Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden şirket sayısı yüzde 108 artarak 1.259’a ulaştı. Mahkemelerin kesin mühlet verdiği firma sayısında da yüzde 227 gibi dikkat çekici bir artış yaşandı.
İFLAS EDEN FİRMA SAYISI İKİYE KATLANDI2024’ün ilk altı ayında 605 olan konkordato ilanları, 2025’in aynı döneminde iki katına çıkarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet alan firma sayısı ise 251’den 822’ye yükseldi. Bu artış, şirketlerin sadece borçlarını çevirmekte değil, aynı zamanda yapılandırma sürecinde de ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koydu.
İflas eden firma sayısı da aynı dönemde 48’den 96’ya yükseldi. Öte yandan, konkordato sürecini başarıyla tamamlayabilen şirket sayısı 59’dan 46’ya düşerek yüzde 22 azaldı. Bu da firmaların, yeniden yapılanma sürecinde başarıya ulaşmakta daha fazla zorlandıklarını gösteriyor.
REDLER ARTTIBir diğer dikkat çekici veri ise mahkemelerce reddedilen konkordato başvurularında yaşandı. 2024'te 275 olan reddedilen başvuru sayısı, 2025’in ilk yarısında 553’e yükselerek yüzde 101 artış gösterdi. Analistlere göre, bu artışın arkasında firmaların başvuru şartlarını karşılayamaması, finansal sürdürülebilirliklerinin zayıf olması ve yargı mercilerinin daha sıkı değerlendirme yapması yatıyor.
Haber Global'e konuşan Ekonomist Özlem Derici Şengül, yaşanan bu kriz tablosunu değerlendirerek şu uyarıyı yaptı:
“Finansman maliyetlerinin yüksekliği ve sıkı para politikaları, şirketleri ciddi şekilde zorluyor. 2026 yılı itibarıyla bir miktar rahatlama bekliyoruz, ancak 2025’in ikinci yarısı da oldukça zor geçecek.”
Şengül’e göre, özellikle tekstil sektörü gibi rekabetçi sektörler, artan maliyetler ve dış operasyonlara yönelme nedeniyle ekstra baskı altında.
İşletme ve pazarlama uzmanı Volkan Soykan ise ekonomik kırılganlığın temel nedenlerinden birinin yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu vurguladı:
“İhracat 2025’in ilk yarısında yüzde 4,1 artsa da dış ticaret açığı yüzde 38,8 artışla 8,2 milyar dolara ulaştı. Döviz kuru dalgalanmaları, firmaların maliyetlerini artırıyor ve krediye erişimi daha da zorlaştırıyor.”
Soykan’a göre bu durum, firmaların finansal sıkışıklık içinde konkordato ilanını bir çıkış yolu olarak görmelerine neden oluyor.


