Tek elle toplayıp büyük şehirlere satıyorlar: Taşlık arazide kendiliğinden yetişiyor Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Zara'da kendiliğinden arazide yetişen, pampas bitkilerini toplayarak büyükşehirlere satan İbrahim Deliktaş, bu süs bitkisini hakkında çarpıcı bir detay da verdi.
KOPARILDIĞI YERDEN BİR DAHA ÇIKMIYORToplanmasının çok zahmetli olduğunu belirten Deliktaş, her sene çalıştıkları firmaların bu çiçeklerden istediğini ve ortalama 35-40 bin demet gönderdiklerini söyledi. Bitkinin özelliği ise koparılan yerden bir daha çıkmıyor oluşu.
Kırsal alanlarda kendiliğinden yetilen bu süs bitkisi, yöre halkı tarafından 'Dede sakalı', 'Tüylü kuşkonmaz' gibi isimlerle anlıyor. Zara ilçesine ekonomik anlamda katkı sağlayan pampas bitkisi, yalnızca haziran ve temmuz aylarında yetişiyor.

Bu bitkinin ticaretini yapan Sivaslılar ,tek elle toplayıp daha sonra bahçede demet halie getirip, kurutuyorlar. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlere gönderilip iş ya da evlerde süs eşyası olarak kullanılıyor.

Uzun yıllardır Zara'da pampas ticareti yapan İbrahim Deliktaş, bu işin zor ve zahmetli olduğunu belirtti. Günde yaklaşık 2 bin 500 demet topladıklarını ifade eden Deliktaş, "Bunlar süs bitkisi. Bunları araziden topluyoruz, demet haline getirip, sarıp bağlıyoruz. Tüyleri çıkmasın diye bağlıyoruz. Çiçekçilere veriyoruz. Bunlar arazide ve dağdan toplanıyor. Genelde haziranda başlıyor ve temmuzda bitiriyoruz. Sivas'ın bütün ilçelerini geziyoruz." dedi.
Çiçeklerin bu süs bitkilerini vazolara yerleştirdiklerini söyleyen Deliktaş, "Bu bitkinin özelliği toplanan yerden bir daha çıkmıyor" diyerek "Ertesi sene başka yerlerden toplamaya başlıyoruz. Bu şekilde devam ediyor. Her yıl başka bir yerden topluyoruz. Bu bitki genellikle taşlık arazilerde yetişiyor" ifadelerini kullandı.


