Tatilde fotoğraf çekmenin cezası 6 milyon TL Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Tatilin en güzel anlarını ölümsüzleştirmek herkesin hakkı. Ancak uzmanlar, yanlış yerde çekilen bir selfie'nin size pahalıya mal olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Lüks seyahat danışmanlığı hizmeti sunan eShores şirketi, farklı ülkelerde geçerli olan gizlilik yasaları ve telif hakları nedeniyle turistlerin farkında olmadan suç işleyebileceğine dikkat çekti.
HASSASİYETLER VE YASAL SINIRLAR ÖNEMLİeShores'un kurucusu Gavin Lapidus, "Yurt dışına çıkan herkes, fotoğraf çekmeden önce o ülkenin kültürel hassasiyetlerini ve yasal düzenlemelerini araştırmalı. Bu konuda deneyimli seyahat danışmanları size doğru rehberliği sağlayabilir" diyerek uyarıda bulundu.
Özellikle dini yapılar, hükümet binaları, askeri bölgeler, kültürel miras alanları ve telif hakkı olan yapılar gibi alanlarda fotoğraf çekerken çok dikkatli olunması gerekiyor.
Dubai'de turistik yerlerde kişisel kullanım için fotoğraf çkemek genellikle serbest. Ancak başkalarının izni olmadan fotoğraf çekmek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin gizlilik yasalarına aykırı. Bu ihlal 500.000 dirheme (yaklaşık 6 milyon TL) kadar para cezası ya da hapisle sonuçlanabilir.
Ayrıca hükümet binaları, saraylar, askeri bölgeler ve özel alanlarda kamera kullanımı kesinlikle yasak. Bir Instagram selfie'si, tatilinizi cehenneme çevirebilir.
İSPANYAİspanya'da özellikle polis memurlarını içeren selfieler ciddi para cezalarına yol açabiliyor. 2015'te yürürlüğe giren ve "Susturma Yasası" olarak bilinen düzenleme, kamu güvenliğini tehdit eden görüntülerin paylaşılmasını yasaklıyor.
Özellikle protesto anlarında veya havalimanı gibi hassas bölgelerde bu yasa ciddi şekilde uygulanıyor. Cezanın karşılığı ise 26.400 sterlini (yaklaşık 1.4 milyon TL) buluyor.
JAPONYAJaponya'da sadece tapınaklar değil, tren istasyonları ve geleneksel konaklama yerlerinde (ryokan) da fotoğraf çekmek yasak.
Kyoto'daki Gion gibi geişa bölgelerinde izinsiz fotoğraf çekmek hem cezai işlemle hem de ciddi kültürel tepkiyle sonuçlanabiliyor. Ceza 10.000 yen yani yaklaşık 3.800 TL. Geleneklere saygı bu ülkede sadece kural değil, aynı zamanda toplumsal bir beklenti...
Pitoresk manzaralarıyla ünlü İtalya-Portofino'da selfie çekmek serbest ama "bekleme yasak" bölgelerinde duraksamak yasak. yoğun sezonda yaya trafiğini engelleyen turistleri kontrol altına lamak için getirilen bu düzenlemeye uymayanlar 242 sterlinlik (yaklaşık 13 bin TL) cezayı ödemek durumunda kalabilir.
GÜNEY KOREGüney Kore'de "Yüz Hakkı" yasası, halkın görüntü haklarını koruma latına alıyor. Sokakta dahi kişillerin izinsiz fotoğrafının çekilmesi, yasal sorunlara neden olabiliyor. Üstelik kaydı olmayan selfie çubukları da teknik olarak yasaklı. Her ne kadar sıkı uygulanmasa da özellikle tanınabilir kişilerin fotoğraflanması, Güney Kore'de davalarla sonuçlanabiliyor.
Uzmanlar, yurt dışı seyahatleri öncesi bu gibi bilinmesi gereken kuralları araştırmanız gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Instagram'da yayınlamak üzere çekilen tek bir karenin servete mal olması ya da yasal süreçlerle uğraşmak zorunda kalmak, tatilde isteyeceğiniz son şey olabilir...


