Mevduat yüzde 60’a koşuyor
Hurriyet sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
TCMB’nin açıkladığı bu oranlar daha çok yüksek hacimli KKM’den TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu yüzden vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı oranlar daha düşük oluyor. Ancak Merkez’in TL’yi destekleyici adımlarının ardından bankalar da mevduat faizlerinde rekabeti kızıştırdı. Bazı bankalar TL mevduat faizi oranlarını yüzde 52’ye kadar yükseltti.
1.5 AYDA 8 PUAN ARTTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB’ye yönelik soruşturmasının hemen öncesinde 1-3 aylık ortalama bileşik TL mevduat faizi, yüzde 50’nin altına gerilemişti. TCMB’nin verilerine göre, 7 Mart ile biten haftada yüzde 51.45 olan 1-3 aylık TL mevduat faizi, 14 Mart ile biten haftada yüzde 49.91’e inmişti. Bu haliyle son bir yılın en düşük seviyesine gerileyen TL mevduat faizinin, nisan ayından itibaren yüzde 40’ın da altına gerilemesi bekleniyordu. Ancak Merkez Bankası’nın piyasadaki oynaklığı azaltmak amacıyla attığı adımlar, mevduat faizini de yeniden yukarı çekmiş oldu.
Hatırlatmak gerekirse:
Gevşeme sürecine 26 Aralık’ta başlayan TCMB, ocaktaki yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 2.5 puan indirimle yüzde 45’e çekmişti.
Yılın ikinci faiz kararını da 6 Mart’ta açıklayan Merkez, politika faizini beklentilere paralel yine 250 baz puan daha indirerek yüzde 42.5’e indirmişti.
PPK’nın bir sonraki toplanma tarihi olan 17 Nisan’da da yine benzer oranlarda faiz indirimine gidilmesi bekleniyordu. Ancak 19 Mart’ta iç siyasette yaşanan gelişmeler sonrası piyasada oluşan oynaklığı kontrol altına almaya çalışan Merkez Bankası, 20 Mart’ta PPK’yı takvim dışı bir kararla topladı.
Takvim dışı toplanan PPK, gecelik borç verme faizini 2 puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı. Politika faizini yüzde 42.5’te, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tuttu.
Merkez’in piyasayı desteklemek amacıyla aldığı bu kararlar sonrası, TL mevduat faizinde bir haftada 3.6 puanlık artış yaşandı; bu artış diğer haftalarda da kademeli bir şekilde devam etti.
17 Nisan’daki PPK toplantısında ise Merkez, politika faizini 350 baz puan artışla yüzde 46’ya çıkardı. Gecelik borç verme faizi de 300 baz puan artışla yüzde 49’a yükseltildi. Gecelik borçlanma faizi de yüzde 41’den yüzde 44.5 seviyesine çıktı.
Tüm bu gelişmeler sonrası, 19 Mart öncesi bir yılın en düşük seviyesine gerileyen TL mevduat faizi, aradan geçen 1.5 aylık süreçte yeniden 8 puan artmış oldu.
Bir sonraki PPK ise 19 Haziran’da toplanacak.


