Kesme yok, taşınacak: Zeytinlikler düzenlemesi Meclis ten geçti Yerel Gündem Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
“Zeytinlikler düzenlemesi” olarak bilinen "enerjide süper izin" teklifi dün TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. Kanunla, zeytinlik alanlarda kamu yararı çerçevesinde maden faaliyetlerine izin verilebilecek. Enerji ve madencilikte ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanan izin süreçleri 18 ay daha kısalarak 30 ayda tamamlanacak. Kanunla madencilikte bürokrasi azalırken, izin süreçleri hızlanacak. Yatırımcılar için öngörülebilirlik artacak. ÇED ruhsatı öncesi izin süreçleri sadeleştirilecek, izinlerin 4 ay içinde verilmemesi durumunda "izin verilmiş sayılır" kuralı uygulanacak.
10 YILDA 9 MİLYAR DOLAR
Muhalefet yasanın geçmesini engellemek için son ana kadar çeşitli denemelerde bulundu. CHP'nin Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl'ün oylamaya geçildiği sırada usulde olmamasına rağmen grup başkanvekillerine söz hakkı vermesine AK Parti sıralarından tepki geldi. Kanun teklifi görüşmelerinde AK Parti adına söz alan Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, muhalefetten gelen eleştirilere yanıt verdi. Zeytinliklerin kesilmeyeceğini aksine taşınacağını vurgulayan Dönmez, teklifle Muğla'da zeytinlikler altındaki 2 milyar
dolarlık kömür yatağının ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Zeytin ağaçlarının kesilmeyeceğini belirten Dönmez, "Bilimsel ve tarımsal esaslara uygun olarak, uygun yöntemlerle taşınacaktır" dedi. Düzenlemenin etki alanında yaklaşık 80 bin zeytin ağacı bulunduğunu kaydeden Dönmez, "Bu rakam Muğla ilinde mevcut zeytin ağacı sayısında, ki yaklaşık 20 milyon zeytin ağacı var Muğla ilinde, bunun binde 4'ü, ülkemizdeki toplam zeytin ağacı sayısındaki oranın ise on binde 4'ü civarındadır" bilgisini verdi. Önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Dönmez, "Ben taşınan birçok zeytin ağacı gördüm, o bölgeye de gittim, yüzde 99'a yakın tutma oranı söz konusu. Zeytin ağacının böyle bir özelliği var" diye konuştu. Muğla'daki zeytinlik sahalarında 200 milyon ton termik santrale uygun kömür yatağı bulunduğunu anlatan Dönmez şunları söyledi: "Bu kömürün ekonomik değeri yaklaşık 2 milyar dolar. Ayrıca santralin ürettiği elektriğin ekonomik değeri yıllık 700 milyon dolar. Rezerv bakımından en kötü senaryoda bile bu santralin 10 yıl içerisinde üreteceği toplam ekonomik değer 9 milyar dolardır. Diğer taraftan, yaklaşık bu sahalardan kömür alındıktan sonra dikilecek zeytin ağaçlarından zeytin üretimi de yapılacaktır."


