Kuşadası nda Milli Parkta tehlike çanları!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Halktv.com.tr - ÖZEL HABER
Aydın’ın Kuşadası'nda yaşayan çevre gönüllüleri, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda yaşanan doğa tahribatına karşı tepkili. Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış doğa alanının, hukuksuz işletme uygulamaları ve denetimsizlik nedeniyle her geçen gün geri dönülmez şekilde zarar gördüğü belirtiliyor.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı; Akdeniz’den Karadeniz’e kadar Anadolu’nun bitki örtüsünü bir arada barındıran nadir bir doğa müzesi. Akdeniz Foku, Saz Kedisi, Tepeli Pelikan ve Küçük Karabatak gibi nesli tehlike altındaki canlıların yaşam alanı olan park, aynı zamanda Panionion Antik Kenti ve çeşitli manastırlarla arkeolojik bir hazine niteliği taşıyor.
Ramsar, Bern, Rio ve Barselona sözleşmeleriyle koruma altına alınan bu alan, Avrupa Konseyi tarafından da "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" ilan edildi.
İŞLEYMECİYE DOKUNAN YOK!Geçmişte Kuşadası Belediyesi tarafından işletilen park içindeki koylar, son yapılan ihaleyle 7+13 yıl süreyle özel bir işletmeciye devredildi. Ancak bu devirle birlikte, parkın “Uzun Devreli Gelişim Planı” çiğnenmeye başlandı.
Çevreciler, işletmecinin koylarda yasaya aykırı yapılaşmalar yaptığını ve yetkililerin tüm uyarılarına rağmen müdahalede bulunmadığını belirtti. Açılan davalar, gelen müfettiş raporları sonrası milli park müdürünün görevden uzaklaştırıldığını belirten yurttaşlar, işletmeciye dokunulmadığını belirtti.
Normalde dünya genelindeki milli parklarda geceleri giriş yasakken, Dilek Yarımadası Milli Parkı sabaha karşı 02:30’a kadar açık tutuluyor. Bu uygulama nedeniyle parkta ışık ve gürültü kirliliği arttı, yaban hayvanlarının yaşam döngüsü bozuldu. Yaşam savunucuları ayrıca yangın riskine de dikkat çekiyor.
ARAÇ VE İNSAN SINIRI DELİK DEŞİKParkın ziyaretçi kapasitesi için belirlenen sınırlar önce 1200 araca, sonra 1505’e çıkarıldı. Ancak sahada çok daha fazla aracın girişine izin verildi. Yerel kaynaklar, “İşletmeciye 1000 TL yatıran herkes parkın dolu olduğu saatlerde bile içeri alınabiliyor” diyerek resmi kotaların fiilen geçersiz kaldığını söylüyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin yangın tedbirlerinin yetersiz olduğunu raporladığı işletmenin, ağaç altında dev mangallar yaktığı, külleri bile ağaç diplerine döktüğü görüntüler gündeme gelmişti. Tüm bu gelişmelere rağmen, Aydın Valisi’nin milli park içerisine yeni yollar açmak istediğini açıklaması endişelere neden oldu. Yetkililere defalarca yapılan başvurulara rağmen somut bir adım atılmamasını eleştiren yurttaşlar, milli parkın korunması için acil önlem alınmasını gerektiğini ifade ediyor.


