Piyasada kaygan zemin
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
KÜRESEL piyasalarda tarife gerilimi hafiflese de varlık fiyatlarındaki yön arayışı devam ediyor.
Geçen hafta ABD ile Çin’in gümrük vergisi indirimi kararının yarattığı iyimser hava ve doların güçlenmesiyle son 6 ayın en kötü haftalık performansını sergileyen altın fiyatları, bu haftaya yükselişle başlamasının ardından dün yeniden düşüşe geçti. Buna göre, altının ons fiyatı yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0.8 yükselişle 3 bin 230 dolardan kapanırken, dün sabah ise yüzde 0.4 düşüşle 3 bin 205 dolardan alıcı buldu. Yurt içinde gram altın fiyatları da yüzde 0.4 düşüşle 4 bin 10 liraya geriledi. Ancak altında ivme aşağı yönlü olsa da gün içinde dalgalı seyir devam etti.
Piyasalar üzerinde etkili olan son gelişmeler nedeniyle kripto varlıklarda da benzer bir gelgit yaşanıyor. Bitcoin’in teknik görünümünde fiyatın, 100 bin dolar ila 107 bin dolar arasına sıkıştığı görülüyor. 107 bin dolar seviyesinin son yükselişlerde defalarca test edilmesine rağmen aşılamaması ve güçlü bir kısa vadeli direnç haline gelmesi dikkat çekti.
ALTINDA RALLİ MOLASI
Hürriyet’e bilgi veren uzmanlar, altının ilerleyen aylarda inişli çıkışlı olmakla birlikte güçlü seyretmesi beklerken; kriptoda ise iki farklı senaryo öne çıkıyor.
Altından başlamak gerekirse; sene başından bu yana önce ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceği beklentisi, sonra Trump’ın beklenenden de yüksek gümrük vergileri açıklaması, Hürriyet’e bilgi veren uzmanların tabiriyle altın fiyatları için ‘kusursuz fırtına ortamı’ yaratmıştı. 22 Nisan’da Trump’ın ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik eleştirileri, dolardaki zayıflık dalgası ve ticaret savaşı endişeleri nedeniyle 3 bin 500 doları aşarak rekor kırmıştı. Ancak sonrasında Trump’ın dilini yumuşatmasıyla ve Fed’in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin artmasıyla geri çekilmişti. Bunda kâr satışları da etkili olmuştu. Gelinen noktada, altın fiyatları geçen hafta itibarıyla 6 ayın en kötü haftalık performansını kaydetti. Bunda ABD ile Çin’in 90 gün garantili gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserlik ve güçlenen dolar etkili oldu. Jeopolitik gelişmeler ve Fed faiz politikalarının seyrinin altın fiyatlarının seyrinde belirleyici olacağına işaret eden uzmanlar, ons altının yılı 3 bin 550-3 bin 600 dolar seviyelerinden kapatmasını bekliyor.
KRİPTODA YÖN ARAYIŞI
Yerli kripto borsası CoinTR’nin ilettiği bilgi notunda, kriptodaki yön arayışının sürdüğüne dikkat çekildi. Bitcoin fiyatlarının Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesine aldırış etmediği; kâr satışlarıyla gelen düşüşün ardından yeniden 106 bin dolara yükseldiği belirtilen notta, önceki gün Asya seansında yüzde 4’lük sert bir düşüş yaşayarak 102 bin doların altına gerilediği anımsatıldı. Bitcoin’in 100 bin dolar ila 107 bin dolar sıkıştığı vurgulanan notta, “Bu iki seviye arasında oluşan dar bant, piyasanın bir kırılım yönü arayışında olduğunu gösteriyor. 107 bin doların üzerinde gelecek hacimli bir kapanış, Bitcoin’i önce 109 bin 519 dolar (tüm zamanların en yüksek seviyesi), ardından 115 bin dolar bölgesine taşıyabilecek yeni bir yükseliş dalgası başlatabilir. Aksi senaryoda, 100 bin doların altındaki kapanışlar 96 bin ve 91 bin 675 dolar desteklerinin yeniden test edilmesine yol açabilir” denildi.
Ethereum fiyatı ise 2 bin 319 dolar desteğinden aldığı tepki ile birlikte yönünü yeniden yukarı çevirdi. Kısa vadede 2 bin 817 dolar direncinin önemini koruduğu belirtilirken; bu seviyenin aşılması hâlinde 3 bin-3 bin 200 dolar bandına ulaşabileceği belirtiliyor. Ancak bu seviyeye ulaşmadan önce fiyatın tekrar 2 bin 526 dolar altına sarkması hâlinde 2 bin 319 ve 2 bin 104 dolar seviyelerinin kademeli destek olarak izlenmesi gerektiği ifade edildi.
ECB’DEN ‘DÜŞÜK KÂRLILIK VE DAHA AZ KREDİ’ UYARISI
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri, ticaret gerilimlerinin finansal istikrar için bir tehdit oluşturabileceğine yer verdikleri bir rapor yayınladı.‘Ticaret gerilimlerinin Euro Bölgesi finansal istikrarı üzerindeki riskleri’ başlıklı bir raporda, ticaret politikasına ilişkin belirsizliklerin ekonomiyi yavaşlatabileceği ve bankaların finansmanını, varlıklarını, kârlılığını ve kredilerini olumsuz etkileyebileceği kaydedildi.
Raporda, küresel ticarette artan belirsizliğin yatırımcıların risklerden uzak durmasına yol açarak banka hisse fiyatları üzerinde önemli bir olumsuz etki oluşturduğu ve banka tahvilleri üzerindeki risk primlerini de artırdığı belirtildi. Bunun sonucunun ‘daha yüksek karşılıklar, daha düşük kârlılık ve ekonomiye daha az kredi verilmesi’ olduğu aktarılan raporda, şu uyarıda bulunuldu: “Euro Bölgesi bankalarının ticaret ortağı olarak ABD’ye bel bağlayan sektörlere yönelik riskleri, ticari kısıtlamalar arttıkça büyüyen kredi riskine maruz kalabilir.” ◊

