Rektörlük mahkeme kararını tanımadı: Prof. Dr. Zenginobuz görevden uzaklaştırıldı!
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, üniversitede senato üyesi olmasına rağmen toplantıya alınmadı. Bunun üzerine Zenginobuz, toplantının hukuksuzluğu hakkında açtığı dava açtı.
Davalar sonucu çıkan kararla 'toplantılarda alınan kararlar için temyizi olmayacak şekilde yürütmeyi durdurma' kararı verildiğini gerekli yerlere iletildi.
Bu kararla birlikte, Zenginobuz’un oylamasında yer almasına izin verilmeyen 28 Şubat 2025 tarihli senato toplantısında alınan 23 karar, tekrar oylanmak üzere iptal edildi.
Ancak bu kararı tanımayan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Zenginobuz’u görevinden uzaklaştırdı.
“NACİ İNCİ YÖNETİMİ BENİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI!”T24'ten Can Öztürk'ün haberine göre, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Rektörlüğün son olarak aldığı karar hakkında şunları dile getirdi:
“Mahkeme, Senato üyeliğimin devam ettiğine dair kesin hüküm vermiş ve alınmadığım toplantıda alınan tüm kararları iptal etmişti. Kayyım rektörlüğün buna karşı ne yapacağını merakla beklemekteydik. Dün Naci İnci yönetimi beni üç aylığına görevden uzaklaştırdı!”
Rektörlüğün mahkeme kararını tanımadığını belirten Zenginobuz şöyle devam etti:
“Gerekçe olarak ise ne olduğu anlaşılamayan bir soruşturmanın selameti olarak gösterildi. Ama garip bir görevden uzaklaştırma bu. “Yüksek öğretim kurumu yöneticisi” görevi ile sınırlı olmak üzere üç ay süreyle görevden uzaklaştırılmama karar verilmiş. Yani üniversiteye girememe, ders vermeme, maaşımdan kesinti yapılması gibi standart görevden uzaklaştırma ögeleri yok bu defa. 2022’de 6 ay o şekilde uzaklaştırmışlardı, üniversiteye dahi girememiştim; sonunda mecburen göreve iade etmişlerdi. Açtıkları ve beni görevden uzaklaştırdıkları bütün soruşturmalar mahkemelerden dönmüştü.
Rektörlük, kanunda yazan uzaklaştırma yetkisini çarpıtarak ve sadece Senato’ya girmemi engelleyecek şekilde yetkisini kullanmaya çalışıyor. Senato üyeliği, yükseköğretim kurumu yöneticiliği, Dekan, bölüm başkanlığı, müdürlük gibi rektörün takdirinden geçen atama ile değil, kanuna göre seçimle gelinen bir pozisyon.”
“SENATÖRLÜK GÖREVİNDEN ALMASI MÜMKÜN DEĞİL”Rektörlüğün aldığı bu kararın yetki dışı olduğunu belirten Zenginobuz şu ifadeleri kullandı:
“Ayrıca mahkeme kararı açıkça yazıyor ‘Mahkeme kararı olmadan Senatörlük yapmasına engel olamazsın” diye. Beni atayan makam rektörlük değil, o nedenle Senatörlük görevinden alması diye bir şey mümkün değil.”
"HUKUK KATLİAMI"Suç duyurusunda bulunup hukuki yollardan hak arayacağını belirten Zenginobuz sözlerini şöyle bitirdi:
“Senato toplantısına alınmamamla ilgili kararın yürütmesini durduran ve o toplantıyı iptal eden kesinleşmiş mahkeme kararını alenen uygulamayacağız, dedikleri bir hukuk katliamı bu.
Hemen suç duyurusu ve diğer hukuk yollarına başvuruyoruz. Açık bir mahkeme kararı uygulamamayı içeren hapis gerektiren bir ihlal durumu olduğunu herhangi bir mahkemenin görmemesi mümkün olmayacaktır.”


