LGS ye yönelik gündem olan şaibe iddiaları neler, Bakanlık ne yanıt verdi?
T24 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına ilişkin şaibe iddialarını yalanladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "LGS dahil bütün sınavların her aşaması büyük bir titizlik ve özenle yürütülmüştür" denildi.
Bakanlık ayrıca şaibe iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.
CHP'li Muharrem İnce, 11 Temmuz'da yaptığı sosyal medya paylaşımında, "MEB'in yaptığı LGS'den pis kokular geliyor" demiş ve birincilerin hangi okullardan çıktığının açıklanmasını talep etmişti.
15 Temmuz'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise isim vermeden İnce'ye seslenerek şunları söyledi:
"CHP Genel Merkezi'nden çıksın. Çünkü pis koku varsa eğer CHP'li belediyelerin ülkenin, milletin, vatandaşın parasını çarçur ettiği, rüşvetle yargılandıkları bütün bu sürecin içerisinde, pis koku oradan geliyordur."
Şaibe iddialarıyla ilgili açıklamaları yaptıklarını, eğer bir ihmal varsa bunların tespiti için de müfettişlerin görevlendirildiğini belirten Tekin, "Anlatıyoruz, bunu söylüyoruz. Çok özür diliyorum. Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz. Ama yetinmiyorlar, hala devam ediyorlar" dedi.
İnce aynı gün Tekin'e X hesabından, "Tekinsiz Yusuf uzatma, 719 LGS birincisinin okullarının isimlerini açıkla" diyerek yanıt verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de Tekin'in CHP'ye yönelik "pis koku" ve "geri zekalı" ifadelerine karşı, "Sandıkta yedikleri tokadı hala hazmedemeyenler, hakaret ve iftiralarla gündemi değiştirmeye çalışıyor" dedi.
Ortaokullardaki 8. sınıf öğrencileri liseye geçiş için LGS sınavına giriyor. Bu yıl15 Haziran'da yapılan sınava başvuru yapan 1 milyon 10 bin 916 adaydan 963 bin 142'si sınava katıldı.
Sınav sonuçlarında ise 719 öğrenci tam puan alarak birinci oldu. Geçen yıl bu sayı 352 idi.
Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarını kapsıyor.
Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabiliyor.
Şaibe iddiaları neler?
Cumhuriyet gazetesinde 25 Haziran tarihinde yayımlanan bir haberde sınavın ilk oturumunun ardından sözel test soruları sınav bitmeden WhatsApp gruplarında paylaşıldığı öne sürüldü.
Haberde sayısal test sorularının da sınavın ikinci oturumu sürerken sızdırıldığı yönünde iddialar yer aldı.
25 Haziran tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir haberde LGS sınavı bitmeden soruların yer aldığı kitapçıkların bazı WhatsApp gruplarında paylaşıldığı öne sürüldü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş sınav sırasında oturum kitapçıklarının sızdırılması iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis'te soru önergesi verdi.
Özçağdaş, önergesinde Bursa'da bir WhatsApp grubunda sınavın ilk oturum kitapçığının sınav devam ederken PDF formatında paylaşıldığını, benzer şekilde ikinci oturum kitapçığının da İstanbul'da bir okul grubunda saat 11.58'de dolaşıma sokulduğunu iddia etti.
Ayrıca bazı salonlarda yanlış kitapçıkların dağıtıldığını öne süren Özçağdaş, sınav güvenliğinin sağlanamadığı yönündeki iddiaları gündeme getirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş
2024 LGS'de 352 öğrencinin birinci olduğunu hatırlatan ve bu yıl bu sayının iki katından fazla arttığını belirten Özçağdaş, Bakan Tekin'e şu soruları yöneltti:
Bakanlık nasıl yanıt verdi?
12 Temmuz'da yazılı bir açıklama yayımlayan MEB, LGS sınavının yurt içinde ve yurt dışında sorunsuz gerçekleştirildiğini söyledi.
Sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulananan sınavda sorulan soruların akademisyen, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlandığını belirtildi.
Ülke genelindeki 544 okuldan 719 öğrencinin tam puan aldığını belirten MEB, sınavın ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun, şeffaf ve denetime açık bir şekilde gerçekleştirildiğini aktardı.
Kamuoyuna yansıyan "Konuştuğum kimi öğrenciler 'sınav zordu,' dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz" ve "Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var" gibi ifadelerin "akla mantığa sığmayan hayal mahsulü" olduğunu ifade eden MEB, bu kişilerin "uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ettiğini" belirtti.
MEB, LGS dahil tüm sınavların her aşamasının "büyük bir titizlik ve özenle yürütüldüğünü aktardı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gelinen aşamada tüm açıklamalarımıza rağmen kamuoyunu yanıltıcı bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulduğunu da paylaşmak isteriz.
"Sürece ilişkin olarak öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin alın terine ve başarılarına gölge düşürecek yanlış bilgi ve yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz."
Milli Eğitim Bakanlığı tercih takvimine göre, LGS tercih işlemleri, 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.
Yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos'ta "meb.gov.tr" adresinde açıklanacak.


