Meclis ten geçti... Turizmde haftalık izinlerde yeni dönem başlıyor
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
GİRİŞ 11.07.2025 11:04 GÜNCELLEME 11.07.2025 12:01
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
İş Kanununa tabi çalışan işçiler 6 gün çalıştıktan sonra 7'nci gün hafta tatiline hak kazanıyor. TBMM'de kabul edilen kanun ile hafta tatili konusunda turizm sektöründe genel kuralın dışına çıkıldı. Turizm işletme belgeli otellerdeki işçiler 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11'inci gün hafta tatili yapabilecekler. Turizm sektörüne getirilen istisna inşaat sektörü başta olmak üzere başka sektörler tarafından da talep ediliyor.
Anayasa’nın 50’nci maddesi, işçilere ücretli hafta tatili, bayram tatili ve yıllık izin hakkı verilmesini, bununla ilgili şartların kanunla düzenlenmesini öngörüyor. İş Kanununun 46’ncı maddesi ise işçiye yedi günlük zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili verilmesini düzenliyor. Hafta tatiline hak kazanmak için işçinin tatil öncesinde 6 gün çalışması gerekiyor. Mazeret izinleri ve raporlu günler hafta tatili bakımından çalışılmış günler olarak kabul ediliyor. Yargıtay’ın yerleşik uygulamalarına göre, 7 günlük zaman diliminde kesintisiz 24 saatin altında haftalık izin verilmesi durumunda, hafta tatili izni kullandırılmamış sayılıyor. Başka bir ifadeyle işçi hafta tatilinde bir saat bile çalışmış olsa Yargıtay işçiyi hafta tatili yapmamış kabul ediyor.
TURİZM SEKTÖRÜNDE HAFTA TATİLİ 11'İNCİ GÜNE KADAR ERTELENEBİLECEKTBMM’de çarşamba gecesi kabul edilen kanunla turizm sektörü hafta tatili uygulamasında genel kuralın dışına çıkartıldı. Normalde işçi 6 + 1 kuralına göre (6 gün çalışıp 7’nci gün) hafta tatili yaparken, Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan işçiler 10 +1 kuralına göre hafta tatili yapabilecekler. Yani, turizm sektöründeki işçi 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11’inci gün hafta tatili yapabilecek. İşçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarlık kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak. Başka bir ifadeyle, hafta tatilinde çalışan işçi, fazla çalışma yapmış sayılmayacak.
Kanun değişikliğinde, kullanılmadığı için biriken hafta tatillerinin kaç gün içinde telafi edileceğine dair bir hüküm bulunmuyor. Yargıtay telafi süresi konusunda bir içtihat oluşturmadığı müddetçe, kanunun bu haliyle, turizm sektöründe işveren isterse işçiye tüm sezon boyunca 11 günde bir hafta tatili yaptırabilecek.
KAYNAK: HABERTÜRK
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında 2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
Bir Yorum YapınGÖNDER
Müsafir 58 dakika önce Şikayet Et
Zaten 3 kişinin işini 1 kişi ile çözen sektöre kıyak çalışana Eziyet
Beğen Cevapla Toplam 5 beğeni
Mehmet Şahin 1 saat önce Şikayet Et
Sektör gereği fazla çalışma gerekebilir, ama hakkını vermek gerekir. Aksi durumda zaten Yargıtay bu hakkı verir. Hak için mahkemeye gerek duyulmasın.
Beğen Cevapla Toplam 6 beğeni
Kılıç 1 saat önce Şikayet Et
Turizm sezonu zaten ülkemizde ortalama 3 ay 9 ay zaten yatıyor bu karar sadece konaklama fiyatlarına %10 olarak yansır başka bir cacık olmaz .
Beğen Cevapla Toplam 2 beğeni
Atak43 1 saat önce Şikayet Et
Burada çalışanlarda zaten sezon süresince çalışıyorlar
Beğen Cevapla
Ayıptır 1 saat önce Şikayet Et
Niye onlar bionikmi insan degillermi
Beğen Cevapla Toplam 11 beğeni
Uygur 2 saat önce Şikayet Et
Yazik gunah degilmi o calisana
Beğen Cevapla Toplam 15 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle

