Köylüler sabah akşam nöbet tutmaya başladı: Koparan yandı, 557 bin 212 lira cezası var Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre yalnızca Sinep köyü mezarlığında yetişen ve "kritik tehlike" (CR) kategorisinde değerlendirilen bitki, Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü’nce koruma altına alındı. Köy sakinleri ise bilim insanlarından aldıkları bilgiyle, bitkinin dalında korunması için her yıl mayıs ayında başlayan ve temmuz sonuna kadar süren gönüllü nöbetler tutuyor.
AKADEMİSYENLERDEN ÖNEMLİ UYARI GELDİSiirt Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirterek, Siirt adaçayının da bu zenginliğin nadide örneklerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bitkinin bilim dünyasına 2011 yılında tanıtıldığını belirten Fidan, “Yaklaşık 100 adaçayı türü ülkemizde bulunuyor. Bunların yarısından fazlası endemik. Bu nedenle Türkiye, adaçayının gen merkezi konumunda” dedi.

Fidan, bitkinin tıbbi aromatik özellikleri ile ekonomik potansiyel taşıdığını da ifade ederek, "Hem süs bitkisi hem de tıbbi ürün olarak kullanılabilecek bu türün korunması büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Sinep Köyü Muhtarı Şaban Koyun, bitkinin yalnızca çiçeklenme döneminde değil, tohum verdiği dönemde de mezarlıkta nöbet tuttuklarını belirtti. Koyun, “Bilim insanları bu türün sadece burada yaşadığını söyledi. O günden beri köy olarak sahip çıktık. Mezarlıkta yabancı biri gördüğümüzde dikkat kesiliyoruz” dedi.

Köy halkından 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı ise, bitkinin sadece Sinep köyünde yetiştiğini öğrendikten sonra büyük bir hassasiyetle korumaya başladıklarını anlattı. Tatlı, “Tanımadığımız kişileri mezarlığa sokmuyoruz. Bu bitki ülkeye faydalı olacaksa biz de elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.


