MESKİ Genel Müdürü Korkmaz dan vatandaşlara su tasarrufu çağrısı: Suyu içme ve evsel kullanım dışında tüketmemelerini önemle rica ediyoruz
SonTurkHaber.com, T24 kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğiyle birlikte etkisini artıran kuraklığa karşı çalışmalarını sürdürüyor. Mersin genelinde yaşanan kuraklık tehlikesine ilişkin konuşan MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, “MESKİ olarak, vatandaşlarımızdan bu süreçte daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Su tasarrufu konusunda gerekli hassasiyeti sergilemelerini ve özellikle suyu içme ve evsel kullanım dışında tüketmemelerini önemle rica ediyoruz ” ifadelerini kullandı.
Kuraklıkla mücadele kapsamında aldığı tedbirleri artıran MESKİ, su kayıplarını azaltmak, alternatif su kaynakları oluşturmak ve vatandaşları su tasarrufu konusunda bilinçlendirmek amacıyla kesintisiz çalışıyor.
MESKİ, suyun bilinçli kullanımı konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla özellikle genç nesillere yönelik çalışmalarını da önceliklendiriyor. Bu kapsamda okullarda düzenlenen su tasarrufu eğitimleri ile öğrencilere su, çevre bilinci ve tasarrufun önemi detaylı olarak aktarılıyor.
Türkiye’de kuraklık tehdidinin giderek arttığı bu dönemde, içme suyunun sadece temel ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılması büyük önem taşıyor. İçme suyunun bahçe sulama, araç yıkama veya havuz doldurma gibi amaçlarla kullanılması, mevcut su kaynaklarının hızla azalmasına neden oluyor. Bu nedenle, suyun tasarruflu ve bilinçli kullanılması, hem bireysel sorumluluk hem de ortak geleceğin korunması açısından kritik bir gereklilik haline geliyor.
MESKİ, gelecekte yaşanabilecek su sıkıntılarına karşı hazırlıklı olmak amacıyla uzun vadeli planlamalarına devam ediyor. Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi, kapasitesinin yüzde 82’siyle Mersin’in dört merkez ilçesine, kalan yüzde 18’lik kısmıyla ise Tarsus ilçesine su temini sağlıyor. Mersin nüfusunun yaklaşık yüzde 72’sinin su ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı’nın doluluk oranı şu an için yeterli seviyede bulunuyor. Ancak, artan nüfus ve buna bağlı olarak yükselen su tüketimi, mevcut kaynakların daha verimli ve tasarruflu kullanılmasını zorunlu hale getiriyor.
MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Mersin genelinde yaşanan kuraklık tehlikesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Korkmaz, İleri Teknoloji İzleme ve Kontrol Merkezi SCADA’da suyun kaynağından alınıp hanelere ulaştırılmasına kadar olan süreçteki debi, basınç ve depo seviyelerini takip ettiklerinin bilgisini kaydederek, şunları söyledi:
“Alternatif kaynakları acilen devreye alarak vatandaşlarımıza mağduriyet yaşatmıyoruz”“Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mersin genelinde şiddetli kuraklık ile karşı karşıyayız. İklim değişikliği, küresel ısınma ile yağış miktarlarının mevsim normallerinin altında seyretmesi, özellikle kırsal bölgelerde kuraklığın etkilerini belirgin şekilde artırmış durumda. Yaptığımız tespitlere göre, toplam 185 kaynağımızda en düşüğü yüzde 35 olmak üzere yüzde 88’e kadar varan azalmalar yaşanmakta. Örnek olarak; Erdemli ilçesi Arpaçbahşiş ve Tömük mahallelerini besleyen Dedekavak ve Çamlıyayla ilçemizi besleyen Papaz kaynakları kuruma noktasında. Alternatif kaynakları acilen devreye alarak vatandaşlarımıza mağduriyet yaşatmıyoruz. Yeni kaynaklar bulmak için sondaj kuyuları açıyor ve gerektiğinde tankerlerle su takviyesi yapıyoruz.”
Korkmaz, Mersin’in dört merkez ilçesi ile Tarsus ilçesini besleyen Berdan Barajı’nın doluluk oranının yeterli seviyede olması nedeniyle bu bölgelerde su arzında sıkıntı beklemediklerini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Nüfus artışı, yaz aylarında artan su tüketimi ve mevcut kaynakların azalması, sürdürülebilir su yönetiminin önemini bir kez daha ortaya koyuyor aslında. Mevcut su kaynaklarının korunması ve yeni alternatif kaynakların oluşturulmasına yönelik çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. MESKİ olarak, vatandaşlarımızdan bu süreçte daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Su tasarrufu konusunda gerekli hassasiyeti sergilemelerini ve özellikle suyu içme ve evsel kullanım dışında tüketmemelerini önemle rica ediyoruz.” (ANKA)


