Tam 5.333.995.000 bin TL! Yangın çıkaran şirketle ilgili bir skandal daha
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
İzmir Valiliği, İzmir Bölgesi’ndeki dört büyük yangının Aydem Enerji’ye bağlı elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik hatlarından çıktığını açıkladı. Ama hala bir soruşturma açılmış değil. Anladık ki, devletin ilgili kurumları resmi yazı yazıp uyarmak dışında da hiçbir denetim yapmıyor.
Eğer elektrik dağıtım şirketi hakkıyla denetlenseydi belki de bu sebeple çıkan pek çok yangın önlenebilecekti. Başka ne ortaya çıkacaktı biliyor musunuz?
Bakım, onarım ve yatırım için bizlerden faturalar yoluyla bizden toplanan milyarlarca liranın aslında nereye, kimlere gittiği…
Nasıl mı?
İşte size Sayıştay daha önce defalarca uyardığı büyük bir skandal daha.
TEDAŞ RESMİ YAZI GÖNDERDİTEDAŞ, 21 Mayıs 2025 günü tüm dağıtım şirketlerine bir uyarı yazısı göndererek, her yıl daha büyük alanları tehdit eden orman yangınlarına karşı elektrik dağıtım şirketlerinin gerekli önlemleri alması istendi. Yazıda orman içinde veya yakınından geçen enerji nakil hatları, trafo ve diğer elektrik dağıtım teçhizatlarının düzenli bakımı yapıldığında, elektrik kaynaklı yangınlar büyük ölçüde önlenebileceği de vurgulandı.
Ama görünen o ki ADM ve GDZ yine işini yapmamış. Neden? Yatırım için yeterli kaynakları mı yok?
Bu soruların yanıtı, ihalelerde gizli.
ADM ve GDZ şirketlerinin hem kaliteli hizmet sunak hem de orman yangını gibi felaketleri önlemek amacıyla yapılacak işler için açtığı ihaleler incelendiğinde, büyük bir skandal ortaya çıkıyor.
Detayları ile bakalım şimdi…
ADM Elektrik Dağıtım AŞ ve GDZ Elektrik Dağıtım AŞ’nin resmi belgelerinden alınan ihaleler büyük oranda Inoven Enerji Mühendislik ve Tic. AŞ, Panobel Elektrik Gereçleri AŞ, Panorama Teknoloji AŞ, BND Group Teknoloji AŞ, Elsa Bilişim AŞ, GDZ Enerji Yatırımları AŞ, İmpera Enerji ve Mühendislik AŞ adlı şirketlere verildi.

Bu şirketler tek tek incelendiğinde hepsinin kurucusunun veya yöneticisinin, Aydem Enerji (eski adı Bereket) ile ilişkili olduğu görülüyor. Çoğu Aydem’in sahibi olan Saldanlı ailesine mensup. Bazıları da doğrudan Aydem’le ilişkili şirketler.
Bakım, onarım ve yeni yatırım için açılan en büyük 33 ihale söz konusu şirketler arasında paylaştırılmış. Toplam bedeli 5 milyar 333 milyon 995 bin lira. Yani faturalarla halkın ödediği ve daha iyi hizmet için harcanması gereken paralar, eş dost üzerine kurulu taşeron şirketlere aktarılmış.
SAYIŞTAY ‘KARDEŞİ YASAKLAYIN’ DİYORGeçen hafta kamu ihaleleri konusunda uzman olan Prof. Dr. Uğur Emek’in, Karar gazetesinde yazdığı yazısında şu bilgileri vermişti:
“Mevzuata göre dağıtım hatlarının iyileştirilmelerine ve genişletilmelerine ilişkin yatırımlar zamanında ve gerektiği şekilde yapılacak. Hizmet kalite standardına göre elektrikler sıklıkla ve günlerce kesilmeyecek. EPDK bu planları kabul ederek, yatırım maliyetlerini tüketici tarifelerine yansıtmaktadır. Yani sonuçta bu yatırımlar tüketiciler tarafından finanse etmektedir. Sayıştay 2021 yılında açıkladığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2020 Denetim Raporunda bu ihalelerde rekabetin yeterince sağlanamadığını söylüyor. Dağıtım şirketlerinin satın alma ihalelerine, bu şirketlerle grup ilişkisi olan şirketlerde katlıyormuş. Sayıştay ihalelerde yeterince rekabet sağlanmadığında, yatırım bedellerinin yükseleceğini ve dolayısıyla tüketiciye ekstra yük yükleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kardeş şirketlerin, kazandıkları yatırım ihalelerinde kaliteye ne kadar özen gösterdikleri hususu da önemli bir endişe nedenidir. Sayıştay bu endişeyi gidermek için kardeş şirketlerin, dağıtım şirketlerinin ihalelerine katılımının yasaklanmasını tavsiye etti. Bunun içinde mevzuatta değişiklik yapılmasını öneriyor. Ama EPDK 5 yıldır bu uyarıyı dikkate almıyor ve dağıtım şirketlerinin eksik rekabetli ihalelerine hoşgörü gösteriyor.”
Kısaca faturalar yoluyla halktan toplanan ve yatırım, bakım, onarıma ayrılan kaynak, ihaleler yoluyla yine dağıtım şirketi ile ilişkili şirketlere aktarılmış. Yıllardır gelen şikayetlere ve en son yangına sebep olan hatlara bakınca da işin de doğru düzgün yapılmadığı ortaya çıkıyor.


