Meğer bu hastalıkların habercisiymiş! Gece sık tuvalete çıkanlar aman dikkat...
SonTurkHaber.com, Haber7 kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Gece idrara çıkma sıklığındaki artış; idrar yolu enfeksiyonlarından diyabet, yüksek tansiyon, prostat problemleri ya da kalp hastalıklarına kadar uzanan geniş bir yelpazede değerlendiriliyor. Bu yüzden, tuvalete çıkma alışkanlığındaki değişimlerin gözlemlenmesi doğru tanı koyabilmek açısından oldukça önemli.
Yaş ilerledikçe, özellikle 70 yaş ve üzeri kişilerde gece bir veya iki kez tuvalete kalkmak normal kabul edilebilir. 90’lı yaşlara gelindiğinde bu sayı artabilir.

Bunun temel nedeni ise, yaşlanmayla birlikte vücudun daha az antidiüretik hormon (ADH) üretmesidir. ADH, vücuttaki su dengesini korumaktan sorumludur. Bu hormonun azalması, vücudun gece boyunca daha fazla idrar üretmesine yol açar.
Ancak gece tuvalete çıkma ihtiyacına yoğun susuzluk hissi, ani kilo kaybı ya da bulanık görme gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa, bu durum diyabet belirtisi olabilir.
YÜKSEK ŞEKER SEVİYESİ DE GECELERİ SIK İDRARA ÇIKARIYOR!Uzmanlar, yüksek kan şekeri seviyelerinin aşırı susamaya yol açarak su tüketimini artırdığını, bu durumun da idrara çıkma sıklığını yükselttiğini ifade ediyor. Ayrıca yüksek şeker seviyeleri mesane duvarında tahrişe neden olarak daha sık idrara çıkma hissi yaratabiliyor.

Öte yandan, gece idrara çıkma ihtiyacına göğüs ağrısı, ayak bileklerinde şişlik ve aşırı terleme gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, bu durum kalp rahatsızlıklarının bir işareti olabilir.
Sonuç olarak, gece tuvalete kalkmak bazı yaş gruplarında olağan olsa da, bu durumun sıklığı ve beraberinde gelişen diğer belirtiler göz ardı edilmemeli. Vücudun verdiği sinyalleri dikkate almak, erken teşhis açısından büyük önem taşıyor. Gece uykularınız bölünüyorsa, bir uzmana danışmakta fayda var.


