanıyordu. Şu an bu lavların kıtada 250 bin kilometrekarelik bir alana yani neredeyse Yeni Zelanda kadar bir bölgeye yayıldığını görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çoğunluğu suyun altında gizli olan volkanik alanlar güçlü manyetik imzaları sayesinde keşfedildi. Bölgede yaşanan manyetik anomaliler kaya tarakları tarafından yüzeye çıkarılan bazalt lav kayalarıyla benzerlik gösteriyordu.

Aynı manyetik lav kayaları Cape Reinga, Blenheim, Hokitika ve Ashburton'ın yanı sıra Yeni Kaldedonya, Chatham Adaları ve Auckland Adaları'nda bulunuyor. Bu dev volkanik bölge ile geride kalan manyetik lav kayaları, Zelandiya'nın 60-100 milyon yıl önce Gondwana'dan ayrılışının bir sonucu.

Yen Kaldedonya yakınlarındaki Fairway Sırtları'ndan toplanan kaya örnekleri arasında bir başka magmatik kaya türü olan ve 4.000 kilometrelik kıtalar arası kuşağa ait olan granitler de bulundu. Bu örnekler sayesinde kıtanın su altı ve karasal bölgelerinde bulunan granitler arasındaki bağlantılar tarihlendirme ve kimyasal analiz çalışmalarıyla kurulmuş oldu.

Jeologlar, Zelandiya'nın granit omurgasına Medyan Batoliti adı veriliyor. 2023'teki keşifler sayesinde 100-250 milyon yaşındaki bu granit omurganın kıvrımları tam anlamıyla haritalandırılabildi.

Bu çalışma sayesinde Zelandiya Dünya üzerinde tamamen haritası çıkarılmış ilk kıta olma özelliğini de elde etti. Mortimer, "Zelandiya, deniz altındaki sınırları dahil tamamen haritalandırılmış ilk kıta olmakla birlikte daha yapılacak çok keşif var. Neyin ne olduğundan öte kıtamızı şekillendiren büyük jeolojik olayların ne zaman nasıl ve neden yaşandığı da keşfedilmeli" ifadelerini kullandı.

En son güncellemeleri ve haberleri takip etmek için SonTurkHaber.com'ı izlemeye devam edin, biz durumu takip ediyor ve en güncel bilgileri sunuyoruz.
seeGörüntülenme:55
embedKaynak:https://hurriyet.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 11 Mayıs 2025 11:13 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Nallıhan da Tek Kurşun Atış Yarışması düzenlendi Ankara Haberleri

12 Mayıs 2025 09:23see199

Her 3 kişiden birinin karaciğeri tehlikede olabilir! Karaciğer yağlanmasının belirtilerine dikkat!

12 Mayıs 2025 07:25see131

Otoyolda önce refüje sonra bariyerlere çarpan otomobil hurdaya döndü: 4 yaralı Ankara Haberleri

12 Mayıs 2025 07:36see125

Trablus ta askeri gerginlik! Vatandaşlara çağrı

13 Mayıs 2025 00:23see112

AK Parti istişare toplantılarının meyvesini almaya başladı

12 Mayıs 2025 06:53see111

Anneler Günü nde çocuklarıyla futbol maçı yaptılar VİDEO İZLE

12 Mayıs 2025 03:04see111

Reis örnek oldu: Kocaelispor Almanya dan getirecek

12 Mayıs 2025 16:26see111

Bir Çin li otomobil daha Türkiye ye geliyor: Hangi şehirde fabrika kuracağı belli oldu

13 Mayıs 2025 14:58see110

Erzurum Valisi Çiftçi, oğlunun paylaşımı nedeniyle özür diledi

12 Mayıs 2025 01:45see110

Rusya Ukrayna barış masası yeniden kuruluyor: İstanbul da kaldığı yerden Dünya Haberleri

12 Mayıs 2025 05:54see110

HKP, Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu

13 Mayıs 2025 00:23see110

Fitch ten Türkiye yorumu: Zorluklara karşın Türk borç sermaye piyasası büyüyor

12 Mayıs 2025 16:10see110

Eğitim İş ten PKK nın fesih metnine tepki: Terör örgütünün tasfiyesi değil yeni bir konumlanma hamlesidir

12 Mayıs 2025 21:43see110

Fenerbahçe den Osimhen için transfer iddialarına yanıt

12 Mayıs 2025 01:29see109

Alişan dan uyarı: Annemin Instagram hesabı hacklendi Magazin haberleri

12 Mayıs 2025 23:43see109

Konut üreticisi düzenleme bekliyor.. Aileler küçüldü sıra evlerde

13 Mayıs 2025 07:16see109

Emre Belözoğlu mağlubiyetin ardından itiraf etti: Değişecekmiş gibi görünmüyor!

12 Mayıs 2025 23:12see109

Samsun da park halindeki kamyonet yandı Sözcü Gazetesi

12 Mayıs 2025 23:29see108

Nedim Şener: PKK ile birlikte KCK ve YPG de ortadan kalkmış oluyor VİDEO İZLE

12 Mayıs 2025 21:56see108

‘Kiramı veremedim mümkünü varsa bana destek ver’ Sözcü Gazetesi

12 Mayıs 2025 05:34see108
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları