Kusur olarak görülen kişilik özelliği aslında yüksek zekanın açık bir işaretiymiş Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
İngiliz araştırmacılar, insan beyninin nasıl çalıştığına dair en son keşiflere dayanarak çalışmalarını British Journal of Psychology'de sundular. Peki, ne buldular? Daha yakından incelendiğinde çok da şaşırtıcı olmayan, ancak sosyal etkileşimlerimizi daha iyi anlamamıza büyük ölçüde yardımcı olabilecek bir fikir.
Uzmanlara göre, ortalamanın üzerinde IQ'ya sahip insanlar daha... yalnız!
15.000 kişiyi kapsayan çalışma, şehirde yaşayan ve yalnızlığı seven bireylerin daha zeki ve daha mutlu olduklarını ortaya koydu.
Araştırmacılar, 18-28 yaş arası katılımcıların verilerini inceleyerek şu iki ortak özelliği belirledi: yüksek zeka düzeyine sahip kişilerin büyük şehirlerde yaşama ve sosyal ilişkilerini minimumda tutma eğilimi. Buna göre, ortalamanın üzerinde IQ’ya sahip kişiler daha az arkadaş buluşması yapıyor ama hayatlarından daha fazla memnunlar.
Çalışmada yer alan psikolog Satoshi Kanazawa, bu durumun “Savana Teorisi” ile açıklanabileceğini söylüyor.
İnsan beyninin hâlâ ilkel çağlardaki çevresel reflekslerle çalıştığını öne süren teoriye göre, bazı bireylerin beyinleri modern yaşamın stres ve karmaşasına daha iyi adapte olabiliyor. Kanazawa’ya göre yüksek IQ'ya sahip kişiler, kalabalık şehirler ve karmaşık sosyal yapılar gibi yeni durumları daha sakin ve objektif biçimde değerlendiriyor.
Veriler, düşük IQ seviyesine sahip kişilerin şehirlerde daha mutsuz olduğunu; ancak yakın arkadaşlarıyla sık görüştüklerinde bu mutsuzluk seviyesinin azaldığını gösteriyor. Öte yandan daha zeki bireyler, yalnız kaldıklarında daha yüksek bir yaşam memnuniyeti hissediyor.
Kanazawa, "Yüksek IQ'ya sahip bireyler, yoğun trafik veya kalabalık toplu taşıma gibi stres kaynaklarına karşı daha dayanıklıdır, diyor. Bu durum, onların şehir yaşamında bile daha mutlu olmalarını sağlıyor.
Sonuç olarak; IQ’su yüksek olanların şehirde yaşayıp yalnız zaman geçirmeleri, onların hem zihinsel hem duygusal refahlarını artırıyor. Yine de kırsalda sakin bir yaşam düşü kuranlar için bu veriler yalnızca bir bakış açısı sunuyor.


