Pırlanta alırken kazıklanmayın: Laboratuar elmasları pazarı ele geçirdi Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Dünyanın en büyük elmas şirketi De Beers CEO’su Al Cook, artık elmasın "elmaslıktan çıktığını" söyledi.
Elmas fiyatlarında büyük bir düşüşün yakın olduğunu ifade eden Cook, elmas alan çoğu tüketicinin "kazıklandığını" belirtti.
Bu iddianın arkasında, laboratuvar ortamında üretilen elmasların, doğal olanlarla neredeyse ayırt edilemeyecek hale gelmesi yatıyor.

Laboratuar elmasları, doğal elmasların değerini düşürdü. Evlilik tekliflerinin köşe taşı olan pırlanta, toprağın altından değil de dev makinelerden çıkmaya başladı.
ELMASLAR ZÜCCACİYECİYE DÜŞECEKBir zamanlar yalnızca doğanın mucizesi olarak görülen bu taşlar artık Çin ve Hindistan gibi ülkelerde çok daha ucuza üretilebiliyor. Yani eşinizin parmağındaki yüzük, sıkıştırılmış kömür oldu.

Cook'a göre göre laboratuvar elmaslarının kaçınılmaz değer kaybı onları yakında kübik zirkon gibi taklit taşlar sınıfına itecek. Kübik Zirkon gibi taşlar, herhangi bir züccaciyecide pazarlarda bile bulunabiliyor.
Bu dönüşüm, De Beers gibi elit markaların da canını yakıyor. Lüks tüketimin dev markalarının yüzyılı aşkın süredir inşa ettiği prestij, fabrika üretimi elmaslarla sarsıldı.

Ancak bu durum bir çok alıcı için zerre önem taşımıyor. Laboratuar elmasları, topraktan çıkan pırlanta kadar parlak olunca doğal elmas satışları dibe düşmeye başladı.
Bugün ABD'de satılan nişan yüzüklerinin yarısından fazlasında artık laboratuvarda üretilmiş elmaslar kullanılıyor. Türkiye'de ise durum farklı değil.
LÜKS MARKALAR SAVAŞA GİRDİDe Beers gibi markalar, değerlerini kaybetmemek için doğal elmasların nadirliklerine odaklanarak pırlantanın değerini arttırmaya çalışıyor.
De Beers, bir hava fritözünü andıran ve taşın doğal mı yoksa yapay mı olduğunu birkaç saniyede gösteren DiamondProof adlı bir cihazla korunmaya çalışılıyor.

CEO Cook, bu cihaz sayesinde tüketicilerin “gerçekle sahte” arasındaki farkı yeniden hissedebileceğine inanıyor.
Ancak Pandora gibi şirketler yalnızca laboratuar taşları satarak milyarlar kazanıyor. Signet gibi dev perakendeciler, özel anlara yönelik doğal elmasları savunurken, günlük mücevher kategorisinde laboratuvar ürünlerini artırıyor.
Buna rağmen, Signet CEO’su hala nişan ve yıldönümü gibi duygusal bağlar kurulan anlarda tüketicilerin doğal taşları tercih ettiğini savunuyor.


