Köy öğretmenleriyle bilim seferberliği
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
MOLEKÜLER Biyolog Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015’te arkadaşları Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte Nobel Kimya Ödülü aldığında medya, ödülden çok ünlü bilim insanının Mardin’in Savur ilçesinde doğup büyüdüğü evin fotoğraflarına yer verdi. Çünkü Prof. Dr. Aziz Sancar, ‘Anadolu’nun her ilçesinden, her köyünden böyle çocuklar çıkabilir’ fikrinin temsilcisi oldu. Birçok şirket ve sivil toplum kuruluşunun bu fikri sosyal projelerinin temeli yapmasının nedeni de işte bu umuttu. Bayer Türkiye, bu şirketlere iyi bir örnek. Bayer, Türkiye’deki 70’inci yılında köy okullarını odağına alan bir proje başlattı. ‘Köyde meraklı Sınıflar’ adındaki proje bilimin ışığını köylerde daha güçlü yakmayı hedefliyor. Şirketin yol arkadaşı ise Köy Okulları Değişim Ağı’nı (KODA) almış.
ÖĞRETMENLERLE ÇARPAN ETKİSİ
Projenin detaylarını konuşmak üzere KODA Genel Koordinatörü Mine Ekinci ve Bayer Türkiye Kurumsal İletişim Sosyal Sorumluluk Projeleri Lideri Elif Ateş’le bir araya geldik. KODA özellikle pandemi döneminde köy öğretmenleri için müthiş işler yaptı. Bu yüzden artık çok daha fazla kurumsal sosyal sorumluluk projesinin ortağı durumundalar.
İlk sözü Elif Ateş aldı. Zaten 14 yılı aşkın süredir okullarda bilim odaklı çalışmalar yaptıklarını anlattı. “O projeler öğrenciler üzerinden yapılıyordu şimdi ise öğretmenler üzerinden yürüyecek. Çünkü bir öğretmenin bilim derslerine bakışını değiştirdiğinizde çok daha yüksek etki yaratma gücünüz oluyor” dedi. ‘Köyde meraklı Sınıflar’ projesi köy öğretmenlerine sınıfta bilimin daha eğlenceli ve kolay nasıl anlatılabileceğini gösteren bir rehber niteliğinde aslında. Pilot çalışmaları Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki iki okulda yapılan projenin ilk çıktıları başarılı olunca hem Bayer Türkiye hem de KODA tarafının cesareti artmış.
Başarının ardındaki sırrı ise Mine Ekinci anlattı: “5E adında etkili bir modelimiz var. Sorularla başlama (Engage), uygulayarak keşfetme (Explore), sonuçları konuşma (Explain), öğrenilenleri zenginleştirme (Elaborate) ve öğrenilenleri değerlendirme (Evaluate) rotasını izliyor. Daha çok 0-5 yıl deneyimli öğretmenlere ulaşıyoruz. Bir rehber hazırlandı. Bir online seminer düzenledik. Büyük talep oldu. İzleme-değerlendirme sonuçlarımız öğrencilerin fen bilimlerine ilgisinin arttığını ve özgüven kazandıklarını gösteriyor. Çemberler, oyunlar, sanatsal çalışmalar ve köylerde kolaylıkla erişilebilecek malzemelerle gerçekleştirilebilecek bilim deneylerini içeren 90 dakikalık (2 ders saati) bir akıştan oluşan 12 modül rehberde yerini aldı. Açık paylaşıma sunuldu ve bin 200 kez indirildi. Rehberi 577 köy öğretmeni ve 272 öğretmen adayıyla doğrudan paylaştık. Anadolu’nun birçok ilinde görev yapan öğretmenler, deprem bölgesinden öğretmenler büyük ilgi gösterdi.”
BAYER ÇALIŞANLARI DA GÖNÜLLÜ KATILACAK
Projenin ilk yılın sonunda 95’i deprem bölgesinde olmak üzere 1.000’in üzerinde köy öğretmeni ve öğretmen adayıyla buluştuğunu söyleyen Elif Ateş ise ikinci yılda çok daha fazla öğretmene ulaşmayı planladıklarını vurguladı. Hatta yeni dönemde işin içine Bayer Türkiye çalışanlarının da dahil olacağını anlattı. Verdiği bilgilere göre kasım–aralık aylarında köy öğretmenleri ve Bayer çalışanlarıyla birlikte bilim atölyeleri düzenlenecek. Mayıs–Haziran 2026’da ise bir forum düzenlenecek.


