Prof. Dr. Ahmet Ercan dan Ege Denizi ndeki depremlere ilişkin açıklama: Tsunami riski hâlâ yüksek
SonTurkHaber.com, T24 kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Deprem Uzamanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Girit'te meydana gelen depremin Afrika levhasının Ege Denizi altına dalması sonucu olduğunu belirterek, bu tür depremlerin büyüklüğünün 7 ila 7.5 arasında değişebileceğini ve tsunami riski taşıdığını kaydetti. Ercan, depremlerin yanardağ etkinliğine bağlı olarak oluştuğunu vurguladı.
Yer Fizikçisi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'nde meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı.
NTV'de yer alan habere göre; Ercan, geçmişte Ege’de yaşanan tsunamilerin 5 ila 10 bin kişinin hayatına mal olduğunu vurguladı. Tsunamilerin yalnızca Ege Adaları'nı değil, Yunanistan ve Anadolu kıyılarını da etkileyebileceğini ifade etti.
Ercan, Ege Denizi'ndeki hareketliliğin ardından Türkiye ile Yunanistan arasında bir kırık söz konusu olmadığını aktardı.
Yunan basınında yer alan haberlerde, Yunanistan kıyılarında depremin ardından tsunami uyarıları yapıldığı aktarıldı.
Yunanistan'ın etkilendiği son deprem aynı zamanda Santorini'de geçen aylarda yaşanan sismik krizi akıllara getirdi.
Profesör Doktor Ercan, Santorini dolayında olan depremlerin yanardağ etkinliğine bağlı olarak oluştuğunu vurguladı. Ercan, bu depremlerin, Afrika levhasının Ege Denizi altına dalması sonucu oluşan volkanik etkinliklerle ilişkili olduğunu belirtti.
Türkiye'deki fay hatlarını tetikler mi?Türkiye’deki fay hatlarının etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna da yanıt veren Ercan, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ancak birinci dereceden tehdit altında olmadığını söyledi.
Türkiye'nin birinci dereceden bir deprem ülkesi olmadığını aktaran Ercan, 8 şiddetinden büyük bir deprem beklemediğini vurguladı.


