Nükleer bombalardan daha tehlikeli: Kara delik bombası test edildi Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, kara deliklerin yıkıcı gücünü test edecek bir "Kara Delik Bombası" geliştirdi.
Gerçek bir kara delik oluşturmadan, manyetik alanları büyütecek şekilde tasarlanmış bir ayna düzeneği kullanarak “kara delik bombası” olarak adlandırılan bu sistemi hayata geçirdiler.
Kara delik bombası, daha ilk denemede patlayarak karadeliklerin ne kadar enerji oluşturabileceğeni orantılı olarak gösterdi.

Ancak araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Danielle Faccio, patlamanın orantılı olduğunun altını çizdi.
Faccio, “Bu daha çok bir patlama değil, hafif bir ‘pıt’ sesi gibiydi” dedi. Ancak sistemin boyutu büyütülürse sonuçların çok daha ciddi olabileceğini de ekledi.
Bu deneyin temelinde dönen bir nesneden enerji elde etme fikri yer alıyor. Profesör Faccio, bir kara deliğin yakınındaki cisimlerin dönme hareketiyle enerji kazanabildiğini söyledi.
Faccio, “Dışarıdan baktığınızda, bir nesnenin ya da dalganın kara delikten yansıyıp enerji kazandığını görürsünüz” dedi.
Eğer bu enerji, kara delikle aynalar arasında sıkışacak şekilde yönlendirilirse sistemin içindeki dalga sürekli olarak güçleniyor.
Bu da, kontrol edilmezse büyük bir enerji patlamasına yol açıyor. Faccio'ya göre kara delik bombası, bu yöntemle "bir trilyon nükleer füzeden daha patlayıcı" olabilir.
Deneyde, dönen üç metal bobinin içine yerleştirilmiş küçük bir alüminyum silindir kullanıldı. Bu bobinler, aynalar gibi davranarak manyetik alanları sisteme geri yansıttı. Zamanla bu sinyaller büyüdü.
Böylece kara delik çevresinde teorik olarak ortaya çıkabilecek enerji birikimi Dünya üzerinde kontrollü bir ortamda gözlemlendi.
Deney gerçek bir kara deliği taklit etmese de, kara deliğin fiziğine dair önemli bir doğrulama sundu.
Portekiz’deki Instituto Superior Técnico’dan Profesör Vito Cardoso, çalışmaya doğrudan katılmamış olsa da, kullanılan prensibin “süperradyans” adı verilen bir fizik olayıyla ilgili olduğunu belirtti.
Cardoso, “Basitçe anlatmak gerekirse, düşük frekanslı ses ya da elektromanyetik dalgaları dönen bir silindire gönderdiğinizde, bazı dalgalar size daha fazla enerjiyle geri döner” dedi. Bu da, enerjinin dönen bir cisimden dalgalara aktarıldığını gösterir.


