Severek yediğimiz o meyve birkaç yıl sonra yok olacak Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Faydalarıyla bilinen ve dünyanın en popüler meyveleri arasında yer alan muzun geleceği küresel iklim değişikliğinden dolayı tehdit altına girdi. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Latin Amerika ve Karayipler'de muz üretimin de gerileme yaşanmaya başladı. 2080 yılında ise muz yetiştirmek imkansız hale gelebilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MUZ ÜRETİMİNİ ETKİLİYORYayınlanan "İklim Değişikliği Dünyanın En Popüler Meyvesini Nasıl Tehdit Ediyor?” adlı raporda, aşırı hava olayarı ve buna bağlatılı zararlıların Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya gibi muz yetiştiren ülkelerde verimliliği azalttığına dair bilgiler yer aldı. Ve bu iklim değişikliği en çok kırsal toplulukları etkiliyor. Bununla beraber yüzbinlerce muz üreticisi de zor durumla karşı karşıya.
DÜNYADA EN ÇOK TÜKETİLEN 4. GIDAMısır, buğdaY ve pirinçten sonra dünyada en çok tüketilen gıdalar arasında dördüncü sırada muz yer alıyor. Dünya genelinde ise muzların yüzde 80'i yerel tüketim için yetiştiriliyor. Muz, 400 milyon insanın günlük kalorisinin yüzde 15 ila 27'sini karşılıyor.
Dünyaya ihracatının yüzde 80'i ise Latin Amerika ve Karayipler'den karşılanıyor. Ve bu bölgeler iklim değişikliğinin en fazla etkilendiği yerler arasında.
Raporu hazırlayan Christian Aid, iklim krizine karşı çağrıda bulundu. Muzun sadece sevinlen bir meyve değiş ayrıca hayati bir gıda kaynağı olduğunu belirterek, "İklim değişikliğinin bu önemli ürüne verdiği zararı görmek için uyanmalıyız. İklim krizine neden olmayan insanların hayatları ve geçim kaynakları tehdit altında." dedi.


