Siyasi krizin faturası dev holdingi vurdu: Binlerce kişi işsiz kalacak, mallarını da satacak
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Zorlu'da 4,9 milyar dolara çıkan borcun faturası çalışanlara çıktı. Holding borç yükünü hafifletmek üzere varlık satışları ve işten çıkarmaları içeren kapsamlı yeni bir stratejiyi devreye alıyor.
ABD merkezli Bloomberg, Zorlu Holding’in işçi çıkarma dahil kapsamlı bir paket üzerine hazırlık yaptığını yazdı.
Geçtiğimiz hafta, J.P. Morgan Securities ev sahipliğinde yatırımcı görüşmesi ile ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre, Vestel Elektronik, toplam çalışan sayısında yaklaşık yüzde 10 azaltmaya gidecek. Bu oran 2 bin kişiye denk geliyor.
Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül BloombergHT canlı yayınınada haberi doğruladı. Yüngül, işten çıkarmaların verimlilik kapsamında yapılacağını söyledi.
RAMAZAN TEBRİĞİ KRİZİVestel Elektronik, 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında, tarihinin en büyük zararlarından birini açıklamıştı.
Vestel CEO’su Ergün Güler’in paylaştığı "Ramazan Tebriği" mesaj, Zorlu Holding'in eski CEO’su Cem Köksal ile yaşanan anlaşmazlığı tetikledi. Köksal, bu mesaj sonrası görevinden istifa etti ve hakkında dava açıldı. Süreç, şirketin itibarında ve piyasa değerinde sert düşüşleri beraberinde getirdi. Köksal ise 9 Mayıs 2025'te davadan beraat etti.
SATIŞ VE KÂRLILIKTA BÜYÜK DÜŞÜŞVestel’in finansal verileri yalnızca net zararda değil, operasyonel kârlılıkta da zayıflamayı ortaya koyuyor:
Satış gelirleri %14 azalarak 31,46 milyar TL’ye düştü.
Brüt kâr %28 düşüşle 6,05 milyar TL oldu.
FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) %62 azalarak 1,16 milyar TL’ye geriledi.
Net parasal pozisyon kazançları da %38 azalışla 3,17 milyar TL’ye düştü.
ÖZ KAYNAKLAR ERİYORŞirketin özkaynakları 2024 sonuna göre %11 azalarak 43,95 milyar TL’ye, net borcu ise 65,36 milyar TL’ye yükseldi. Bu da şirketin finansal yapısında kırılganlığın arttığına işaret ediyor.
Zarar açıklamasının ardından Vestel hisseleri Borsa İstanbul’da değer kaybetti. Analistler, şirketin yılın geri kalanında toparlanıp toparlanamayacağı konusunda temkinli. Kriz sonrası yatırımcı güveni ciddi oranda zedelenmiş görünüyor.
Zorlu'nun faaliyetleri gayrimenkul ve tekstil şirketlerinden enerji ve üretime kadar uzanıyor. Şirket, CEO Cem Köksal'ın Mart ayında istifa etmesinin ardından yaşanan liderlik değişimiyle sarsılmıştı. Vestel'in hisseleri bu yıl yüzde 40'tan fazla değer kaybetmişti.
Holding, kısa vadeli yaklaşık 1,3 milyar dolarlık lira cinsi borcunu, 15 yıla kadar vadeye sahip euro cinsi kredilere dönüştürerek yeniden yapılandırmış durumda.
Nisan ayında Moody's, şirketin zayıflayan likiditesi ve faaliyet performansına ilişkin endişelerini gerekçe göstererek Vestel'in kredi notunu Caa1'e düşürmüştü. Şirket ilk çeyrekte 5,08 milyar lira net zarar açıklamıştı.
EKONOMİK BASKILAR ARTIYORZorlu Holding’in karşı karşıya olduğu mali sıkıntılar hem özelde yaşadığı mesaj krizinden hem de ülkedeki genel atmosferden kaynaklanıyor. Çünkü Zorlu, zarar etse de kârlılığı düşen birçok şirket bulunuyor. Ekonomideki bozulmaların düzelmesi bir hayli zorken, ülkede yaşanan 19 Mart operasyonu, iyiden iyiye göstergeleri dibe çekmişti. Türkiye’deki birçok büyük şirketin yaşadığı genel ekonomik baskıları da haliyle artıyor. Yüksek enflasyon (yıllık yüzde 37’nin üzerinde) ve zayıf Avrupa talebiyle birleşen yüksek lira bazlı finansman maliyetleri, şirketlerin kârlılığını ciddi şekilde etkiliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından artan siyasi belirsizlik de yatırımcı güvenini zedelemiş durumda.


