Savcının masasındaki beyaz toros Meclis gündeminde
SonTurkHaber.com, T24 kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
T24 Haber Merkezi
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin simgesi olarak anılan “beyaz Toros” maketini odasında bulunduran cumhuriyet savcısıyla alakalı soru önergesi verdi. CHP'li Zeynel, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, iddianın doğru olup olmadığını ve herhangi bir inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.
CHP lideri Özgür Özel, ismini vermeyip "saçını toplayıp aklını başına toplamayan biri" diye bahsettiği bir savcıya sert ifadelerle yüklenmiş; İBB operasyonlarında görevli olduğu anlaşılan bu savcıya ilişkin olarak, "Beyaz Toros'u koymuş oraya, sen kimi tehdit ediyorsun! Onun malına çök, bunun malına çök! Ne diye yetiştirdiler sizi? 1 masum yalnışlıkla içeride duracağına 99 suçlu dışarıda geçsin. Tutukluluk tedbirini buna göre verin diye öğrettiler. Ne yapıyorsun sen? Ne diye herkesin anasının, babasının emeğiyle kurulmuş 60 yıllık şirketlere pat diye çöküyorsun. Kul hakkı yemiyor musun, nasıl vereceksin hesabını?" diye konuşmuştu.
Özel'in açıklamaları ülke gündemine bomba gibi düşerken, CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, bu savcı hakkında TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.
Emre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle verilen önergede beyaz Toros hakkında “Bu sembol, hafızalarda infaz, gözdağı ve hesap vermezliğin temsili olarak kalmıştır" dedi.
Toplam 4 sorudan oluşan önergede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Beyaz Toroslar PKK’yı büyüttü, insanları korkuttu” ifadesine yer verilirken beyaz Toroslar hakkında “psikolojik savaş nesnesi” ifadesi kullanıldı. Emre ayrıca Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile yargını siyasallaşması konusunda toplumun geniş kesiminin endişelerinin olduğunu belirtti.
Emre önerge ile şu soruları sordu:
-İstanbul’da bir savcının makamında "beyaz Toros" maketi bulunduğu iddiası doğru mudur? HSK veya Bakanlık bu konuda bir inceleme başlatmış mıdır?
-Türk Yargı Etiği Bildirgesi çerçevesinde bu tür sembollerin makam odasında bulundurulması bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleriyle çelişmez mi?
-Bu sembolün, yürütülen soruşturmaların tarafsızlığına gölge düşürdüğü ve kamuoyuna mesaj vermek amacı taşıdığı değerlendirilmekte midir?
-Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi uyarınca “bağımsız ve tarafsız mahkeme hakkı”nı ihlal edip etmediğine ilişkin bir değerlendirme yapılmakta mıdır?


