Manisa, Türkiye nin en büyük kütüphanelerinden birine kavuştu
Haber7 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Manisa, 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip yeni halk kütüphanesiyle kültür ve eğitim altyapısına büyük bir yatırım daha ekledi.

Aynı anda bin kişinin faydalanabileceği kapasitesiyle dikkat çeken yeni kütüphane çocuk, genç ve yetişkinlere özel bölümleri, etkinlik salonları ve dijital olanaklarıyla sadece bir bilgi merkezi değil, aynı zamanda sosyal bir öğrenme alanı olarak tasarlandı.
Manisa İl Halk Kütüphanesi yeni hizmet binasında kapılarını okurlara açtı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılışta yaptığı konuşmada, kütüphanelere verdikleri önemin altını çizerek, “Bizim gençlerimiz, evlatlarımız kitaba ulaşma konusunda bir sorun yaşamayacak dedik.” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, yeni halk kütüphanesinin, sadece bir bilgi erişim noktası değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel üretim alanı olarak hizmet vereceğini belirtti.
Göreve geldikleri günden bu yana kütüphanelere özel bir önem verdiklerini dile getiren Ersoy, “Ülkemizin hangi noktasında olursa olsun hiçbir evladımızın kütüphaneye ulaşma konusunda sıkıntı yaşamaması gerektiğini vurguladım.” dedi.
BİLGİ DEPOSU DEĞİL, YAŞAM MERKEZİKütüphanelerin artık sadece bilgi depolama alanı değil, bilginin üretildiği ve toplumsal gelişime katkı sunan yapılar haline geldiğini belirten Bakan Ersoy, “Fiziksel ve sanal ortamlarda bilgiye erişimin kolaylaşması, kütüphaneleri sadece kitapların bulunduğu yerlerden çok daha fazlası hâline getirmiştir.” dedi.

Kütüphaneleri “yaşam merkezleri” olarak tanımlayan Ersoy, bilgi teknolojilerinden sanatsal etkinliklere, çevresel sürdürülebilirlikten bireysel gelişime kadar çok geniş bir alanda hizmet verdiklerini ifade etti.
Ersoy, “Yaşayan Kütüphane” yaklaşımıyla halk kütüphanelerini sadece kitap temin edilen alanlar olmaktan çıkarıp, sosyal, kültürel ve eğitsel ihtiyaçlara cevap veren yapılara dönüştürdüklerini belirterek bu anlayışı “Üreten Kütüphane” konseptiyle bir adım daha ileriye taşıdıklarını ve bu sistemin bireyleri sadece bilgi tüketicisi değil, aynı zamanda üreticisi haline getirdiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Toplam kütüphane kullanım alanı sadece son 6 yıl içinde 410 bin metrekareden yaklaşık 750 bin metrekareye çıktı.” diyerek fiziki büyümeye de dikkati çekti.

Oturma kapasitesinin 97 binden 150 bine ulaştığını açıklayan Ersoy, bugün itibarıyla Türkiye genelinde 26 müstakil bebek kütüphanesi, 81 çocuk kütüphanesi, 20 ihtisas ve edebiyat müze kütüphanesi, 12 AVM kütüphanesi ve havalimanı kütüphanelerinin hizmet verdiğini aktardı.

Türkiye’de 78 gezici kütüphane ile yerleşik kütüphaneye erişimi olmayan köy ve kasaba okullarındaki on binlerce öğrenciye ulaşıldığını söyleyen Ersoy, 2024 sonu itibarıyla halk kütüphanelerindeki üye sayısının 6,7 milyon, kullanıcı sayısının 38,7 milyon ve toplam kitap sayısının ise 25 milyona ulaştığını ve tüm zamanların rekorlarının kırıldığını ifade etti.

Bakan Ersoy, dijitalleşmenin kütüphanelere etkisine de değinerek “Yapay Zeka Temelli Kütüphaneler” projesi kapsamında sesli iletişim kurulabilen dijital kütüphane asistanlarının devreye alındığını belirtti.

Millî Dijital Kütüphane Projesi ile milyonlarca bilgi kaynağının erişilebilir hale getirildiğini söyleyen Ersoy, engelli vatandaşların bilgiye erişiminin de öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.
Çevre dostu teknolojilere yapılan yatırımlarla Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu tarafından örnek çalışmalar arasına girildiğini belirten Bakan Ersoy, “Banaz İlçe Halk Kütüphanesi ve ardından Burdur İl Halk Kütüphanesiyle bu başarıya ulaştık,” dedi.

Açılışı yapılan Manisa İl Halk Kütüphanesinin 7 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip olduğunu ifade eden Ersoy, kütüphanenin aynı anda bin kişiyi ağırlayabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Ersoy, yeni kütüphanenin 0-3, 4-6, 7-14 yaş gruplarına özel mekânlar, gençlik alanları, etkinlik salonları ve okuma atölyeleri ile farklı yaş ve ilgi gruplarına hitap edecek şekilde tasarlandığını belirtti.
Kütüphanede edebî okuma etkinliklerinden kültürel söyleşilere, bilimsel atölyelerden sanatsal uygulamalara kadar çok yönlü bir içerik sunulacağını vurgulayan Bakan Ersoy, “Her zaman söylediğimiz gibi biz her zaman sizlerin yanındayız.” dedi.

“Biz, kitaba, kültüre, sanata değer veren medeniyetin temsilcileriyiz,” diyen Bakan Ersoy, Türkiye genelindeki kütüphane çalışmalarının artarak süreceğini, kültür ve sanata yönelik yatırımların hız kesmeden devam edeceğini söyledi.






