ÖTV’nin adı yetti ikinci el fiyatları yükselişe geçti
Sabah sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Önceki gün AK Parti vekillerinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan kanun teklifiyle bazı otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah eşikleri ve oranları değişecek. Buna göre motor silindir hacmi ve motor gücüne göre ÖTV oranları, yüzde 80 ila 220 arasında olacak. Özellikle lüks araç fiyatlarını en az yüzde 30 artırması beklenen yasa teklifi ikinci el araç piyasasında da şimdiden etkili oldu. Öyle ki yasa tasarının gündeme gelmesiyle birlikte ikinci el araçların fiyatları yüzde 3 ila 5 arasında artış gösterdi.
LÜKSE YÜZDE 30 ZAM
Oto Merkezi CEO'su Ali Karakaş, planlanan ÖTV artışının özellikle lüks kategoride yer alan araçlarda yüzde 30'luk fiyat artışına yol açacağını söyledi. Karakaş, "Bu kanun yasalaştığı takdirde örneğin 5 milyon TL'lik bir araç 6.5 milyon liraya yükselir. Bu araç KDV de eklendiğinde fiyat 7 milyon TL'yi geçer" dedi. 1 ila 2 milyon TL arasında yer alan araçların şimdilik bu yasadan etkilenmeyeceğine dikkat çeken Karakaş, "Eğer kurda yüzde 15-20 oranında bir artış olursa fiyatı yüksek dilime gerecek bazı modeller bu yasa tasarısından etkilenebilir" diye konuştu.

İKİNCİ ELDE ÜÇ ETKEN
İkinci el araç fiyatlarında da hareketliliğin başladığını anlatan Karakaş, bunun ise üç nedenden kaynaklandığını kaydetti: "Yaz talebi dediğimiz bir etki var. Bu mevsimde fiyatlar yükseliyor. Bu birinci etken. Bir aracın sıfırı ile ikinci eli arasındaki makas çok açıldı, talep ikinci ele kaydı. Bu da fiyatı yükseltti. Üçüncü etken ise tüm bunların üzerine ÖTV konusunun gündeme gelmesi oldu. Tüm etkenler bir araya gelince iki gündür fiyatlarda artış başladı."

DİNAMİK BİR YAPI KURULUYOR
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, teklif yasalaşırsa, ÖTV oranları belirlenirken sadece matrahlar değil, motor hacmi, batarya kapasitesi, menzil gibi teknik kriterlerin de dikkate alınacağını söyledi. Bunun mevcut yapıya göre daha esnek ve dinamik bir sistemin habercisi olabileceğini aktaran Yalçın, "Bugüne kadar çoğunlukla sabit oranlarla uygulanan vergi sisteminin, araçların teknik özelliklerine göre farklılaşması hem tüketici hem de üretici açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayabilir. Yeni sistem vergi yapısını günün ihtiyaçlarına daha uygun hale getirecek. Düzenlemenin otomotiv pazarında belirli bir denge sağlayabilir" ifadelerini kullandı.


