Özel hayatını yapay zekaya anlatanlar risk altında Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Yapay zekâ uygulamaları hayatın her alanında daha fazla yer bulurken, bu teknolojilerle paylaşılan özel bilgilerin güvenliği de tartışma konusu olmaya başladı. ChatGPT gibi sohbet botlarını bir danışman ya da terapist gibi kullanan milyonlarca kişi, bu konuşmaların mahremiyetini sorgulamazken, OpenAI CEO’su Sam Altman’dan gelen açıklama dikkatleri bu noktaya çekti.
YASAL OLARAK GİZLEMEK ZORUNDA DEĞİLAltman, “This Past Weekend w/ Theo Von” adlı podcast’te yaptığı açıklamada, birçok kullanıcının ChatGPT’yi bir terapist ya da danışman gibi gördüğünü ancak bu kullanım biçiminin yasal bir gizlilik hakkı oluşturmadığını söyledi.
“Şu anda bu sorunları bir terapist, avukat veya doktorla konuştuğunuzda bunun için yasal bir ayrıcalık vardır. Fakat ChatGPT ile konuştuğunuz senaryoda ne yapılması gerektiğini henüz çözemedik,” diyen Altman, bu eksikliğin hukuki açıdan önemli bir boşluk yarattığını ifade etti.
Altman ayrıca, bu durumun dava süreçlerinde kullanıcılar için risk oluşturabileceğini belirtti. OpenAI’ın yasal zorunluluklar kapsamında, gerektiği takdirde bu tür konuşmaları mahkemelere sunmakla yükümlü olabileceğini söyledi.
“Bu çok garip bir durum. İnsanlar yapay zekâyı sırdaş gibi görüyor ancak bu konuşmalar henüz hiçbir yasal koruma altında değil,” ifadelerini kullanan Altman, bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.
Yapay zekâ sistemlerinin giderek kişiselleşen kullanımı, hukuki düzenleme ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Altman’a göre, ChatGPT gibi modellerle yapılan özel konuşmalar için gelecekte terapist-hasta gizliliğine benzer yasal düzenlemeler gerekebilir.
Ancak şu an itibariyle, kullanıcıların bu sistemlerle paylaştığı özel bilgiler, hiçbir yasal gizlilik zırhına sahip değil.


