Musk partisini kurdu: Sinek küçük ama...
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Elon Musk’ın “belaltı” vuruşlarla hayli sertleştirdiği kavgadan bir anda çark edip Donald Trump karşısında geri adım atması demek ki çatışmanın bittiği anlamına gelmiyormuş. Görünen o ki ABD’li sapık Jef Epstein’le yakınlığı var imasında bulunmak dahil Trump’a ağzına geleni söyleyen Musk bu sessizlik süresi boyunca, sahibi olduğu X mecrasında da daha önce duyurduğu gibi Amerikan Partisi'nin kurulmasıyla meşgulmüş.
Musk’ın X’te anket yaparak yeni bir parti isteyip istemediklerini sorduğu takipçilerinin yüzde 65,4’ünden gelen “isteriz” yanıtı parti kurma kararı vermesini kolaylaştırmış olmalı. Ama tabii ki asıl neden Musk'ın "Tek Büyük Güzel Tasarı" nedeniyle Trump'la ters düşmesi.
Geçen Cumartesi günü yine X'te, sözkonusu anketi de anımsatarak "Bugün, Amerika Partisi size özgürlüğünüzü geri vermek için kuruldu" diye yazan Musk’ın ülkenin 250 yıllık tarihinde çok az başarı gösteren üçüncü bir parti oluşturma vizyonuna ilişkin verdiği fazla bir ayrıntı yok. Her ne kadar Musk partinin amacının, Amerikan halkına özgürlüğünü geri kazandırmak, mali israfı, verimsizliğe tolerans gösterme konusunda monolitik olduğunu düşündüğü mevcut siyasi düzene meydan okumak olduğunu söylese de bu büyük hedefleri gerçekleştirmekten çok Trump’la kavgasında bir tür araç olacak kurduğu parti.
Başkanlığı hedeflemesi de zaten mümkün değil çünkü ABD yasaları gereği ABD dışında doğduğu için başkanlığa aday koyma şansına sahip değil. Ancak bu Amerika Partisi’nin hiçbir şey yapmayacağı anlamına gelmiyor. Büyük başarı sağlayamasa da öncelikle sağcı oyları bölebilir ki pek mümkün bu. Demokratların önemli kazanımlar elde etmesine yol da açabilir. Senato ile Temsilciler Meclisi'nde sandalye kazanabilir Demokratlar örneğin. Bu kurumlardaki Cumhuriyetçi çoğunluğun çok az olduğu düşünüldüğünde, bu durum Meclis'teki dengeleri etkileyebilir.
Şöyle etkiler yani: Örneğin Demokratların Senato ile Temsilciler Meclisi'nde çok az sayıda sandalye kazanarak her iki mecliste de kıl payı çoğunluğu ele geçirmesi gerekiyor. Musk’ın partisi 2026 ara seçimlerinde tam da bunu yapabilir.
Üçüncü partilerin Amerikan siyasetinde ömürleri fazla oluyor değil bu arada. Günümüzün en büyük üçüncü partisi olan Liberteryen Parti'nin federal ya da eyalet çapında hiçbir görevi yok örneğin. Bu tür partilerin kayda değer başarısına 1998 yılında Jesse Ventura'nın Reform Partisi aracılığıyla Minnesota valisi olması örnek gösterilebilir. (Ventura kısa bir süre sonra partiyi terk ederek bağımsız olmuştu).
Ama Musk’ın Amerikan Partisi kesinlikle Cumhuriyetçi oyları bölecek güce ulaşabilir. Çünkü Trump'ın tartışmalı "Tek Büyük Güzel Tasarı"sının kabul edilmesi Kongre'deki dengelerin ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Tasarı Temsilciler Meclisi'nde 218-214 gibi çok az bir oy farkıyla kabul edilimişti. Senato'da ise ABD Başkan Yardımcısı JD Vance tasarının lehine 50-50 eşitliği bozdu. Bu dar marjlar, küçük bir siyasi gücün kritik bir oyuncu haline gelmesine açık kapı bırakıyor. Yani Trump’ın partisi gibi yapılara.
Ancak “parti kurdum” demekle olmuyor tabii. Musk’ın ABD genelinde adaylar, personel, gönüllüler bulması gerek. Kasım 2026 ara seçimlerinden önce bunu yapmak için fazla da zaman yok.
Eğer o zamanı bulursa, ne kadar küçük olursa olsun Trump’ın seçmeninden oy kapabilir.
Sinek küçüktür ama mide bulandırır diyenin bir bildiği varmış gerçekten.


