Silivri’nin rüzgârına 130 milyon Euro
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarının ortasında yükselen rüzgâr türbinlerinin daha az karbon ayak izi bırakarak enerji ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Tivnikli, yenilenebilir enerji yatırımlarında maliyetlerin giderek arttığını ancak finansmana erişimin diğer sektörlere göre çok daha kolay olduğunu söyledi. Tivnikli, “Bu bir yandan da sıkı bir denetim anlamına geliyor. Çünkü finans kuruluşları bu yatırımlara kredi verirken bütün detaylarıyla çevresel boyutlarını irdeliyorlar” dedi.
52 MW’LIK GÜÇ EKLENECEK
Eksim Holding’in bir iştiraki olan Eksim Enerji, Silivri’deki türbinlerinde halen 63 MW’lık enerji üretiyor. Ebubekir Tivnikli’nin verdiği bilgilere göre şirket bu yıl sekiz, gelecek yıl da iki olmak üzere toplam 10 türbini daha bölgede işletmeye alacak. Tivnikli, eklenecek yeni türbinlerle birlikte Silivri’de kurulu gücün 129 MW’ye ulaşacağını belirtirken, yatırımların etkisine de dikkat çekerek şunları söyledi:
“İnşa halindeki 52 MW’lık güç için saha çalışmalarımız hızlandı. Mevcut yatırımımızın maliyeti 66 milyon Euro’ydu. Eklenenlerle birlikte 130 milyon Euro’ya çıkacak. 129 MW kurulu güce ulaştığımızda yılda 170 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan bir kapasite olacak. Silivri RES, aynı zamanda yenilenebilir enerji üretiminde kritik bir bölge. Eksim Enerji’nin diğer santrallerine oranla daha yüksek kapasite kullanımıyla çalışarak en fazla elektrik üreten santrallerden biri konumunda bulunuyor. Tesis bugüne kadar toplamda 2.2 milyon MWh elektrik üreterek yaklaşık 760 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı.”
HEDEF İLK ÜÇTE OLMAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘2035 Yenilenebilir Enerji Hedefleri’ kapsamında yenilenebilir kaynaklardan daha fazla elektrik üretimi için yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Tivnikli, güneş enerjisi (GES), rüzgâr enerjisi (RES) ve hidroelektrik santralleriyle bu alanda büyüdüklerini anlattı. Buna göre şirketin yurtiçi ve yurtdışı yaklaşık toplam 1000 MW’lık kurulu gücü var. Bunun 564 MW’ını RES, 186.5 MW’ını GES, 162 MW’ını ise HES ile sağladıklarını söyleyen Ebubekir Tivnikli, “Halen Türkiye’de 814.7 MW olan kurulu gücümüzü yıl sonunda bin 30 MW’a çıkaracağız. Bu sayede yenilenebilir enerjide ilk 10’a, RES’te ise ilk üçe girmiş olacağız” dedi.
Yurtdışındaki yatırımlar hakkında da bilgi veren Tivnikli şöyle devam etti: “Ukrayna ve Gürcistan yatırımlarıyla birlikte toplam portföyümüz 3 bin MW’ı aşıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1.9 milyon MW’lık elektrik üretimiyle 792 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda enerji ürettik. Böylelikle 1.2 milyon ton karbon salımının önüne geçildi.”
YÜZDE 55 YERLİ TÜRBİNLER
Ebubekir Tivnikli’nin verdiği bilgilere göre rüzgâr türbini yatırımı eskiye oranla daha verimli hale geldi. Bu alanda dünyanın en büyük üreticisinin Çin olduğunu belirten Tivnikli, Türkiye’de türbin parçaları üretiminin de ilerlediğinin altını çizdi. Tivnkli, “Türkiye’de kanat, kule ve jeneratör üretiliyor. Bu da paha olarak bakıldığında türbinin yüzde 55’ine denk geliyor.


