Kıbrıs Barış Harekatı nın 51 inci yıldönümü! 947 kişi hala kayıp!
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
GİRİŞ 20.07.2025 12:40 GÜNCELLEME 20.07.2025 12:40
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Kimi kör bir kuyuda bulundu.
Kimi ormanda..
Kimi de bir binanın temelinde..
İş makineleriyle çukurlara gömüldüler...
Onlar, Kıbrıs'ta 1963 yılında EOKA’nın Türklere yönelik katliamlarıyla başlayan ve 1974’teki Yunan Albaylar Cuntasının Makarios darbesine kadar uzanan kanlı sürecin kurbanlarıydı.
Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar meselesi, iki toplum arasındaki siyasi sorunun en hassas noktası. Ve iki toplumun birlikte çalıştıkları da tek konu.
Kıbrıs’taki kayıplar meselenin kökeni, 1960’ta Türk-Rum eşitliği üzerine kurulu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 3 yıl sonra Rumların silahlı girişimiyle çöküşüne dayanıyor.
Rumların Ada'yı Yunanistan’a bağlamayı öngören “Enosis” hedefi ve Türkleri topluca ortadan kaldırmayı hedefleyen “Akritas planı”, 1963’te Türk sivillere yönelik Kanlı Noel saldırılarını başlattı.
Kıbrıslı Türklere yönelik toplu katliamların yanı sıra, 1963’ten 1974 Barış harekatına kadar geçen 11 yılda, çok sayıda Türk tek tek veya gruplar halinde öldürüldü.
Cenazeleriyse bulunamadı.
Kıbrıs’ın uluslararası garantörü olan Türkiye, işgali durdurmak için 20 Temmuz 1974’te adaya çıktı ve Barış Harekatı’nı başlattı. Ada bugünkü iki devletli sınırlarına ayrıldı.
Barış harekatının son aşamasında, Ada'yı Yunanistan’a bağlamak için silahlı saldırılar başlatan Rum terör örgütü EOKA-B intikam için toplu katliamlar gerçekleştirdi.
Bu olaylarda 492 Türk şehit oldu ve kayıplar listesine geçti.
KKTC’deki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köyleri katliamın noktalarındandı.
EOKA-B üyeleri, üç köyde 126 Türk’ü şehit etti.
Bunlar arasında 16 günlük bebek de vardı, 95 yaşındaki bir erkek de.
Taşkent köyünde de 89 Kıbrıslı Türk erkek katledildi.
Birleşmiş Milletler bu soykırımları insanlık suçu olarak ilan etti.
Rumların kayıplarıysa bin 510 kişi.
Bunların bazıları Atina’da yönetime el koyan Yunan Albaylar Cuntasının 15 Temmuz 1974’te Rum devlet başkanı başpiskopos Makarios’a karşı gerçekleştirdiği darbe sırasındaki iç çatışmalarda öldürüldü.
Rum ve Yunan kayıpların bir bölümü de 1974 barış harekatı sırasında Türk silahlı kuvvetlerine karşı çatışmaya giren askerlerden ve milislerden oluşuyor.
Rumlar savaşta esir düşen bazı askerlerin kayıplar listesine girdiğini belirtiyor.
Aradan onca yıl geçmesine rağmen kayıpların bulunması için yapılan çalışmalar, iki toplumun gündeminde önemli yer tutuyor.
Ada’da kayıpların bulunması için kurulan komite, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
İki toplumlu Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bir Türk, bir Rum, bir de Birleşmiş Milletler temsilcisi yabancı üyesi var.
1981 yılında kurulan komite kayıp şahısların bulunması için görgü tanıklarının verdiği ifadeler ve edinilen bilgiler doğrultusunda ada genelinde kazılar yapıyor.
Kazılarda bulunan kalıntılar iki kesim arasında kalan tarafsız bölgedeki antropoloji laboratuvarında toplanıyor.
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü

Editör Hakkında İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


