Modern Pentatlon Milli Takımı, Avrupa şampiyonasına hazır
Dha sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Modern Pentatlon Büyükler Avrupa Şampiyonası, 21-27 Temmuz tarihleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek. Şampiyona öncesinde hazırlıklarını Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde (TOHM) sürdüren milli sporcular; İlke Yüksel Mihrioğlu, Kıvanç Taşyaran, İpek Aklşin ve Sıdal Aslan; Avrupa Büyükler Şampiyonası, Dünya Şampiyonası ve 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları hazırlık çalışmaları ve binicilik branşı yerine gelen engel parkuru hakkında Demirören Haber Ajansı’na (DHA) önemli açıklamalarda bulundu.,

(Fotoğrafta: İlke Yüksel Mihrioğlu)
MİHRİOĞLU: YENİ DİSİPLİNE ADAPTE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ.
Modern pentatlonda binicilik yerine getirilen engel parkuruna değinen İlke Yüksel Mihrioğlu, “Yeni disiplinle birlikte katılacağım ilk Avrupa Şampiyonası olacak. Tabii ki amacımız ilk önce finale kalmak. Daha sonra elemeleri geçip, kürsü için savaşmak olacak. Yeni disipline olabildiğince hızlı adapte olmaya çalışıyoruz. Yarışmalara binicilik yerine parkur branşı eklendi. Bizim için tamamen yepyeni bir disiplin, yepyeni bir branş. Ona adapte olmak biraz zor oluyor bizim için. Cimnastikle daha uyumlu bir branş aslında. Deniyoruz, gelişiyoruz. Olimpiyatlara önümüzde daha 3 buçuk yıl var. Başarılı olacağımızı düşünüyorum. Hedefim şu an için Avrupa'da modayla kazanmak. Alttan yeni yetişen sporcularımız daha şanslı aslında. Parkur branşı onların daha kolay adapte olabileceği, daha çok sevebileceği bir branş. Yaşamız büyük olduğu için daha çok zorlanıyoruz aslında. Çok yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Federasyonumuzun bu yönde desteği çok büyük. Şu an dünyadaki en iyi engel parkurlarından birine sahibiz. Zaten bu sayede çok hızlı adapte olup çok iyi çalışıp iyi yerlere gelebiliyoruz. Bakanlığımız aynı şekilde bizi her konuda çok iyi destekliyor” dedi.

(Fotoğrafta: Sıdal Aslan)
SIDAL ASLAN: YENİ PARKURA, HIZLI BİR ŞEKİLDE ADAPTE OLDUK
Milli sporcu Sıdal Aslan ise engel parkurunun kendileri için yeni bir branş olduğuna dikkat çekerek, “O yüzden daha çok engel parkuru üzerine yoğunlaştık ve yarışmalarımıza kadar engel parkurunu geliştirmek üzerine antrenman yaptık. Avrupa şampiyonasında parkuru en hızlı şekilde bitirip finale kalmaya hedefliyoruz. Yeni parkuru ilk başta yapamayacağımızı düşünüyorduk. Çok hızlı bir şekilde adapte olduk. Beklediğimizden daha hızlı şekilde adapte olduk. Şimdi en hızlı sürede parkuru tamamlayabileceğimize inanıyoruz. İlk hedefimiz 2028'de Los Angeles Olimpiyatlarına giderek, daha fazla sayıda sporcu ile olimpiyat görebilmek. Hatta belki olimpiyat madalyası çıkarabilmek. Buna yönelik çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

(Fotoğrafta: Kıvanç Taşyaran)
KIVANÇ TAŞYARAN: HEDEFİM OLİMPİYATLARA KOTA ALMAK
2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları için kota almayı hedeflediğini belirten milli sporcu Kıvanç Taşyaran, Kota aldıktan sonra ilk 10 içerisine girip elinden gelenin en iyisini yapmak istediğini söyleyerek, “Ailem de beni destekliyorlar. Özellikle annem. Ben ne istersem arkamda duruyorlar. Beni desteklemeselerdi şu an buralarda olamazdım. Bireysel olarak antrenmanlar etken oluyor ama mental hazırlıklar da çok önemli. Gün içinde 7'den 9'a kadar bir yüzmemiz oluyor. Ondan sonra eve gidip dinleniyoruz. Akşam eskirim, ardından koşu ve kuvvet olarak bitiriyoruz. Genelde 3-4 antrenmanımız oluyor. Şimdi kişisel olarak en büyük hedefim dünya rekorum vardı onu tekrar tazelemek. Dünya rekortmeni olarak ama bu sefer dünya şampiyonu olarak dünya rekortmeni olmak istiyorum. Aynı zamanda da Avrupa Şampiyonu olmak için çabalayacağım” ifadelerini kullandı.

(Fotoğrafta: İpek Akşin)
AKŞİN: GENÇLER, EĞİTİM VE SPORU BERABER GÖTÜREBİLİRLER
İpek Akşin ise Avrupa şampiyonasına hazırlık çalışmalarının yoğun sürdüğünü belirterek, “Her branşın kendine göre zorluğu var ama pentatlon 5 branş içerdiği için açıkçası günümüz çok yoğun geçiyor. Genelde bütün günümüz de antrenmanla geçiyor. Bir günde 3-4 antrenman yapmaya çalışıyoruz. Bunu haftanın 6 günü devam ettiriyoruz. Daha önce de Avrupa şampiyonluğum ve 2’nciliğim var ama bizim branşımız kesinlikle sevmeden yapılacak bir branş değil. Bazen küçük sporcular da görüyorum ailelerinin yönlendirmesiyle spora başlayıp daha sonradan eğitim durumu gibi nedenlerle bırakan çok oluyor. Özellikle bizim ülkemizde eğitim durumu biraz bunu gerektiriyor. Ben kendim uluslararası ilişkiler mezunuyum. Bunu genelde küçük sporculara söylüyorum ki eğitimle sporu beraber götürebileceklerini bilsinler” diye konuştu.

Parkur değişimi hakkında da konuşan Akşin, “Bizim için tamamen farklı bir değişim oldu. Adapte olmakta zorlanacağımızı düşünüyorduk aslında. Özellikle büyükler kategorisindeki sporcular olarak beklenenden çok daha hızlı adapte olduğumuzu ve daha iyi performans gösterdiğimizi düşünüyorum. Tabii ki de geliştirebileceğimiz çok fazla alan var. Özellikle gençler ve büyükler de engel parkurunun kura usulüne göre ilerliyor olması bizi biraz zorladı. Ama dediğim gibi çabuk adapte olup bu işin de üstesinden geleceğimize inanıyorum” dedi.


