Polonya nın tarımsal mucizesi sırrı nedir?
Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Polonya, Avrupa'nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir
POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZARPolonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB'nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin toplam alanına kıyasla tarım arazilerinin oranının son derece yüksek olması (%60) ve ayrıca yaklaşık 10 milyon hektar orman alanına sahip olması gerçeğine dayanmaktadır (Avrupa'nın en büyük av eti ihracatçılarından biri olmaları tesadüf değildir). Alana ek olarak, nüfus da Polonya tarımı için belirleyicidir, çünkü 38 milyon nüfusuyla Polonya, Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük gıda ve içecek pazarıdır ve yerel ürünlere pazar sağlar. Kırsal kesimin önemi, Polonya nüfusunun %40'ının kırsal alanlarda yaşaması ve bunların önemli bir kısmının tarımdan gelmesiyle ortaya çıkmaktadır. Ancak, Polonya topraklarının genellikle asidik ve bitki besin maddeleri açısından fakir olduğunu ve bunun da ürünler üzerinde bir etkisi olduğunu bilmek önemlidir: sebze ve meyvelerin tadı büyük ölçüde topraktan ve güneş ışığı saat sayısından etkilenir.
AVRUPA ELMA, ARMUT VE PORTAKAL ÜRETİMİ
Polonya bugün Avrupa'nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir. Yıllık elma üretimi yaklaşık 3 milyon tondur (karşılaştırma için, ülkemiz geçen yıl 300 bin ton üretti), bu da Polonya'nın dünya pazarlarında istikrarlı bir pozisyon sürdürmesini sağlar.

Avrupa elma, armut ve portakal üretimi
Polonya bahçeciliğinin pazar lideri ürünleri:Elmadan sonra en önemli meyve ihracatı çilektir.Avrupa'nın önde gelen havuç ihracatçılarından biri,Polonya armut ihracatı uluslararası meyve pazarlarında giderek daha önemli bir rol oynuyor.Hem mantar üretimi hem de ihracatında lider konumdadırlar ve pazar lideri olan ürünleri hakkında daha da uzun uzun konuşabiliriz: vişne, ahududu, yaban mersini, siyah frenk üzümü, vb.KÜMES HAYVANLARI VE YUMURTA SÜPER GÜCÜPolonya artık Avrupa'nın önde gelen kümes hayvanı üreticisidir, pazar payı sürekli artmaktadır ve ülkenin genel dış ticaretinde önemli bir sektör haline gelmiştir. Son yıllarda Polonya, et üretiminin yanı sıra AB'nin önde gelen yumurta ihracatçılarından biri haline gelmiş ve yılda yaklaşık 10 milyar yumurta üretmiştir (bu, AB'nin toplam yumurta üretiminin yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır). Kümes hayvancılığının esas olarak büyük çiftliklerde yoğunlaştığını ve yumurtaların büyük çoğunluğunun kafes çiftçiliğinden geldiğini belirtmekte fayda var.

Polonya yumurta ihracatının başarısındaki en önemli faktörlerden biri, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük üretim maliyetleriyle üretim yaptıkları için fiyatın kendisidir. Ancak son yıllarda salgın hastalıklar nedeniyle önemli ölçüde zorluk çektiler ve sadece bu yıl 11 milyondan fazla kuşun itlaf edilmesi gerekti. Polonya için risk çok büyük çünkü AB'de üretilen tavuğun neredeyse beşte birini oluşturuyor.
Sektörün hızlı büyümesi endüstriyel üretim hacmi ve genetik tekdüzelik tarafından desteklendi, ancak çiftliklerin yoğunluğu nedeniyle bu çiftçilik biçiminin sürdürülebilir olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma var. Her durumda, Avrupa Komisyonu kuş gribi salgını ve hayvan refahı düzenlemelerini giderek daha fazla ilişkilendiriyor.
Kanatlı hayvancılığın yanı sıra Polonya, AB'nin önde gelen süt üreticilerinden biridir. Peynir veya süt tozu gibi daha uzun raf ömrüne sahip ürünlerin ihracatına giderek daha fazla vurgu yapılmaktadır; bu, üretimin daha verimli kullanılmasını ve uzak pazarlara daha kolay taşınmasını sağlar.
Polonya et sektörünün bir diğer önemli ayağını da sığır eti ihracatı oluşturuyor. Ortadoğu ülkeleri, önemli miktarda helal veya koşer kesim yapabildikleri için Polonya sığır etine giderek daha fazla ilgi gösteriyor.
Son olarak ilginç bir gerçek: Polonya, Avrupa'nın önde gelen at eti ihracatçılarından biridir.
AVRUPA ARTIK TEK HEDEF DEĞİLGıda ihracatı Polonya ekonomisinde önemli bir rol oynar ve toplam Polonya ihracatının yaklaşık %15'ini oluşturur. Son yirmi yılda Polonya'nın tarımsal gıda ihracatının değerinin neredeyse 11 kat artarak 50 milyar avroyu aşması dikkat çekicidir. Hedef ülkeleri öncelikle AB üye ülkeleridir ve en büyüğü Almanya'dır, ancak bölgedeki tüm ülkelere önemli miktarlarda sevkiyat da yapmaktadırlar.
İlginçtir ki, Polonya son dönemde 115.000 ton çikolata göndererek Avrupa'nın en büyük çikolata ihracatçılarından biri haline geldi ve ihracattaki büyüme yalnızca küresel çikolata talebindeki artıştan değil, aynı zamanda etkili tanıtım faaliyetlerinden ve Polonyalı şirketlerin uluslararası endüstri fuarlarına katılımından da kaynaklandı.
Ancak hedef pazarları artık Avrupa ile sınırlı değil: et ürünleri Arap ülkelerinde satılıyor, buğday ve kolza tohumları çoğunlukla Kuzey Afrika'da satılıyor ve ayrıca meyve ürünlerine olan talep güçlü bir şekilde arttığı için Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere Asya ülkelerine elma ihracatlarını aktif olarak genişletiyorlar. Ukrayna'ya ihracat, Polonyalı üreticiler için bir diğer önemli yön, çünkü Ukrayna son yıllarda Polonya meyveleri için en hızlı büyüyen pazarlardan biri haline geldi.
Polonya'nın stratejik konumu ve gelişmiş lojistik ağı ihracatın büyümesinde belirleyici rol oynuyor; Gdansk, Gdynia, Szczecin ve Swinoujscie gibi önemli limanlar deniz taşımacılığının başlangıç noktasını oluşturuyor.
POLONYA’NIN “TARIMSAL MUCİZESİNİN” SIRRI NEDİR?Polonya'nın son yıllardaki büyümesi AB ortalamasını aştı, Polonya tarımı daha öz yeterli ve ihracat odaklı hale geldi, katma değeri yirmi yılda 7 milyar avrodan 22 milyar avronun üzerine çıktı. Gelişimleri birkaç faktöre bağlanabilir, bunların en önemlileri şunlardır:
Büyük büyüme alanı, ciddi iç pazar,İyi organize edilmiş lojistik ağı,Kooperatif tipi işbirliği, esas olarak bahçe bitkileri alanında (sosyalizmde çiftliklerin çoğu özel ellerde kaldığından, ülkemizdeki gibi kooperatiflere karşı aynı direniş yaşanmadı),Üretim hacimleri nedeniyle ihracat pazarlarına tedarik sağlamak için gerekli emtia tabanına sahiptirler,Bu nedenle Polonya tarımı katılımdan sonra yoğun bir modernizasyondan geçti, yeni teknolojiler ve yöntemler uygulamaya konuldu ve bu da verimliliğin artmasına katkıda bulundu.

